Geçtiğimiz hafta Cuma günü sabah saatlerinde Çanakkale’de etkili olan şiddetli fırtına ve dolu yüzünden Ezine’ ilçesinin Alemşah Köyü ve Tavaklı İskelesi arasında bulunan tarlalardaki ürünler ile Ayvacık ilçesinin Tuzla, Kösedere ve Yukarıköy civarındaki tarlarında zarar meydana geldi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, ‘’ Özellikle domates ve fasulye dikili biber dikili alanlarda şiddetli yağış ve dolu yağışı alan bölgelerde maalesef zararlar meydana geldi’’ dedi.

Çanakkale'de Ayvacık ve Ezine başta olmak üzere Balıkesir’in kıyı ilçelerinde kuvvetli fırtına etkili oldu.  Etkili fırtınada Ayvacık'ta ağaçlar ve direkler devrildi, çatılar uçtu. Fırtına ve dolu nedeniyle tarım arazileri de zarar gördü. Çanakkale’de de etkili olan şiddetli yağış ve doludan en çok Ezine’ ilçesinin Alemşah Köyü ve Tavaklı İskelesi arasında bulunan tarlalardaki ürünler ile Ayvacık ilçesinin Tuzla, Kösedere ve Yukarıköy civarlarında ekili dikili tarlarında zarar meydana geldi.

‘’ZATEN ÜRETİCİLER GİRDİ MALİYETLERİ İLE BAŞI DERTTEYDİ’’
Tarımda girdi maliyetleri, kuraklık ve birçok sorunla boğuşmak zorunda kalan üreticileri bu seferde şiddetli yağmur, fırtına ve dolu zora soktu.  Cuma günü sabaha karşı başlayan ve öğle saatlerine kadar devam eden şiddetli fırtına, şiddetli yağış ve şiddetli dolu yağışı vurdu ürünler ile dolu tarlalarda yaşanan bu olay karşısında büyük zararlar meydana geldi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya yaşanan şiddetli yağış, fırtına ve dolu yağışı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Domates dikili tarlalarda büyük zarar olduğunu ifade eden Kaya, “Şiddetli fırtına, yağış ve dolu yağışı nedeni ile özellikle Ezine ilçemizin Alemşah Köyü ve Tavaklı İskelesi arasında kalan köylerde ile Ayvacık ilçemizin Tuzla, Kösedere ve Yukarıköy civarlarında ekili dikili alanlarda tarlalarda zararlar meydana geldi. Şiddetli yağış fırtına ve dolu yağışı nedeni le meydana gelen zararların tam ve kesin olarak ne kadar olduğu tespit edilecek. Lokal şiddetli yağış fırtına ve dolu yağışında bölgesel ciddi zararlar var. Özellikle domates ve fasulye dikili biber dikili alanlarda şiddetli yağış ve dolu yağışı alan bölgelerde maalesef zararlar meydana geldi. Dolayısı ile umarım yeni şiddetli yağış ya da dolu yağışı dalgası gelmez ve zarar bu boyutta kalır. Bu durum ürünleri zarar gören üreticilerimizi zor durumda bırakacak. Tabi zararın derecesi zarar tespitleri ve incelemelerin ardından belli olacak. Tekrar edecek olursam asıl büyük zarar Ezine ilçemizin Alemşah Köyü ve Tavaklı İskelesi arasında kalan köylerde ile Ayvacık ilçemizin Tuzla, Kösedere ve Yukarıköy civarların Domates, Fasulye ve Biber dikili tarlalarda yaşandı. İnşallah zarar bu kadar ile kalır ve üreticilerimiz daha da mağdur olmaz. Zaten üreticiler girdi maliyetleri ile başı dertteydi. Umarız bu zararlarda üreticimizi ciddi sıkıntılara sokmaz’’ dedi.

TARIM SİGORTASININ ÖNEMİNİ VURGULADI
Çiftçinin uğradığı zararın giderilmesi için en önemli unsurun tarım sigortası olduğunu ifade eden İsmail Kaya  “Böyle afet durumlarında trsim2inn önemi çok daha iyi anlaşılıyor Tarım Sigortası’nın (TARSİM) önemi anlaşılıyor aslında. Tarım Sigortasının üreticinin ciddi şekilde güvencesi olduğu ortaya çıkıyor böyle olaylarda. Umarım yoğun yağış fırtına ve dolu yağışı nedeni ile tarlalarındaki ürünleri zarar gören üreticilerin tarım Sigortaları tamdır. Tarım Sigortaları tam olmayan üreticiler bu konuda çok ciddi mağdur oluyorlar. Burada da üreticiden kaynaklı Tarım Sigortası yaptırılamaması gibi bir durum var birde belli sebeplerden dolayı tarım sigortası yaptıramayan üreticiler var. Burda Tarım Sigortası yapanların bu durumları çok iyi tespit etmesi gerekiyor. Zaten kendi sebepleri nedeni ile Tarım Sigortası yaptıramayanlar var ama birde Tarım Sigortası yaptırmak isteyen ama belirli neden ve şartlardan dolayı yaptıramayan üreticiler var. Tarlaların kira sözleşmeleri doğrultusunda, tarlaların miraslı olması durumu gibi nedenlerden ötürü Tarım Sigortası yaptıramayan ama dediğim gibi yaptırmak isteyen üreticilerde var. Bu nedenle Tarım Sigortası yetkililerinin bu konuda çok dikkatli ve titiz çalışması lazım. Tarım sigortası yaptırmak isteyen çiftçilere kolaylık sağlanmalı üretici için çok önemli” diye konuştu.

Mehmet Kuzey