Kirazlı’daki maden için Türkiye’yi ayağa kaldıran, Marmara Denizi’nde müsilaj nedeniyle yaşanan çevre felaketinde susan, Tuzla’da yaşanan doğa katliamında sesleri bile çıkmayan çakma çevreciler, bu sefer başka bir madeni protesto etmek için Serçiler köyünde ortaya çıktı. Sadece bazı maden şirketlerine karşı tepki göstermek için bir araya gelen grubun kime hizmet ettikleri merak ediliyor.
 
İki yıl önce Kirazlı’daki maden sahasına tepki göstermek için ortaya çıkan sözde çevreciler, Türkiye’yi adeta ayağa kaldırdı. Aylarca bölgede nöbet tutan marjinal gruplardan oluşan sözde çevreciler, sosyal medya üzerinde yanlış bilgilerle algı oluşturdular. Birçok çevrenin de destek verdiği bu grup, maden sahasının kapısına kilit vurulması ile birden ortadan kayboldular.

TUZLA DA ÇEVRE KATLİAMI YAŞANIYOR SESLERİ ÇIKMIYOR
Geçen süre zarfında yaşanan çevre felekleri ile ilgili hiç sesleri çıkmadı. Doğanın yok olduğu yerlerden biri de sebze meyve cenneti Tuza bölgesi. Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla Çayı’nda peş peşe meydana gelen balık ölümleri, gözleri buradaki çevre felaketine çevrildi. Yapılan değerlendirme ve araştırma sonucu bölgede bulunan Jeotermal Enerji Santralleri’nin (JES) sebep olduğu anlaşıldı. İle genel meclis üyelerinin de yerinde yaptığı incelemede JES'lerin atıklarını olduğu gibi Tuzla deresine bıraktığı görüldü. Bu atıklar nedeniyle derede sık sık balık ölümleri yaşandı. Aynı şekilde hem su yoluyla hem de hava yoluyla bölgedeki sebze ve meyve tarlarının da zarar gördüğü belirtildi. Uzun süredir bölgedeki halkın bu çevre felaketine karşı mücadele vermesine rağmen Çanakkale’de bazı durumlarda ortaya çıkan sözde çevrecileri hiç yanlarında görmediler ve bu konuda hep şikayetlerini dile getirdiler.

MARMARA CAN ÇEKİŞTİ ORTADA GÖRÜNMEDİLER
Kıs süre önce Marmara Denizi’nde yaşanan çevre felaketinde de sözde çevreciler ortada görünmediler. Çanakkale’den başlayıp tüm Marmara denizini ve daha sonra Ege ve Akdeniz’e yayılan müsilaj adı verilen jel tabaka nedeniyle hem balıkçılar hem de turizm büyük oranda zarar gördü. Halen etkisi devam eden çevre sorunu ile  ilgili Çanakkale’deki sözde çevreciler hiç ortada gözükmemeleri dikkat çekmişti.
 
SERÇİLER KÖYÜNDE ORTAYA ÇIKTILAR
İlde birçok alanda yaşanan çevre sorunları ile ilgili hiç sesleri çıkmayan bu sözde çevreciler dün Serçiler köyünde ortaya çıktı. Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Tarafından mevcut maden işletmesinin kapasitesini arttırmak için Serçiler Köyünde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “  Serçiler köyü Altın – Gümüş Madeni   Kapasite Artışı Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Halkın Katılımı Toplantısı “yapıldı. Serçiler Köyü açık hava düğün yerinde yapılan toplantı öncesinde Serçiler Köyü girişinde ve köy meydanı ile toplantının yapılacağı alanda Jandarma tarafından Geniş güvenlik önlemleri alındı. ÇED toplantısının yapılacağı alanda Coronavirüs tedbirleri nedeni ile Köy sakinleri ve toplantıya katılmak isteyenlerin oturacağı alandaki sandalye mesafeleri 1.5 metreye göre ayarlanırken alanın girişinde maske ve HES kodu kontrolü yapıldı.

ÇED toplantısı öncesi köylüler toplantının bulunduğu alandaki sandalyelere oturarak toplantının yapılacağı saati beklediler. Serçiler Köyünde gerçekleştirilen ÇED toplantısını takip etmek için CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanı Avukat Güneş Pehlivan, Çanakkale Zıraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, İda Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Algül ÇED toplantısına geldiler.

ÇED toplantısının yapılacağı alanda Yetkililer ile konuşan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Coronavirüs kurallarına uygun olarak Toplantı alanına halkın katılımı için 100 kişilik daha sandalye konuşmasını istedi. Konuşmanın ardından alana belirli sayıda sandalye getirildi. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ve beraberindekiler ÇED toplantısının yapılacağı alanda yerini en ön saflarda alırken İda Kazdağları Derneği üyeleri de pankartlar ve dövizler ile toplantının yapılacağı alanda bariyerlerinin önüne gelerek ÇED toplantısını yapacak olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü  yetkililerini beklediler.

Bu bekleyiş sırasında “Atikhisar Barajı suyuna sahip çık, geleceğini kurtar”  “Altıncı Koza Atikhisar Barajından Defol “,  “ İnsanlık onuru para ile satılmaz”,  Siyanür Öldürür yaşamak için Direneceğiz “ sloganları attılar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden ÇED Halkın katılımı Toplantısını yapacak olan ekibin gelmesinin ardından Serçiler köyü halkın bilgilendirmesi toplantısı başladı.
Toplantıda Koza Altın İşletmeleri A.Ş. yetkilisi Altın – Gümüş Madeni   Kapasite Artışı Projesi ile ilgili bilgiler verdi. Ancak toplantıya gelen İda Kaz Dağları Derneği üyeleri ve çevreciler tarafından ÇED bilgilendirme toplantısındaki sunumun duyulmaması için megafon ile sık sık sloganlar atıldı. Koza Altın İşletmeleri A.Ş’nin Altın – Gümüş Madeni Kapasite Artışı Projesi sunumunun ardından halkın katılımı toplantısında soru cevap bölümüne geçildi.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İda Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Algül ve Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay  Serçiler köyü sakinlerine gerekçelerini anlatarak bu kapasite artışına izin verilmemesini istediler. Konuşmaların ardından “  Serçiler köyü Altın – Gümüş Madeni   Kapasite Artışı Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Halkın Katılımı Toplantısı son buldu.

Arzu Baladur