Koronavirüs risk haritasında 'çok yüksek risk' grubu 'kırmızı kategori'de yer alan Çanakkale'de, Geçtiğimiz gün vaka sayıları açıklandı. 100 bin kişide görülen vaka sayısı bir haftada 797,34'ten 962,98'e yükseldi. Açıklanan vakalara göre Türkiye’de birinci olan kentimizde denetimlerde arttırıldı.

Virüs tüm dünyada can almaya devam ediyor. Kentimizde salgınla mücadele her geçen gün artan vakalar ile daha da sıklaştırıldı. Sağlık bakanlığı tarafından paylaşılan son insidans haritasına göre Çanakkale vaka yoğunluğunda Türkiye’de birinci sıraya geldi. Haritanın ilk açıklandığı Şubat ayından beri Çanakkale’deki vaka artışı hiç azalmadı. Koronavirüs renkli risk haritasında ‘çok yüksek risk’ grubu ‘kırmızı’ kategoride yer alan Çanakkale’de, Yeni paylaşılan haritaya göre vaka sayısı 100 bin kişide 962,98 olarak kaydedildi. Çanakkale, 8 Şubat'tan günümüze 26 kat artış göstererek son bir haftada ise 797,34'ten 962,98'e yükseldi.

Nüfusuna göre en fazla vakaya sahip ilimizde Şubat ayından beri artış gösteren vakalar bir türlü kontrol altına alınamayınca kentte yeni önlemler alınmaya başlandı. Çanakkale’nin Türkiye’de birinci olmasıyla ilk tedbir içişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen genelge ile alındı. Genelgeye göre sadece Pazar gününü kapsayan hafta sonu yasağı cumartesi ve Pazar gününü de kapsayacak şekilde düzenlendi. Hafta içi sokağa çıkma yasağı saati ise 19.00’a çekildi. Kısmı kısıtlama genelgesiyle 1 Mart’ta yeni kontrollü normalleşme ile birlikte açılan kafe restoranlara da yeniden kapanma kararı alındı.
Kısmı kısıtlama genelgesine göre kafe ve restoranların sadece gel- al şeklinde hizmet vermesine karar verildi.

14 Nisan itibariyle 81 ilde uygulanmaya başlanan kısmi kısıtlama kararı vaka sayısında rekor kıran Çanakkale için yeterli olmadı. Havaların ısınmasını fırsat bilen vatandaşlar kordon ve kentin yeşil alanlarında kalabalıklar oluşturmaya başladı. Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu artan vakaları kontrol altına almak adına 1 yıl önce uygulanan tedbirleri yeniden uygulama kararı aldı. Kurulda alınan yeni kararla Çanakkaleli vatandaşların uğrak noktası olan açık alanlar 15 Nisan’da polis barikatlarıyla yaya trafiğine kapatıldı. Bu kapsamda Kordon, İskele Meydanı, Yeni Kordon, Dardanos sahil bandı, Özgürlük Parkı ve  Halk Bahçesi 17 Mayıs saat 05.00’e kadar yayalara kapalı kalacak. Alınan kararla Çanakkale yeniden salgının başında olduğu yere döndü.

POLİS DENETİMLERİ YETERSİZ KALDI
Kentte kordon ve parklar kapatılınca bu kez de mahalle aralarında yoğunluklar oluşmaya başladı. Salgının başından beri yasak saatlerine uymayarak mahalle aralarında dışarı çıkan vatandaşların sayısı kentteki park alanları kapatılınca daha da arttı. Son günlerde havaların iyi gitmesiyle vatandaşların sandalyelerini alarak mahalle aralarında bulunan parklara gittiği görüldü. Polis ise ihbarlar doğrultusunda vatandaşlara uyarı yaparken, polis gittiğinde hem çocuklar hem de ebeveynleri sokaklara yeniden döküldü. 

HAFTA SONU YASAKLARINA SADECE İŞLEK CADDELERDE UYULUYOR
Hafta sonu yasaklarına ise sadece ana caddelerde uyuluyor. Polis araçlarının sadece bu noktalarda konumlanması nedeniyle vatandaşlar çekinirken marketler kapanınca kentin sadece işlek yerleri boş kalıyor. Diğer yandan vatandaşlar sokağa çıkma yasağı dinlemeden mahalle aralarında salgının yükünü arttırıyor.
Geçtiğimiz günlerde Mikrobiyoloji Ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, Çanakkale için yaptığı uyarılardan sonra ‘’Önümüzde ki iki hafta kritik falan değil artık... Geçtiklerimiz kritikti’’ diye ifade etti.  Salgında gelinen noktayı en iyi ifade eden Şener’in bu sözleri Şubat ayında Çanakkale en az riskli iller arasındayken bu hale nasıl geldiği düşündürttü.
Şubat ayından beri düşmeyen vakalar için sağlık müdürü ise hiçbir açıklama yapmadı.   Sağlık çalışanları ve vatandaşlar bir açıklama beklerken yanlış yönetim nedeniyle ilde çöken sağlık siteminin başında bulunan ve görev süresi 3 ay daha uzatılan Ali Taşçı’nın istifası artık açık açık isteniyor.

3 HASTANE BOŞKEN YOĞUN BAKIMLAR DOLU
Sağlık çalışanları artan vakalar nedeniyle hem covid servislerinin hem de covid yoğun bakım servislerinin dolu olduğunu ifade ederken kentteki 3 hastanenin boş duruyor. Esenler mahallesinde bulunan Bahattin ve Huriye Demircioğlu hastanesi,  eski askeri hastane ve merkezde bulunan eski hastane olmak üzere 3 hastanenin boş durması tepkilere neden oluyor.
Hastaneye olan ihtiyaç ise hastane önünde tehlike saçmaya başladı. Pandeminin yükünü azaltmak ve bulaş riskini en aza indirgemek için devlet hastanesinde sabah erken saatlerden itibaren poliklinik için gelen hastalar randevu saatlerine göre içeriye alınmaya başlandı. Hastane içinde bulaş riskini azaltmak için yapılan bu uygulamada hastalar randevu alarak geldikleri hastane girişinde sıraya girdi. Güvenlik tarafından içeriye sırayla alınan hastalar hastane içinde yoğunluk oluşturmadı. Öte yandan hastalar, hastane bahçesinde bekletilince hastane kapısından itibaren uzun kuyruklar oluştu. Yapılan uygulamayla Hastane içindeki bulaş riski azaltılsa da bu kez de hastane bahçesinde risk oluştu. Hastane kapısındaki sırada zaman zaman sosyal mesafe kuralları da hiçe sayıldığı görüldü.

Kentteki salgınla mücadele yürütülmeye çalışılırken geçtiğimiz gün İl Hıfsızsıhha kurulu yeni bir karar daha yayınladı. Açıklanan yeni hıfsızsıhha kararına göre Salı ve Cuma günü İsmetpaşa Mahallesinde kurulan Pazara girişlerin Tc kimlik numarasının sonuna göre olmasına karar verildi. Salı günü kurulan pazara T.C Kimlik No’su son hanesi 0,2 ve 4 olanlar, Cuma günü kurulan pazara T.C Kimlik No’su son hanesi 6 ve 8 olanlar giriş yapabilecek. Çanakkale salgınla mücadelede bulmacaya dönüşürken kentin işlek yerlerindeki denetimler de sıklaştırıldı. Alınan önlemlerin ne kadar yeterli olduğu önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

Mehmet Kuzey