Normalleşme ve yaz sezonunun başlaması ile birlikte kentte bir süredir hareketlilik yaşanıyor. Kentteki turist tesisler aşılamanın artması ve normalleşme ile doldu. Turizmciler ise uzun bir süreden sonra işlerinin açılmasından memnun olduklarını dile getiriyorlar.
Normalleşme tedbirleri adeta kenti uyandırdı. Kısıtlamaların kalktığı bu günlerde işletmeler dolup taşarken turizm kenti olan Çnaakkale’de turistik faaliyetler de son hız başladı. 2 Yaz dönemini kısıtlamalarla geçiren Çanakkaleliler hem vakaların düşmesi hem de aşılamanın artması ile nefes almaya başladı. Normalleşme ile 1 Temmuzdan beri vatandaşlar turlara, otellere ve turistik aktivitelere yeniden yoğun talep göstermeye başladı. Kentteki turizmciler ise hareketlilikten memnun olduklarını dile getiriyor.
Turizm Acentesi Sahibi İkbal Akça, Çanakkale özelinde turizmi değerlendirdi. ‘’Pandemiden sonra geçen yaz bu yaz kadar hareketli değildi. Çünkü insanlar daha bir tedirgindi daha bir korkaktı’’ diyerek sözlerine başlayan Akça, ‘’Ama 2 yaz kapalı kalınca bu yaz daha hareketli olduğunu görüyorum. Tabi aşının verdiği bir rahatlık da var. Turlar da geçen yaza oranla daha bir hareketli. Oteller öyle. Tabi şimdi fiyatlar da çok arttı otellerin. Masraflar arttı. Büyük otellerden ziyade daha küçük butik oteller pansiyonlar, bungalovlar revaçta. Yurtdışı zaten henüz kapılarını açmadı Türk vatandaşlarına. Türkiye hala riskli bölgede. O yüzden açılmadı. Ama yurtdışından gelenler var. Türkiye bir cennet onlar için Euro 10 lirayı geçti’’ dedi.
Çanakkale’de yabancı turist yoğunluğunun olmadığını ifade eden Akça, ‘’Çanakkale’de yabancı turist yoğunluğu yok. Avrupa’da riskli bölge olarak gösteriliyoruz. Çok yabancı turist yok ama yurtiçi hareketliliği geçen yaza göre daha fazla. Ben öyle düşünüyorum ki; eğer önümüzdeki kış kapanma olmazsa bu hareketlilik artarak devam edecek.
KISA TURLAR TALEP EDİLİYOR
Vatandaşlardaki tedirginlik henüz tamamen bitmediğini belirten İkbal Akça, ‘’En çok ya günübirlik ya da kısa 1 gece konaklamalı turlar daha çok talep ediliyor. Uzun konaklamaya gidenler var ama şu an yine de bir tedirginlik olduğu için pek tercih edilmiyor. Otellerde de fiyatlar çok yükseldi. Ege bölgesi, Akdeniz bölgesinde çok büyük rakamlar çıkıyor. Tatil için otel tercih eden daha az bir kesim.
Şu an turların devam ettiğini söyleyen Akça, ‘’ Önümüzdeki süreç için de planlamalarımızı yaptık. Belli bir gezen kitlemiz var onların isteklerine cevap vermek için çalışıyoruz. Müşterilerimiz talep ediyor. Onlar bizi yönlendiriyorlar, şu bölgeyi istiyoruz diye. Ayrıca farklı yerler keşfetmek istiyoruz turlarımızı bu doğrultuda hazırlıyoruz. Ve Çanakkale’de uçaklı tur yapan sadece biziz. Uçak konusunda da iddialıyız çünkü. Bu da bizim belli bir müşteri portföyümüzü oluşturuyor aslında. Çünkü bir kısım uzak yerlere otobüs ile gitmek istemiyor. Biz de farklı olanı yaratmaya çalışıyoruz müşteriyi mutlu etmek için’’ şeklinde konuştu.
