Koronavirüs varyantları çoğalıyor. Kurban Bayramı ile birlikte çok sayıda vatandaş yer değiştirdi. Delta varyantında bulaş riskini en aza indirmek için konuşan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, tatil yerlerini seçerken kapalı ve kalabalık alanlardan uzak durmanın öncelikli tercih olması yönünde uyarılarda bulundu.
Kurban Bayramı tatili başladı. 9 Günlük bayram tatilini bazı vatandaşlar 15 Temmuz günü ile birleştirerek 11 günlük tatile çıkarttı. Tatil süresinin oldukça uzun olmasıyla çok sayıda vatandaş bulundukları şehirlerden başka şehirlere yer değiştirdi. Uzun süredir çeşitli yasakların uygulanmasıyla bunalan vatandaşlar özellikle tatil bölgelerine akın etti. Öte yandan geçtiğimiz yılın mart ayından beri savaştığımız korona virüs riski son bulmadı. Yeni varyantlar ortaya çıkarken tüm dünyada endişe yaratan Delta varyantı Çanakkale’de de görüldü.  Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, hem virüs ile ilgili hem de tatilcilerin bu dönemde alması gereken önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, tüm dünyada endişe yaratan Delta varyantı ile ilgili ‘’Delta varyantı Çanakkale’de görüldü. Ama yoğunluklu değil, diğer Covid’e göre. Ama kabul etmek lazım Türkiye’nin her tarafına yayılmış durumda. Çanakkale’de de var’’ dedi.
Etkisini sürdüren Covid- 19’un yeni varyantları çıktı. Varyantlara karşı ek önlemlerin neler olabileceği gündemde. Erensoy yeni varyantların tespitinin artık daha kolay olduğunu ifade ederek, ‘’Tanı ile ilgili, gelen her hastanın muhakkak artık hani hangi varyant olduğunu tespit edecek şekilde teste tabi tutuluyor. Ama zaten Covid yayılımı ile ilgili ekstra yeni bir önlem yok. Bütün Türkiye de uygulanan Covid önlemlerinin hepsi geçerli’’ diye konuştu.
DELTA YAYILIMINDA AŞI TÜMÜYLE ETKİSİZ DEĞİL
Delta varyantı hakkında konuşan Erensoy, virüsün daha hızlı yayıldığını söyledi.  Erensoy açıklamalarında, yeni aşı çalışmalarını olduğunu ifade ederek, ‘’Daha kolay yayılıyor. Şikayetler olarak ada o eski bildiğimiz öksürük tat koku hissinin kaybı gibi şikayetlerle gelmiyor’’dedi.
Bu varyantın etkilerinin hemen hemen benzer olmasına rağmen çok daha kolay bulaşabildiğini anlatan Erensoy, ‘’Daha çok kırgınlık belli belirsiz şikayetler var. Ateş yine var ama şöyle bir şey var bu durumda; bir kere çok çok daha kolay yayılıyor. Aşıların etkinliği daha düşük. O yüzden de daha tehlikeli. Aşının etkinliği diğerine göre göre yani Covid-19’a göre, daha fazla aşının etkisi daha düşük.  Bir süre sonra zaten önümüzdeki süreçte tekrar aşı yeniden gündeme gelecek belki. Ama bizim bu delta yayılımını da azaltmamız gerekiyor. Çünkü delta yayılımında aşı tümüyle etkisiz değil. Ama diğeri ile standart Covid ile olandan daha az etkili sonuçta aşı. Biz eğer ölüm oranlarını daha fazla görüyorsak, hastalık oranlarını daha fazla görecek olursak zaten yeni aşıyı da üretmek durumunda oluruz. Zaten buna dair çalışmalar olduğunu da biliyoruz’’ şeklinde konuştu.
‘’KAPALI MEKANLARDA BULUNMAMAYI SEÇMEK ÇOK DAHA ÖNCELİKLİ HALE GELİYOR’’
9 günlük tatil dönemi için uyarılarda bulunan Erensoy, özellikle kabalık ve kapalı alanları tercih edilmemesinin bulaş riskini aza indirmede önemli olduğunu ifade etti. Erensoy, ‘’Özellikle bu tatil yerlerine akın çok fazla olduğu için mesela Antalya’da falan oranın çok yüksek olduğu söyleniyor. Bu tabii ki ciddi risk içeriyor. Bizlerin zaten kapalı mekânlarda durmama konusunda çok ekstra özen göstermeye devam etmemiz lazım. Açık havada bile delta varyantının yakın mesafede çok rahat bulaştığından bahsedildiği için bir kere en önemli şey; tabi ki mesafeye olabildiğince uymak ama kapalı mekan çok çok tehlikeli eğer yer değiştiriyorsak, bir yere hareket ediyorsak da kapalı mekanlar bu açıdan çok sıkıntılı çünkü yaz sıcağında biz ne kadar maske takılmasını önersek de yaz sıcağında maske takılması uzun süreli gerçekten çok zor. Böyle bir durumda zaten kalabalık yerlerde bulunmamayı seçmek ve kapalı mekanlarda bulunmamayı seçmek çok daha öncelikli hale geliyor. Tatil yerlerine giderken de insanların buna göre tercihlerde bulunması özellikle çok daha yoğunluklu yerleri seçmemesi çok daha önemli. Bunu tekrar tekrar söylememiz lazım’’ dedi.
Bünyamin Nami Tonka