Çanakkale Boğazı’nda aylardır etkisini gösteren müsilaj tehlikesi temizleme çalışmaları devam ediyor. Marmara Denizi'nde temizlik seferberliğinin 21'inci gününde, Çanakkale’de toplam 822 metreküp müsilaj temizlenerek bertaraf edildi.

Tüm Marmara Denizi ile Çanakkale kıyılarında Mart ayından beri görülen müsilaj Halk arasındaki adıyla deniz salyası etkisini sürdürmeye devam ediyor. Deniz üzerinde beyaz bir görüntü oluşturan ve kötü koku yayan deniz salgısı bir diğer adıyla müsilaj görenleri tedirgin ediyor. Deniz salyası, hem balıkçıların avlanmasını etkilerken diğer yandan da balık popülasyonunu ciddi boyutta tehdit ediyor. Mart ayında görülmeye başlanan Müsilaj, Çanakkale Boğazı'nda bazı günler azalıyor, bazı günler ise artıyor. Rüzgarla birlikte Müsilajın, akıntının yoğun olduğu Çanakkale Boğazı'ndan Ege Denizi yönüne doğru akmaya devam ettiği görüldü.

8 BİN 405 METREKÜP MÜSİLAJ TEMİZLENDİ
Marmara için ‘Koruma Eylem Planı’nı doğrultusunda çalışmalar devam ediyor. Marmara’dan müsilajın temizlenmesi için yapılan çalışmalarla Marmara Denizi'nde temizlik seferberliğinin 21'inci gününde, toplam 8 bin 405 metreküp müsilaj temizlendi

Bakan Kurum, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde başlatılan temizlik seferberliğinin sürdüğünü belirtti. Kurum, temizlik seferberliğinin 21'inci günü olan 28 Haziran'da, 473 metreküp olmak üzere toplam 8 bin 405 metreküp müsilajı bertarafa gönderdiklerini kaydetti.

Bakan Kurum, "28 Haziran itibarıyla illerimizde; İstanbul 4 bin 172 metreküp, Kocaeli 476 metreküp, Bursa 165 metreküp, Tekirdağ 154 metreküp, Balıkesir 776 metreküp, Çanakkale 822 metreküp, Yalova bin 840 metreküp müsilajı 500 bölgedeki çalışmalarımızda toplayarak düzenli depolama tesislerine gönderdik" ifadelerini kullandı. Marmara Denizi Koruma Eylem Planı çerçevesinde müsilaj temizleme çalışmalarının süreceği bilgisi paylaşıldı.

EYLEM PLANIYLA TEMİZLİĞE BAŞLANMIŞTI
Marmara Denizi’nde etkisi gösteren, deniz canlıları için de tehlike oluşturan müsilaj (deniz salyası) için mücadele kapsamında Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerin başkanları ve su idareleri Kocaeli’de yapılan toplantıya katılmıştı. Toplantıda müsilaj sorunun çözülmesi adına 22 maddelik bir eylem planı sunuldu. 22 maddenin altına başta Bakan Kurum olmak üzere Marmara Belediyeler Birliğine üye olan yetkililer eylem planına imza attı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 6 Haziran’da Marmara için ‘Koruma Eylem Planı’nı açıklamış, 8 Haziran’da ‘temizlik seferberliği’ başlatılmış, 15 Haziran’da ‘müsilaj’ toplantısı düzenlenmişti. O tarihten beri temizleme çalışmaları devam ediyor.

Muzaffer Cirtel
Foto: İHA