Çanakkale’de başlayan ve Marmara Denizi’ne adeta can çekiştiren müsilaj sorunu devam ediyor. Sorun gittikçe büyürken Marmara Denizi çevresindeki fabrikaların bu kirliliğe en büyük neden olduğu belirtiliyor. Çanakkale’de de deniz kenarındaki birçok fabrikanın denizleri kirlettiği uzun zamandır konuşuluyor. Öte yandan Marmara Bölgesi’ne 300 ek denetçinin de görevlendirildiği belirtiliyor. Çanakkale’de müsilaj (deniz salyası) temizliği, 3’üncü günde de sürdürüldü. Boğazda ilk 2 günde, 27 metreküp müsilaj toplandığı belirtildi.
 
Deniz salyası olarak bilinen müsilaj ilk olarak Çanakkale’de başladı. Daha önceki yıllarda da küçük göbekler halinde çıkan bu jel tabaka, bu yıl yine kendisini gösterdi. Kısa süre sonra yok olup gideceği beklerken Çanakkale’den Marmara’ya yayıldı. Şimdi Marmara Denizi çevresindeki Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’da büyük sorunlara yol açtı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu 7 ilde temizleme çalışması da başlatıldı.
 
SEBEBİ FABRİKALAR MI?
Marmara Denizi çevresinde çok sayıda fabrika yer alıyor. Özellikle Kocaeli bölgesindeki alanın tamamı fabrikalarla kaplı. Çanakkale’de de Marmara denizi kıyısında birçok fabrika yer alıyor. Hem Çanakkale Merkez hem de Lapseki’den Karabiga’ya kadarki sahil şeridinde birçok fabrikalar yer alıyor. Bu fabrikalar da yıllardır hem atıklarını denize atıyor hem de deniz suyunu soğutmada kullanıyor. Bunların da denizi kirlettiği belirtiliyor. Bu sorun nedeniyle müsilajın Çanakkale’de başladığı iddia ediliyor. Bu soruna rağmen bu fabrikalarla ilgili bir önlem alınmaması ise ayrıca dikkat çekiyor.

MARMARA’DA 300 EK DENETÇİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, müsilaj sonrasında Marmara havzasındaki ilgili tüm müdürlüklere genelge gönderilerek denetimlerin sıkılaştırılması talimatı verildiğini belirtildi. Merkezden gönderilen 300 ilave denetçinin Marmara havzasında göreve başladığını, 1 ayda 450 civarında su kirliliği denetimi yapılarak toplam 6.5 milyon TL ceza kesildiğini ifade edildi.  
 
2 GÜNDE 27 METREKÜP MÜSİLAJ TOPLANDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 'Marmara hepimizin' sloganıyla başlatılan müsilaj temizliği, Çanakkale'de 3’üncü günde, Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı bölgesinde devam etti. Yat Limanı'nda bariyer içinde toplanan müsilaj, belediyeye ait vidanjör ile denizden çekilerek, tanklara dolduruldu. Balıkçı Barınağı girişinde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, müsilaj temizliği yaptı. Çanakkale Boğazı’nda ilk 2 günde, 27 metreküp müsilaj toplandığı belirtildi. Ayrıca özel şirket görevlileri, analiz yapmak için müsilajdan örnek aldı.
 
Çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bekir Çelen, “İlk gün Marmara Denizi’nde 235 metreküp müsilaj toplandı. Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilden biri olan Çanakkale’mizde de çalışmalarımız aralıksız devam etmekte. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un 6 Haziran'da açıkladığı 'Marmara Denizi Eylem Planı' çerçevesinde çalışmalarımız 8 Haziran'da başladı. Bugün 3’üncü gündeyiz. Çanakkale Marina’da yoğun müsilaj görülüyor. Bundan sonra da her gün bu şekilde çalışmalarımız devam edecek" dedi.

Damla Şener Okdaş