‘’ÇANAKKALE’Yİ KALKINDIRMAK İSTİYORSAK YURTDIŞI KAPISI İSTANBUL UÇAĞI’’
İstanbul ile Çanakkale uçak seferleri henüz başlamadı. İstanbul uçak seferlerinin olmamasının Çanakkale turizmine dezavantajları olduğunu sözlerine ekledi. Akça, ‘’İstanbul uçak seferlerinin olmaması ile ilgili, özellikle altını çizmek isterim yurtdışından Çanakkale’ye gelmek isteyen insanlar 2 saatte 3 saatte İstanbul’a ulaşırken İstanbul’dan Çanakkale’ye ulaşamıyor. Özellikle yurtdışından gelecekler için söylüyorum çünkü yurtiçinde birçok bölgeye Ankara aktarma veriyor zaten. Ama yurtdışından gelecek birçok kişi Çanakkale’ye gelemiyor. Körfeze uçuşlar var körfeze gidip orada kalıyor. Edremit körfezde kalıyor hem yabancı turist hem yerli turist. Ama Çanakkale’yi kalkındırmak istiyorsak eğer; evet Çanakkale İstanbul arası yakın mesafe ama belki çalışmasa olur diye düşünülebilir ama Çanakkale’yi kalkındırmak istiyorsak yurtdışı kapısı İstanbul uçağıdır. Bu yüzden İstanbul uçağı önemli bence Çanakkale için’’ dedi.
‘’BİZİ KORKUTAN ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ’’
Haziran ayı ve temmuz ayındaki hareketliliğin turizm camiası açısından tatmin edici olduğunu belirten Akça, yeniden kapanma korkusu yaşadıklarını da sözlerine ekledi. ‘’Şu andaki hareketlilik güzel. Hazirandan bu yana hatta mayıs sonundan bu yana gerçekten iyi bir hareketlilik var. Ama bizi korkutan önümüzdeki kış. Bir takım mutasyona uğramış varyantlar acaba tekrar turizmi etkiler mi veya tüm sektörleri etkiler mi korkutan bu. Yoksa biz şu anda yavaş yavaş hızımızı almaya başladık ama bu hızımız kesilmez umarım. Korkumuz bu’’ diye konuştu.
‘’AŞILAMA İLE BİRLİKTE İŞLERİMİZ DAHA GÜZEL OLACAK’’
Konuşmasına devam eden Akça, ‘’Acenteler mümkün olduğunca en güvenilir seyahati yapmaya çalışıyor, kuralara uymaya çalışıyor. Kovid açısından da oteller keza ona göre önlemlerini alıyorlar, güvenli sertifikalarını alıyorlar. Ben gönül rahatlığıyla gezebileceklerini düşünüyorum. Bu yüzden tedirgin olmasınlar istiyorum. Zaten birçok kişi aşılandı. Çanakkale’de bu konuda çok yüksek oranlara ulaştı. Umarım bu aşılama ile birlikte işlerimiz daha güzel olacak’’ dedi.
‘’ACENTELER ÇALIŞIYOR, OTELLER DOLDU’’
Turizm Acentesi Sahibi İsmet Balkan ise Çanakkale özelinde turizm değerlendirmesi yaparak, ‘’ Turizmde hafta sonu çok önemli, yasakların ardından ilk hafta sonunda nerdeyse her yerler dolu oteller dolu, turlar dolu, Gelibolu yarımadasında ziyaret eden ortalama 20- 30 kişi iken 700- 800 kişiye ulaştı. Acentelerden destek alarak Gelibolu yarımadasını ziyaret eden 700- 800 kişi var. Yani bu yarın da olacak, bundan sonrada da olacak geçtiğimiz hafta sonundan itibaren nerdeyse acenteler nefes aldılar. Acente dediğim turizm dediğim gibi Eylül’ün sonuna kadar devam eden bir sektör, eylülden sonra tekrar kış turizmi girecek o bakımdan yani pazar günlerinin geçmişte kısıtlı kalması çok büyük bir hataydı. En azından o süreçte seyahat acentelerinden muafiyet olmalıydı. Neyse şimdi onu geride bıraktık, şimdi bütün acenteler çalışıyor, oteller doldu, herkes seri bir faaliyet içinde o yüzden’’ dedi.
