Çanakkale Belediyesi, pandemi döneminde bir sosyal yardımlaşma projesi başlatarak, ‘Askıda Fatura’ uygulamasını kullanıma sundu. ‘Askıda Fatura’ uygulamasında askıya toplamda 66 adet fatura asıldı, 28 tanesi hayırsever vatandaşlar tarafından ödendi. Askıya çıkan 38 tane fatura beklerken toplamda 2 bin 60 TL’lik destek sağlandı.

Mart ayından beri ülkede Koronavirüs salgını ile mücadele sürerken, salgın sebebiyle küçülmeye giden iş yerleri çalışanlarını azaltma yoluna gitti. Çoğu kişi bu dönemde işlerini kaybederken devlette yeterli yardımı yapmayınca daralan ekonomide vatandaşlar faturalarını bile ödeyemez hale geldi. Temel Gıda ihtiyaç yardımının yanı sıra Çanakkale Belediyesi bu zor zamanda destek ihtiyacı duyan vatandaşların yanında oldu.

Çeşitli projeler de hayata geçiren Çanakkale Belediyesi, bu zorlu süreçte vatandaşın yükünü hafifletiyor. Bu kapsamda hayata geçirilen Askıda fatura sistemi ile durumu olmayan vatandaşların su faturasını hayırseverler ödüyor.  Hayırsever vatandaşlar, Askıda Fatura uygulamasına ait internet sitesine girerek, zor durumda kalmış vatandaşların faturalarını ödeyebilecek.   Belediyenin Su İşleri Müdürlüğü ve Sosyal Destek İşleri Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen Askıda Fatura projesi kapsamında; pandemi döneminde su faturasını ödemekte güçlük çeken vatandaşlara ulaşan belediye, izin verdikleri takdirde uygulamaya yükleyerek, hayırsever vatandaşlar tarafından ödenmesi için aracı oldu. Projenin en önemli noktalarından birinin; borçlu faturanın ve faturayı ödeyenlerin kimliklerinin gizli olması olduğu vurgulandı.  

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, uygulama hakkında bilgi vererek, Koronavirüs ile birlikte zorlaşan şartlara karşı dayanışma çağrısı yaptı. Geçtiğimiz günlerde başlatılan ‘Askıda Fatura’ uygulamasında toplamda askıya 66 tane fatura asılmış, 28 fatura hayırsever vatandaşlar tarafından ödenerek faturalar için toplamda 2 bin 60 TL’lik destek sağlandı.
 
‘’KİME AİT OLDUĞUNU BİLMEDEN ÖDEYEBİLİYORSUNUZ’’
Mayıs Ayı Belediye Meclisinde proje ile ilgili Meclis üyelerine bilgi veren ve bu zor zamanda dayanışma için vatandaşlara çağrı yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Askıda Fatura uygulamasına başladık. Burada su faturalarını ödemekte güçlük çeken kentlilerimiz için ‘Askıda Fatura’ uygulamasını başlattık.  Hemşehrimiz İsmail Bayraktar biliyorsunuz Şinasi Bayraktar’ın oğlu, Bir yazılımı Çanakkale Belediyesine sundu.  Biz de başlattık. Belediye Binalarında ve Muhtarlıklarda bulunan iletişim masalarına ihtiyaç sahipleri şahsen başvurabiliyor. Bunların yanı sıra 444 17 17 veya Web sitesi üzerinden de ihtiyaç sahipleri başvurabiliyor. Bu başvurular Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğümüz tarafından değerlendirmeye alınıyor, incelenerek yerinde tespit ediliyor. Bir kişiye ait en fazla iki fatura eklenebiliyor. Askıya asılan bu faturaların sadece tutarı görünüyor. Şahısların isimleri yok.Yani sisteme girdiğiniz zaman sadece iki fatura görüyorsunuz. Ve kime ait olduğunu bilmeden ödeyebiliyorsunuz. Başvuru yapan vatandaşlar gerekli birimlere bildiriliyor ve hayırsever vatandaşlarımız da bu faturaları ödüyorlar.  Bu uygulama Geçen Hafta başladı ve bir haftada 35 tane başvuru alınmış, askıya 29 fatura asılmış 6 tanesi incelemede askıya çıkan 20 fatura için ise  bin 600 TL’lik bir destek sağlanmış. Bu zaman dayanışma dönemi,dar gelirli vatandaşları daha da zora soktu. Onun için dayanışacağız ve elimizden gelen tüm imkanlarla yardımlaşacağız” dedi.

‘’PANDEMİ DÖNEMİ BOYUNCA DEVAM EDECEK’’
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay da yapılan uygulama hakkında bilgi vererek, “Su İşleri Müdürlüğü ve Sosyal Destek İşleri Müdürlüğü birlikte bir çalışma yaptılar. Bu çalışmada, bizde isimleri bulunan ihtiyaç sahibi insanların isimlerini çıkardılar ve bu kişilerden su borcu olanları tespit ettiler. Su borcu olanlarla iletişime geçilerek, ‘askıda fatura’ uygulamasından yararlanmayı isteyip istemediklerini sordular. Bu şekilde ödemeye izin verilen faturalar askıya çıktı” diyerek anlattı.

Mutluay, proje ile ilgili olarak, “Bu fatura sahiplerinin isimleri belirtilmeden, kimlik bilgileri gizlenmek suretiyle ‘askidafatura.canakkale.bel.tr’ internet adresinden oradaki seçenekleri tıklayarak fatura ödemelerini gerçekleştirebilirler. Pandemi döneminde ödeme güçlüğü çeken yurttaşlarımıza, hayırsever yurttaşlarımız tarafından bu borçlar ödenerek destek olunmak istendi. Bu uygulama pandemi dönemi boyunca devam edecektir” şeklinde konuştu. Fatura ödemek isteyen veya faturasını ödemek isteyen vatandaşlar, yine ilgili internet sitesine giderek oradan başvuru yapabilecekler.

Mehmet Kuzey