Çanakkale Belediyesine bağlı Sosyal Yaşam Evleri'nde uygulanan Anne Buluşmaları projesinde bir grup çalışması daha tamamlandı.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından çocuk gelişimini desteklemek amacıyla geliştirilen Anne Buluşmaları uygulaması, Çanakkale Belediyesi iş birliğiyle kentimizde pandemi döneminde anneleri yalnız bırakmamak amacıyla hayata geçti. AÇEV gönüllü eğitimcisi sosyal hizmet uzmanı Hatice Okyar rehberliğinde haftada bir gün görüntülü olarak gerçekleştirilen uygulama, 2020 yılında 1. Dönem 14 anne, 2021 yılında 2. Dönem 13 annenin katılımıyla devam etti. 26 Mayıs 2021 Çarşamba günü katılım belgelerinin verilmesiyle bu yılın anne buluşmaları sona erdi.
Anne Buluşmaları nedir?
2001 yılından bu yana uygulanan Anne Destek Programı, anneleri ebeveynlik rollerinde desteklemek, çocuk gelişimi konusunda bilinçlendirmek, çocuklarıyla iletişimlerini gu¨çlendirmek, onlara yönelik olumsuz disiplin yöntemlerini azaltmalarını sağlamak, haklar ve sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirmek amacıyla düzenleniyor.
Anne Buluşmaları ise annelerin pandemi koşullarında da çocuklarının iyi olma hâlini desteklemeleri için geliştirilen, onları çocuk gelişimi konusunda bilgilendirmek, çocuklarıyla iletişimlerini güçlendirmek ve onlara yönelik olumsuz disiplin yöntemlerini azaltmalarını sağlamayı hedefleyen bir uygulamadır. Uygulamada 3-6 yaş arası çocuğu olan annelerle gerçekleşen bu ücretsiz uygulamaya katılım için temel seviyede okuryazarlık becerileri ile internete erişebilen ve görüntülü bağlanabilen bir akıllı telefon sahibi olmak yeterlidir.
Anne Buluşmaları nasıl uygulanır?
Uygulama kapsamında hanelere, çocukların gelişimini destekleyecek malzemeler (çeşitli oyunlar, kırtasiye malzemeleri vb.), çocuk kitapları, anneleri çocuk gelişimi konusunda destekleyecek haftalık metinler ve çocuklarla birlikte gerçekleştirebilecekleri çeşitli etkinliklerden oluşan bir kutu gönderilir. AÇEV'in Anne Destek Programı gönüllüsü olan ve Çanakkale Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğünde görevli eğitmenler, kutu içeresindeki malzemelerden ve içeriklerden annelerin etkin bir şekilde yararlanabilmelerine rehberlik etmektedir. Kutudaki eğitim materyallerinden yararlanarak grup çalışmasına katılan annelerle, toplamda yaklaşık dokuz hafta boyunca, ellişer dakikalık on bir görüntülü buluşma gerçekleştirilir. Çevrim içi buluşmalar aracılığıyla, katılımcı annelerle, evlere gönderilen kutudaki bilgilendirme metinleri ve etkinlikler üzerinden paylaşımlar yapılır. Katılımcılara çevrim içi buluşmalarda kullanabilecekleri internet desteği sağlanır.
Çanakkale Belediyesi tarafından kentimizde yürütülen söz konusu çalışmadan yararlanmak isteyen okul öncesi çocuğu olan anne ve babalar aşağıdaki iletişim adreslerinden bilgi alabilir. Yeni dönem için yüz yüze eğitim programlarının da başlaması durumunda aileler, sosyal yaşam evlerine çocuklarıyla beraber gelebilecektir. Sosyal Yaşam Evlerinde okul öncesi öğretmen desteği ve oyun odaları mevcut.
Kaynak: İHA