Çanakkale’nin salgındaki yükü azalmaya başladı. Vaka sayılarındaki düşüş istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Sağlık çalışanları ise azalan vaka sayıları nedeniyle bir nebze olsun nefes almaya başladı. Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, aşılama oranlarının yükselmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek vakaların yüksek olduğu dönemde sağlıkçıların yaşanan zorlukları anlatarak taleplerini dile getirdi.
Salgınla mücadele devam ederken tam kapanmanın olumlu etkisi verilere yansıdı. Kentimizdeki vaka yoğunluğu son 3 haftadır düşme ivmesi kazandı. Tam kapanma döneminde ise vaka sayısındaki düşüşler hız kazandı. Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, gazetemize bir açıklama yaparak sağlık çalışanlarının sorunları ve taleplerini anlattı.
TALEPLERİNİ SIRALADI
Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, sağlık çalışanlarının 1 buçuk yıla yakın süredir ek mesailer yaptığını bu süreçte hem maddi hem manevi çeşitli zorluklar yaşadıklarını belirterek, ’’Kamu çalışanlarının bile esnek çalıştığı süreç içerisinde, tam mesainin çok üstünde saatlerde çalıştı sağlık çalışanları. Çocuklarına bakacak kimseleri bulamadılar. Ebeveynlerinin iki tanesi sağlık çalışanı, uzaklardaki anne-babalarını çağırdılar ki o da bir risk. Sağlık çalışanın kendisi aşılı ama taşıyıcı olabilir. Bu insanlar 10 yaşının altında çocuğu olan kamu çalışanları ayrılabildi ama sağlık çalışanları ayrılamadı’’ dedi.
GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİ
Erensoy, Pandemi süresinde pek çok sağlık çalışanının görev yerlerinin mecburi olarak değiştiğini ifade ederek, bu durumun sağlık çalışanlarını oldukça olumsuz etkilediğini belirtti. Erensoy, ‘’Görev dışında başka yerlerde çalışmak zorunda kaldılar. Yıllarda sadece ameliyathanede çalışmış anestezi teknisyenleri acilde görevlendirildi. Fizyoterapi yapanlar acilde triyajda görev aldılar. Bu kişiler psikolojik olarak çok ciddi zorlayıcı durumlar. Bütün bunlar olurken, ekstra bu insanları rahatlatıcı seçenekler olmadı. Örneğin, sağlık çalışanlarının çocukları için bir kreş olmadı. Onlara ekstra işlerini kolaylaştırıcı bir düzenleme getirilmedi. Bu arada gerçekten bize para da verilmedi. Bu bilinsin istiyoruz. Bu kişilerin bu kadar çalışmalarının motivasyonunu arttırmak için bir şey de yapılmadı. Vaka sayıların düştüğünde sağlık çalışanları rahatlıyor çünkü nöbetleri azalıyor. Çalışma koşulları da biraz rahatlıyor’’ dedi.
‘’AŞILAMA ORANIMIZIN YÜKSELMESİ GEREKİYOR’’
Başkan Erensoy, vaka sayılarındaki azalmalara karşın aşılamanın da yükselmesi gerektiğini ifade etti. Ersensoy, Türkiye’nin aşılamada Avrupaya göre geri kalındığını ifade ederek, ‘’Bir de bizdeki sorun şu; biz uzun süreli kapanmayı sağlayamadığımız için mesela 28 günlük net bir kapanmayı sağlayamadığımız için tekrar tekrar aç kapa oluyor bizimki. Yani bir açılmaya başlıyoruz ondan sonra bir on gün bayram tatili gibi bir tam kapanma yapıyorsunuz sonra tekrar açıyorsunuz. Böyle olduğu için de bizim sürecimiz mesela Avrupa ülkelerine göre çok uzadı ve kayıplarımız daha çok oldu. Aşılama oranımız çok düşük. Aşılama oranımızın yükselmesi gerekiyor. Bu noktada bizi kurtaracak tek şey bu. Tekrar tekrar bunu söylememiz lazım’’ şeklinde konuştu.
Bünyamin Nami Tonka