‘’HERKES ÇANAKKALE'YE GELİYOR BİR İKİ GÜN KALIYOR’’
Çanakkale turizmi ile ilgili değerlendirme yapan Balkan, ‘’Şimdi aslında Çanakkale'nin büyük bir potansiyeli var. Yani bir İstanbul'a çok yakın bir mesafedeyiz. Çok kısa turlar, şöyle 2- 3 günlük tatil arayanlar için çok güzel bir alternatif Çanakkale tatile başlarsınız dedik ve Çanakkale’de bu tuttu gibi, herkes Çanakkale'ye geliyor bir iki gün Çanakkale'de kalıyor. Vakti varsa daha sonra yavaş yavaş aşağıya iniyor güneye, Çanakkale'de bugünden itibaren bir geçiş turu olmaktan çok, Çanakkale'de otellerde bir iki gün tatil yapılmaya başlandı. Otellerimiz tamamen dolu, acentalarımız tamamen dolu ama kimlerle dolu dışardan gelenlerle dolu, Çanakkaleliler daha gezmeye başlamadılar. Burada pandeminin etkisi daha devam ediyor ki devam etmesi de doğru ama bir yerde insan seyahat acentelerinden hizmet almaya başladığı zaman kontrollü olarak bir sağlık kontrol yapılarak veriliyor bu hizmetler, tek başına başı boş gezmesinden daha faydalı ‘’ dedi.
‘’MÜSİLAJIN TURİZM VE TURİZMCİLERİ ETKİLEMESİ AZALDI’’
Son dönemlerde etkili olan Müsilajın Etkisi devam ederse Turizminin de etkileyeceğinin altını çizen Balkan ‘’Müsilaj devam ederse Turizm azalır azalır, Şöyle bir durum var ben otelcilerle de teşviki mesai içindeyim kaldı ki bizim işletmesin yaptığımız oteldeki arkadaşlar var. İnsanlar telefon ediyorlar, diyorlar ki müsilaj var mı Çanakkale'de mecburen az da olsa var diyoruz. Deyince o zaman rezervasyonlarını yaptırmıyorlar iptaller artıyor. Ama şöyle bir şey var Çanakkale'de sadece denizden ibaret değil, kaldı ki Gökçeada bozcada pırıl pırıl, Saroz pırıl pırıl bunları öne çıkarmamız gerekir, kontrollü bir turizm yapılmalı, seyahat acentaları ve oteller bir araya gelip gelen insanları kaz dağları turları, Truva , Assos gibi şehirlik turları gibi yöneltince bu müsilajın turizm ve turizmcileri etkilemesi azaldı. Buna yönelik bir turizm anlayışı gelişmesi gerekir. ‘’ dedi.
‘’ÇANAKKALE'YE GELMEK İSTEYEN 20 MİLYON İNSAN VAR’’
Çanakkale'nin büyük bir turizm potansiyeli olduğunun da altını çizen İsmet Balkan bu konuda da ‘’Demek ki Çanakkale merkezini bir kültür turizmi olarak kullanacaksın, müsilajın etkilemediği yerleri de birde deniz turizmi olarak öne çıkaracaksın, ama sen bunu kontrollü şekilde neyi öne çıkaracağını neyi çıkarmayacağını bırakırsan, insanlar nereye gideceklerini bilemezler. Mesela bir Kabatepe plajı Eceabat'ta mükemmel bir plaj bir turizmci olarak bunu öne çıkaramazsak deniz turizmini öne çıkaramayız. Gökçeada pırıl pırıl bozcada temiz bunları öne çıkarmamız gerekliydi. Ama bunları birlikte hareket ederek kamuoyuna lanse etmemiz gerekli, Şu anda Çanakkale'ye gelmek isteyen 20 milyon insan var potansiyel var. Siz hiçbir şey yapmazsanız bunun 1 milyonu gelir, bir şeyler yaparsanız 5 milyonu gelir, çok nitelikli bir şeyler yaparsanız 20 milyona yakını gelir. Bu kadar basit bu potansiyeli turizm dilini bilerek onları tanıyarak hizmet etmek gerekiyor. Çanakkale 20 milyon turisti ağırlayabilir.’’ şeklinde konuştu.
Bünyamin Nami Tonka