1-7 Mayıs Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası kapsamında tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası düzenlenen etkinlikler ile kutlanırken etkinlikler kapsamında Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Opel polis kontrol noktasında sürücülere emniyet kemeri denetimi yaptı.

HER SENE 1-7 MAYIS TRAFİK HAFTASI OLARAK KUTLANIYOR
Trafik sorunlarını çözümlemek amacıyla bir çok Avrupa ülkesi aralarında anlaşarak bir konsey kurdu. Bu konseye Türkiye de üyedir. Merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te olan bu konseyin üyeleri, zaman zaman toplanarak trafik sorunlarını görüşürler. Bu konsey Mayıs ayının ilk Cumartesi günü ile başlayan haftayı “Uluslararası Karayolu Güven Haftası” olarak kabul etmiştir. Ülkemizde de trafik kazalarının önlenmesi yolunda çaba gösteren kuruluşlarca, aynı hafta “Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası” olarak kabul edilmiştir. Bu hafta süresince; Başta Trafik şube müdürlükleri tarafından çeşitli trafik eğitimleri verilirken, yayın organları, radyo, televizyon aracılığı ile trafik kazalarının önlenmesi için halka trafik kuralları ile ilgili hatırlatıcı bilgiler veriliyor. “Trafik Kurallarına Uyalım “ temalı el broşürlerinin dağıtıldığı haftada trafik denetimlerinde trafik kuralları da sürücülere yeniden hatırlatılıyor. Hafta boyunca Okullarda öğrencilere trafik kuralları konusunda bilgilendirmeler yapılıyor.

TRAFİK KURALLARI HAYAT KURTARIYOR
Uygarlık tarihinde tekerleğin bulunması önemli bir olaydır. Önceleri yüklerini kendileri taşıyan, hayvanlara taşıtan insanlar tekerleğin bulunması ile taşıt araçları yaptılar. Uzun süren çalışmalar, araştırmalar sonucu buharı bulan, motor gücünden yararlanmayı öğrenen insanlar bu buluşlarını taşıtlara uyguladılar. Önce kara taşıtlarının, sonra deniz ve hava taşıtlarının sayıları çoğaldı, hızları arttı. Bu taşıt araçlarına sahip olan insanlar kentlerde ve kentler arasında araçlarını kullanmaya başladılar. Yürüyenlerin karşıdan karşıya geçmesi zorlaştı. Taşıt araçları insanlara ve birbirlerine çarparak kazalara neden oldular. Trafik sorunlarına çözüm getirmek, trafiği düzene koymak için bir takım kurallar belirlendi. Sürücülerin ve yayaların uymaları gereken bu kurallara trafik kuralları denir. Trafik kuralları uzun araştırmalar ve deneyler sonucu ortaya çıkmıştır. Her gün gazetelerde okuduğumuz; radyoda dinlediğimiz, televizyonda izlediğimiz trafik kazaları; dikkatsizlikten, kendine fazla güvenmekten ve trafik kurallarına uymamaktan meydana gelir. İnsan yaşamı bakımından trafik, çağımızın en önemli sorunudur. Büyük kentlerde günün her saatinde taşıtlarla karşılaşırız. Trafik kazalarında yaralanan ve ölenlerin çoğu 5-14 yaş arasındaki çocuklardır.

VALİ AKTAŞ SÜRÜCÜLERİ “YAŞAM TÜNELİNE” GÖNDERDİ
Türkiye’de 1-7 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Karayolu “Güvenliği ve Trafik Haftası” “nda özellikle araç sürücülerine trafik kuralları hatırlatılarak bu kurallara uymalarının karayollarında hayat kurtardığı konusunda bilgiler veriliyor. Sürücülere emniyet kemerinin önemi, hız limitleri ve karayolunda seyrederken uymaları gerekli kurallar tekrar hatırlatılarak olası kazaların önüne geçilmeye çalışılıyor. 1-7 Mayıs Trafik Haftası nedeni ile Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın katılımı ile Opet Polis noktasında etkinlik düzenlendi. Vali Aktaş Opet Polis noktasında durdurulan araç sürücülerine trafik kurallarına uymalarının hayat kurtardığını hatırlatarak, seyir halinde iken mutlaka Emniyet kemerlerinin takılı olması konusunda uyarılarda bulundu. Aktaş bazı sürücüleri araçları ile birlikte Opel Polis Noktasında bulunan “Yaşam Tüneli” ne göndererek trafik kuralları ve emniyet kemeri kullanımı konusunda hazırlanan videoları izlettirdi. Vali Aktaş, araç sürücülerine trafik kurallarıyla ilgili uyarıcı bilgilerin yer aldığı broşürler’ de dağıttı. Coronavirüs tedbirleri kapsamında kutlama programlarının yapılamadığını ifade eden Vali Aktaş, “Coronavirüsün bulaşını önlemek için buluşmaları azaltmamız lazım, tedbirlere uyarak evde kalmamız lazım. Dışarıya çıkmak zorunda olanlar vatandaşlarımızın da trafik kurallarına uymasını istiyoruz. Salgına karşı verilen mücadelenin trafik kurallarına uyulması için de verilmesi gerekiyor” diye konuştu. Tüm sürücüler ile trafik ekiplerinin “Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftasını” kutlayan Vali Aktaş, bütün vatandaşlarımızı trafik konusunda daha duyarlı davranmaya, belirlenmiş kurallara azami ölçüde uymaya davet ederek kazasız, hayırlı yolcuklar yapmaları temennisinde bulundu. Vali Aktaş’ın trafik denetimlerine İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Tahsin Saruhan ve Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Sahil Güvenlik Kıdemli Binbaşı Ercan Oran eşlik etti.

Bünyamin Nami Tonka