Geçtiğimiz gün Çanakkale’nin Biga ilçesi Bozlar Köyü açıklarında meydana gelen 4,2 büyüklüğünde depremin ardından Prof. Dr. Doğan Perinçek’in yıllardır uyardığı büyük Biga depremi akıllara geldi. Perinçek, deprem hakkında uyarılarını yineleyerek, ‘’Biga-Çan-Bayramiç fay zonu için 2-3 yıldır uyarı yapıyorum. Amacım yetkilileri harekete geçirip zaman varken tedbir almalarını sağlamak’’ dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) verilerine göre, 5 Nisan günü saat 09.42’de merkez üssü Çanakkale’nin Biga ilçesi Bozlar Köyü açıklarında 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden emekli jeoloji profesörü Doğan Perinçek, gazetemize açıklama yaparak, uyarılarını yineledi. Perinçek, Çanakkale bölgesinde gerçekleşecek depremin Marmara Denizi’nde beklenen depremin önüne geçeceğini ifade etti.

Yerin 15,2 kilometre altında oluşan sarsıntı Biga ilçesi başta olmak üzere Çanakkale kent merkezinde de hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı ise depremin Erdek Körfezi Biga açıklarında 4,0 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. AFAD verilerinde depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yeri 4,19 kilometre ile Biga ilçesinde bağlı Bozlar Köyü olarak açıklandı.
Yıllardır Çanakkale bölgesinde beklenen deprem hakkında uyarılarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek sabah saatlerinde merkez üssü Çanakkale’nin Biga ilçesinde Bozlar Köyü açıklarında meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Perinçek, “Çanakkale dolayında olacak deprem Marmara Denizi’nde beklenen depremin önüne geçecek” ifadelerini kullandı.  

‘’YETKİLİLERE UYARILARIMI SÜRDÜRMEK İSTİYORUM’’
Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Biga yakınlarında sat 9:42 de 4,2 ve saat 9:47 de 2,2 büyüklüklerde depremler oldu. Bu depremler 2 - 3 yıldır uyarı yaptığımızı fay kuşağı üzerinde yer aldı. Bu depremlerin öncü ya da ana deprem olma olasılığı eşit. Bunu kesin olarak bilemeyiz. Fakat en kötü olasılığı düşünüp tedbirli olmakta yarar var. Yetkililere uyarılarımı sürdürmek istiyorum. Bandırma ve Erdek ilçemiz ve Çanakkale ilçeleri özellikle Biga-Çan-Bayramiç aktif faylar üzerinde ya da çok yakınında. Bu faylardan bir tanesi Çan ilçesi içinden geçiyor ve 287 yıldır büyük deprem yaratmadı. Bayramiç güneyindeki fay aktif ve kayıt yok. Bilmiyoruz bu fay belki de 1000 yıldır deprem yaratmadı’’ dedi.

Perinçek bölgede tedbirlerin bir an önce alınmasını gerektiğini belirterek,  ‘’Biz jeolog ve jeofizikçi olarak hiç birimiz depremin saat ve tarihini önceden söyleyecek donanıma henüz sahip değiliz. Depremi önceden günü gününe söyleyecek bir teknolojide henüz yok. Fakat önceden olan depremlerin sıklığı, 6-7’den büyük depremlerin birbiri arasında kalan zaman aralığı, günümüzde olan depremlerin sıklığı ve büyüklüklerinin dağılımlarına bakarak yakın tarihte olabilecek depremlerin uyarısını yapıyoruz. Bildiğiniz gibi Biga-Çan-Bayramiç fay zonu için 2-3 yıldır uyarı yapıyorum. Amacım yetkilileri harekete geçirip zaman varken tedbir almalarını sağlamak’’ diye konuştu.

‘’ÇOK BASİT VE MALİYETSİZ TEDBİRLERLE CAN VE MAL KURTARABİLİRİZ’’
Petrol jeologu olan Perinçek, bu alanda 72 yaşına rağmen halen aktif olarak petrol sektöründe çalıştığını belirtti. ‘’Deprem ile ilgili hiç bir ticari bağlantım yok. Uyarılarımı yetkilileri uyandırmak için yapıyorum. Başka bir hedefim yok. Uyarılarım yerel basında yer alıyor, konferans davetleri alıyorum fakat maalesef yetkililerin uyarılarımı dinlediği yok. Çok basit ve maliyetsiz tedbirlerle can ve mal kurtarabiliriz’’ dedi.

‘’MARMARA DENİZİ’NDE BEKLENEN DEPREMİN ÖNÜNE GEÇECEK’’
Çarpıcı ifadelerde bulunan Perinçek, ‘’Kanımca Çanakkale dolayında olacak deprem Marmara Denizi’nde beklenen depremin önüne geçecek’’ dedi. Perinçek, ‘’Bunun bilincinde olarak uzun ve kısa vadede yapmamız gerek işleri almamız gereken tedbirleri almamız gerekmektedir. Depremleri durdurmamız mümkün değil fakat can kaybını sıfıra yaklaştırmamız alınacak tedbir ve sağlam yapılaşma ile mümkün.”
Sözlerine devam eden Perinçek, , “Biga yakınlarında olan 4.2 büyüklükteki depremden sonra 1875 yılında olan 6.7 büyüklükteki Güzelyalı-Çanakkale Depremini uyarı çerçevesinde hatırlamakta yarar var. Geçmişte Çanakkale Boğazı ve kıyılarında deprem olduysa bugünde olabilir” dedi.
 
Muzaffer Cirtel