Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar tam kapanmadaki sıkı tedbir ve denetimlerle hızla azalıyor. Vaka sayısında Çanakkale’nin birinci olmasının ardından uygulanan tedbirler kentteki vaka yoğunluğunu büyük ölçüde düşürdü. Kent haritası yeşermeye başladı.
Kentimiz vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vaka artışının görüldüğü il olarak kaydedilmesinden sonra Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplanmıştı. İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale'de vaka sayıları düşmeye devam ediyor. Son verilere göre Çanakkale vaka yoğunluğunda 24’üncü sıraya geriledi. 8 Şubat’tan bu yana ilk kez 10-16 Nisan dönemi düşüş görülmüştü. 1-7 Mayıs tarihleri arasında da kentteki vaka sayıları büyük ölçüde azaldı.
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor.
HARİTA YEŞERİYOR
Şubat ayı birlikte artan vakalar sonunda ülke genelinde bir takım tedbirler uygulanmaya başlandı. Önce kısmi kısıtlama ardından ise tam kapanma genelgesi yayınlandı. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de Şubat ayından beri bugüne kadar vakalar yükselmeye devam ederken ilk kez bu hafta alınan tedbirler ile vaka sayısında büyük bir azalma kaydedildi. Kısmi kısıtlama ve 29 Nisan itibariyle uygulanmaya başlanan tam kapanma ile birlikte kentliler daha evlerinde kalmaya başladı. Denetimler de sıklaşınca HES haritasında beklenen oldu. Tüm Türkiye’de vaka sayıları düşmeye başladı. Çanakkale’de de kent genelindeki kırmızı alanlar yerini yeşil ve az riski temsil eden mavi renkle kaplandı. Kırmızı alanlar ise küçülmeye başladı.
KIRMIZI ALANLAR DARALDI
Çanakkale’de Şubat ayı sonunda açıklanan yüzbinde insidans haritasından sonra tehlikenin boyutu gözler önüne serildi. Öte yandan risk, HES haritası verilerine de yansıdı. Haritada 12 ilçenin tamamı riski temsil eden kırmızı renk ile kaplandı. Artan vakalar sonunda alınan tedbirler sonuç veriyor. Şubat ayından önce adalarda hiç vaka görülmezken Şubat ayı ile birlikte adalarda da salgının boyutu arttı. Son verilere göre ise hiç vakası olmayan ilçe olmamasına karşın salgında Çanakkale’nin yükü oldukça azaldı. Tam kapanma ile birlikte oldukça azalan vakalar yaz sezonu için olumlu bir tablo çiziyor.
VAKA ARTIŞI OLAN İLÇE YOK
Tam kısıtlamaların uygulanmaya başlamasıyla kısmı kısıtlamada azalma gözlenen ilçeler Ezine, Gökçeada, Bozcaada ve Yenice iken geçtiğimiz hafta Merkez ilçe ile beraber diğer ilçelerde de vakalar azalmaya başladı. Bu hafta ise vaka sayısındaki düşüş hız kazandı.
Sağlık Bakanlığı'nca açıklanan 24- 30 Nisan haftalık vaka sayısı tablosunda, Çanakkale'de 100 bin kişide görülen vaka sayısı 439,11 olarak gerçekleşirken, 1- 7 Mayıs tablosunda ise bu rakam 233,59'a geriledi. Çanakkale, 10- 16 Nisan haftasındaki 962,98 olan vaka sayısıyla Türkiye'de birinci oldu. Tam kapanma ile son 3 haftadır haftalık vaka sayılarında düşüşün yaşandığı kentte, vatandaşlar rahat bir nefes aldı.
Yeni uygulanan tedbirlerden sonra vakada artış yaşanan ilçe kaydedilmedi. Denetim ekiplerinin sıkı denetimleri ile birlikte Çanakkale genelinde vaka sayılarında düşüşler devam ediyor.
Mehmet Kuzey