Milli Sporcu Birgül Erken, dünyanın en iyi serbest dalıcıları ile birlikte, 203 metrede, dünyada ikinci en derin mavi delik olan, Dean's Blue Dünya Şampiyonasında yarışacak. Milli Sporcu Birgül Erken Vertical Blue Dünya Şampiyonası'nda ülkemizi temsil edecek.

Long Island'da yapılacak Serbest Dalış Dünya Şampiyonası,  Bahamalar'da Dean's Blue Hole'de 13-23 Temmuz 2021 tarihleri arasında yapılacak. Milli Sporcu Birgül Erken’in yanı sıra, Milli Sporcu Şahika Ercümen de aynı yarışmada Türk Bayrağını dalgalandıracak.

Türk milli sporcu olarak ülkemizi temsil edecek olan Birgül Erken,  “CARMED İLAÇ markasının desteği ile bu yarışmaya katılıyorum. Sponsorumu CARMED iLAÇ a teşekkür ederim dedi. Sınırlı sayıda sporcunun katılımıyla gerçekleşecek olan yarışma için, sporcular 10 gün boyunca rekabet edecekler.
Yarışma Vertical Blue youtube sayfasından canlı olarak izlenebilecek.

DEAN'S BLUE HOLE DÜNYANIN BİLİNEN EN DERİN MAVİ DELİĞİ
663 fit (202 metre) ile Dean's Blue Hole, dünyanın en büyük ikinci sualtı mağarası ve dünyanın bilinen en derin mavi deliğidir.  7 Eylül 1992'de bir dalgıç Dean's Blue Hole'un dibine ulaştı. Dünyada bir tane daha derin mavi delik var.  Meksika'da 335 metreye ulaşan "Zacaton".  Mavi delikler, yaklaşık 15.000 yıl önce, Buz Devri sırasında, kireçtaşı ana kaya kırıklarından buzul deniz seviyelerinin su tablasına süzülen yağmur suyunun sonucudur.

Ayrıca Mısır, Dahab 'ta bulunan Blue Hole de hatırı sayılır derinlikte ve serbest dalıcılar için uygun bir antrenman alanıdır. Mısır'da bulunan derin çukur düz biçimde 90mt olup kavisli bir biçimde daha derine gider. Bu tur mavi deliklerin avantajı silindirik  yapıları ile serbest dalış yapanların akıntısız bir dalış alanında güvenli dalış yapabilmelerini sağlar.
 
Serbest Dalış Dünya Şampiyonası, her yıl Long Island'daki Dean's Blue Hole'da düzenlenmektedir.  Bu yarışma, yoga, meditasyon ve rahatlama dahil olmak üzere zorlu bir eğitim gerektirir. Serbest dalışın Ip destekli sabit ağırlık branşı sporcuların kendilerini rekabet hattında aşağı ve yukarı çekmek için ellerini kullanarak kendilerini derine ve yüzeye geri çekmelerini gerektiren serbest dalış disiplinidir.  Derinlik arenasına dalışta tanınan, kendi kendine yeten üç disiplinden biridir.  Diğer disiplinler çift palet sabit ağırlık, mono palet sabit ağırlık ve Paletsiz sabit ağırlıktır.  Paletsiz branşında sporcunun derine yüzmesini ve kendi gücüyle geri dönmesini gerektirir.

Dilek Akşen