Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlerle pazardaki konfeksiyon ile sebze- meyve tezgahlarının ayrı günlerde kurulması kararı verilmişti. Türkiye normalleşmeye adım adım giderken Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, pazarlarda yakın zamanda normale dönüleceğini belirtti.

Koronavirüsle savaş devam ediyor. Vakalar henüz sıfırlamadı. Her gün çok sayıda kişi hayatını koronavirüs yüzünden kaybediyor. Nisan ayında kentte vaka sayısının hızla artmasıyla birlikte Türkiye genelinde alınan tedbirlere ek tedbirler alınmıştı. Artan vakalar sonunda 1 Mart’ta geçilen kontrollü normalleşme 14 Nisan’da son buldu. Kısmı kapanma uygulamasına geçildi. Kentimizle birlikte Türkiye’de de vaka sayısında düşüş gözlendi. Fakat salgının kontrolünü ele almak amacıyla 26 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda halihazırda uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek tam kapanma dönemine geçileceği duyuruldu. Tedbirlere ek olarak İl hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan tedbirlerde pazarlar hakkında da yeni karar çıkmıştı.

ÖNCE GÜNLERİ DEĞİŞMİŞTİ
Hafta sonu sokağa çıkma yasakları nedeniyle önce hafta sonu kurulan pazarların hafta içi kurulmasına karar verildi. Kararla birlikte İsmetpaşa Mahallesinde haftanın 2 günü Salı ve Cuma günleri Pazar kurulmasına karar verildi. Esenler Mahallesinde ise Pazar sayısı 1 güne indirildi. Esenler’de pazarcıların sadece Çarşamba günü tezgah açmasına karar verildi. Tezgahların arasının açılmasına karar verildi.
Kısmı kapanma ile birlikte kentimizde özellikle her hafta kalabalıklar oluşan pazarın yükünü azaltmak amacıyla tedbirler arttırıldı. Buna göre İsmetpaşa Mahallesinde kurulan halk pazarının salı ve Cuma günü sadece meyve ve sebze satışı olmak üzere kurulacağı belirtilirken Çarşamba günü ise konfeksiyon tezgahlarına ayrıldı. Esenler’de ise Çarşamba günü Pazar kurulması kararı sabit kaldı.

KONFEKSİYONCULAR AYRI TEZGAH AÇTI
Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından salgını kontrol altına almak amacıyla alınan kararlar arasında Pazar yerleri için yeni tedbir kararı yer aldı. Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Pazardaki meyve sebze ile konfeksiyon tezgahlarının pazarda kalabalıklar olmaması adına  farklı günlerde kurulması kararı aldı. Karara göre, Salı ve Cuma günleri Cuma pazarı yerinde kurulan; giyim, oyuncak, züccaciye, nalburiye vb. ihtiyaç malzemelerinin satışını yapan tezgâhların sadece Çarşamba günleri kurulmasına, sebze/meyve vb. satış tezgahlarının Salı ve Cuma günü kurulmasına, giyim, oyuncak, züccaciye, nalburiye vb. ihtiyaç malzemeleri ile sebze/meyve vb. satışlarının aynı gün yapılmamasına,  Pazar yerinde anılan malzemelerin satışını yapacak pazarcı esnafının her bir satış tezgâh/sergi arasında en az 3 metre mesafe olmasına, Pazar yerlerinde giysi denemelerinin yapılmamasına, giysi deneme kabinlerinin kaldırılmasına karar verilmişti. Buna göre İsmetpaşa Mahallesinde kurulan halk pazarının salı ve Cuma günü sadece meyve ve sebze satışı olmak üzere kurulacağı belirtilirken Çarşamba günü ise konfeksiyon tezgahlarına ayrıldı.
 
 
Kısmi kapanma döneminde alınan kararların ardından  Salı ve Cuma günleri kurulan İsmetpaşa Mahallesindeki Pazarda tedbirler uygulanmaya devam ediyor. İl Umumi Hıfzıssıhha Kararı gereğince sadece sebze meyve tezgahlarının kurulduğu pazarda alınan karar nedeniyle konfeksiyoncular o tarihten beri tezgah açamıyor. Her Çarşamba günleri İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararla pazarda sadece giyim, oyuncak, züccaciye, nalburiye vb. ihtiyaç malzemelerinin satışını yapan tezgâhlar kuruluyor.

Kararların ardından azalan vakalar değerlendirilerek  hafta sonları olan sokağa çıkma yasağının sadece Pazar günlerini kapsamasına karar verilmişti. İçişleri Bakanlığının Haziran genelgesinin ardından toplanan İl hıfzıssıhha kurulu konfeksiyoncuların mağdur olmaması için Cumartesi günleri kaldırılan sokağa çıkma yasağında sadece konfeksiyon tezgahlarının açık olmasına karar verdi. Öte yandan sebze ve meyve tezgâhlarının ayrı günlerde kurulması kararı sabit kaldı. Yeni kararla birlikte konfeksiyoncular Cumartesi de İsmetpaşa Mahallesindeki halk pazarında tezgâh açmaya başladı.

Adım adım normalleşmeye geçilirken geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 Temmuz’dan itibaren yasakların büyük ölçüde kalkacağını ifade etmişti. Cumhurbaşkanının sözlerinin ardından yeni genelge yayınlandı. Böylece 1 Temmuz'dan itibaren girilecek tam normalleşme sürecinin detayları netleşti.

Normalleşme kararları yayınlanırken hem vatandaşlar hem de pazarcı esnafı pazarlardaki durumun ne olacağını merak etmeye başladı. Hafta sonu kısıtlamalarının kalkmasıyla hem pazarların günlerinin normale dönüp dönmeyeceği merak edilirken esnaf  meyve ve sebze tezgâhları ile konfeksiyonun yeniden birleşmesi istedi.

SON KARAR BEKLENİYOR
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, açıklanan yeni genelgenin ardından, vakalarda daolumlu tablonun sürdüğünü belirtti. Özcan, yasakların kalkmasıyla esnafın da istediği gibi eski düzene en kısa zamansa geçileceğini ifade ederek, ‘’Pandemi İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla bu karar tekrar düzenlenecek. 1 Temmuz Kabine toplantısından sonra İl Hıfzıssıhha Kurulu henüz toplanmadı. Büyük ihtimalle 1 Temmuz’dan sonra normale dönecek Pazar yeri. Büyük ihtimalle Pazartesi-Salı toplantı yapılabilir. Karar alınarak çok aksi bir durum olmadığı sürece pazarda eski duruma düzelecek’’ dedi.

Damla Şener Okdaş