Pandemiyle mücadelede tedbirlere uyum ile aşının yaygınlaşması vakalarda düşüş sağladı. Kısıtlamaların da büyük ölçüde kaldırılmasıyla birlikte turizm kenti Çanakkale’de, bayram tatili rezervasyonları şimdiden birçok tesiste yüzde 100 doluluğa ulaştı.

Yaklaşan bayram tatili öncesinde ülke genelinde hareketlilik arttı. Koronavirüs nedeniyle uzun süredir evlerinde kalan insanlar kısıtlamaların olmadığı bayram dönemi için tatil rezervasyonlarını yapmaya başladı. Turizm kenti Çanakkale’de de hem müsilaj sorununun ortadan kalkması hem de koronavirüs vakalarının azalması ile kentteki hareketlilik bayram öncesinden arttı. Kurban Bayramı tatilinin 15 Temmuz resmi tatiliyle birleştirilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından önce 11 gün tatil olabileceği değerlendirmesiyle plan yapanlar, Çanakkale’yi tercih etti.

BAYRAM TATİLİ 9 GÜN!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Kurban Bayramı tatili süresini açıkladı. "Pazartesi günkü yarım günü idari tatil olarak belirledik. Vatandaşlarımız fiilen 16 Temmuz Cuma akşamından 26 Temmuz Pazartesi sabahına kadar sürecek bir tatile kavuşmuş oluyorlar" diyen Erdoğan, bayramda köprülerden geçişlerin de ücretsiz olacağını duyurdu.

Temmuz ayının 20’sinde başlayacak olan Kurban Bayramı hafta sonlarının da eklenmesi ile 9 günü buldu. Hal böyle olunca Çanakkale’deki oteller şimdiden doldu.  Çadır alanlarında bile bayram dönemi için neredeyse yer kalmadı. Yaklaşık 1 buçuk yıldır iş yapamayan turizmciler ise uzun bir süreden sonra kentte yaşanan hareketlilikten memnun olduklarını ifade ediyor.

‘’YERLİ TURİSTLER BAYRAM HAFTASINA YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR’’
Çanakkale’nin en gözde tatil noktalarından olan Geyikli’de Pandora Beach Geyikli ve Pandora Kafe Geyikli İşletmelerini yöneten Elçin ve Burak Kırlı kardeşler bayramda bölgeye çok fazla talep olduğunu belirtti.  İşletme ortağı Burak Kırlı, bölgedeki bayram hareketliliğinin sevindirici olduğunu ifade ederek,  ‘’Son yıllarda yaşanılan olaylar sonrası insanlar için tatilin ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğu daha da derinden hissedildi. Ülke genelinde Korona vaka sayılarındaki azalma, aşı hızındaki artış ve özellikle Çanakkale ilimiz için ise yüksek aşı olma durumu insanları bölgemiz ile ilgili güven hissi yaratıyor. Haziran ayından beri hava durumunun tam yaz ortamı yaşatmaması insanlara yazı özletti. Uzun süren eve kapanma dönemi ise yeme-içme, eğlence, hizmet sektörlerine duyulan özlemi ve yaza dair beklentiyi yükseltti. Kurban bayramı tatilinin, 15 Temmuz resmî tatiliyle birleştirerek 11 gün tatil olabileceği düşünüp tatil planları yapanlar, aylar öncesinden erken rezervasyon talebinde bulundu. Özellikle yerli turistler bayram haftasına yoğun ilgi ve talep gösteriyor. Bayram haftası için ciddi anlam da rezervasyon ve doluluk oranına sahibiz. Dolu dolu bir bayram geçirmeyi umut ediyoruz’’ dedi.

‘’AĞUSTOS, EYLÜL VE EKİM AYLARINA DA ETKİ GÖSTERECEKTİR’
Bayramda Çanakkale bölgesindeki turizm hareketliliğinin kış sezonuna kadar süreceğini belirten Kırlı, ‘’Genel anlamda bayram hareketliliği Turizm alanında konaklama, yeme-içme ve eğlence sektörleri için güzel bir can suyu ancak kısa dönem operasyonlar sektörün devamlılığı için yeterli değil. Ekonomik ortamın toparlanmasıyla umut ediyoruz ki bayram hareketliliği bu sezonun Ağustos, Eylül ve Ekim aylarına da etki gösterecektir’’ dedi.

YÜKSEK FİYATLARA RAĞMEN TAM DOLULUK
Çanakkale’de Luvitour Seyahat Acentesi Sahibi İkbal Akça, bayram döneminde pandeminin etkisinin de azalması ile rezervasyonların günler öncesinden dolduğunu ifade etti. Akça, ‘’Uzun bir kapanmadan sonra bayram tatili de uzun olunca çok talep oldu. Bayram fiyatları oldukça yüksek buna rağmen insanlar kendi bütçelerine göre tatile gitmeyi tercih ettiler. Herkes kendi tatil planını bu doğrultuda yaptı’’ dedi.

‘’YER BULMAK ÇOK ZOR’’
Akça, vatandaşların daha çok kalabalıktan uzak ve bireysel konaklama noktalarını tercih ettiklerini belirterek, ‘’Çanakkale içinde şehir dışından gelen Şehitliği görmek isteyen bir kesim var. Bunun haricinde özellikle Assos bölgesi çok talep görüyor. Genellikle bungalov,  çadır gibi işletmeler doldu şu anda. Yer bulmak çok zor’’ diye konuştu.

UÇAKLARDA YOĞUNLUK OLUŞTU
Öte yandan Deniz, kum, güneş tatili yapmayacak olanlar Kurban Bayramı’nı memleketlerinde geçirmek için şimdiden yollara düşmeye başladı. Bayram tatilinin 9 gün olması sebebiyle uçak biletlerine de bu dönemde çok fazla talep olduğunu ekleyen Akça, ‘’Çanakkale’den yurtiçi Ankara aktarmalı seferlere çok bilet kesildi. Tabi bunun yanında yurt dışında yaşayan Türkler gelmeye başladı, onların tatilleri başladı. Güzel bir hareketlilik var. Temennimiz bayram sonrasında da bu hareketliliğin devam etmesi’’ dedi.

Bünyamin Nami Tonka