Çanakkale'de, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle saat 20.00'de İskele Demokrasi Meydanı'nda anma programı gerçekleştirildi. Çeşitli etkinliklerin düzenlendiği törende Çanakkale’nin çocuklarının sahnede ellerinde Türk Bayrakları ile anmaya katılması büyük alkış aldı.  5 yıl önce olduğu gibi vatandaşlar meydanda yerini aldı.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştiren Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, “Türkiye’nin geçilmez olduğu mesajı içteki dıştaki aklını kiraya vermiş olan kendini bilmezlere en sert şekilde gösterilmiş, gösterilmeye de devam edilecektir " dedi.
Programa, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, siyasi parti temsilcileri ve ellerinde Türk bayraklarıyla çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program,  Çanakkale Mehteran Takımı’nın gösterisiyle devam etti.

“ÇANAKKALELİ ÇOCUKLAR SAHNEDE TÜRK BAYRAKLARI İLE ANMAYA KATILDI”
Anma esnasında,  Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait römorkörlerden havaya su sıkılıp boğazda gerçekleştirilen görsel şölen büyük ilgi gördü. 
Çanakkale’nin çocukları sahnede ellerinde bayraklar ile vatandaşları selamladı, genç sporcular alkışlandı. Dünya Bilek Güreşi Şampiyonu, Milli sporcu Ümit Burunlular, 15 Temmuz Şehitleri Sancak Yürüyüşü’nü başlattı.  Yürüyüşün ardından sporcular sahneye alındı ve plaket takdiminde bulunuldu. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden Başpehlivan olarak dönen Feyzullah Aktürk de büyük alkış aldı.  Kur'an-ı Kerim Tilaveti'nin ardından, 15 Temmuz şehitleri için dua edildi.

“MİLLİ BİRLİĞİMİZ İÇİN SIMSIKI BİR ŞEKİLDE BİRBİRİMİZE KENETLENMEMİZ LAZIM”
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştiren Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, “5 yıl önce yine bu saatlerde o kutsal bildiğimiz çocukluğumuzdan, bebekliğimizden beri kutsallığına hiçbir laf söyletmediğimiz, 100 yıllardır varlığından gurur duyduğumuz ordumuzun içerisine sızmış olan bir grup terörist, aklını kiraya vermiş ne yaptığını bilmez olan bir grup vatan haininin bir çabasıyla Türkiye bir karanlık devire sokulmaya çalışılmıştır. 'Çanakkale Geçilmez Destanı'nı tüm dünya bilmektedir. Bu çetenin mensupları, aklını kiraya vermiş bu insanlar bizi bir karanlığa sürüklemek istediler. Fakat hesaba katmadıkları bu millet iradesi, liderimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesiyle birleşince nasıl Çanakkale geçilemez olduysa, Türkiye’de geçilemez oldu. Tankların önüne yatan insanlarımız, gençlerimiz, sokakları helikopter ateşlerine dar eden insanlarımız, F16’lara adeta sivrisinek muamelesi yapan insanlarımız, bir karanlık devrin başlamasına, Türkiye’nin ayağından derinliklere çekilmesine fırsat vermemiştir. Bu geçen 5 yılda yaşadığımız, coğrafyamızda gördüğümüz gelişmeler de göstermektedir ki başarılı olsaydılar bugün Türkiye de adeta bir Suriye, bir Libya, bir Irak olacaktı. Ama Allah’a şükür ki başarılı olamadılar. Ayaklarından çekmek istedikleri, derin bir çukura itmek istedikleri Türkiye, bugün coğrafyasında bulunduğu politikalarda söz hakkı olan, Mavi Vatan’ını tüm gücüyle koruyan, bugün Libya’da, Irak’ta, Suriye’de sözü olan, tüm dünya liderlerinin artık ‘ne diyor’ diye düşünüp baktığı bir Türkiye oldu çok şükür. Bugün Azerbaycan’da bir başarı elde ettiyse Türk milleti iki devletiyle, bu 15 Temmuz hain darbesine milletimizin sağlam iradesiyle durması sonucundadır. Bizim bizden başka dostumuz olmadığı gibi etrafımızdaki ateş çemberi de her gün yeni düşmanlar meydana getirmektedir. Gençlerimizin, vatandaşlarımızın, insanlarımızın bu konuda çok dikkatli olması, milli birliğimizin beraberliğimizin korunması noktasında sımsıkı bir şekilde birbirimize kenetlenmemiz lazım. Bugün geldiğimiz noktada İHA’larıyla, SİHA’larııyla hava-deniz-kara gücüyle bambaşka bir devletimiz vardır. Son 5 yıldan içimizden gerek sermayesiyle temizlediğimiz gerek askeri elbisesiyle temizlediğimiz gerek idari mekanizmalarda temizlediğimiz bu teröristlerden kurtulduğumuz andan itibaren Türkiye, askeri, siyasi, ticari gücünde hem teknik olarak hem insani beşeri kabiliyet olarak çok büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Bunu her gün haberlerde, televizyonlarda, sosyal medyalarda hepimiz görmekteyiz, yaşamaktayız. 5-10 yıl önce elinde bir İHA’sı, SİHA’sı olmayan Türkiye, bugün yurtdışında birçok ülkeye bunları ihraç etmektedir. Bunların sayesinde de bugün geldiğimiz noktada, başta PKK terör örgütü olmak üzere, DEAŞ’I, FETÖ’sü hepsi yerle bir edilmiş, Türkiye’nin geçilmez olduğu mesajı içteki dıştaki aklını kiraya vermiş olan kendini bilmezlere en sert şekilde gösterilmiş, gösterilmeye de devam edilecektir " dedi.
Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşma meydanda kurulan dev ekranlardan katılımcılara izletildi. Tasavvuf Müziği dinletisinden sonra tüm camilerden eş zamanlı olarak okunan sela ile anma programı sona erdi.

Bünyamin Nami Tonka