Yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gören ve Çanakkale’ye gelindiğinde ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olan Aynalı Çarşı’da bayram öncesi beklenen yoğunluk yaşanmadı. İçerisinde konfeksiyon, çanak çömlek, anahtarlık gibi birçok çeşitte ürün ve hediyelik eşya bulunan çarşı; turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

YABANCIDAN ÇOK YERLİ TURİSTLER VAR
Her mevsim yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Aynalı Çarşı’da bayram öncesi yoğunluk olmasını bekleyen esnaf, son günlerde daha çok yerli turistlerin ziyaret ettiğini ve satışların çok düşük olduğunu belirtti. Ziyaretin çok ama satışların az olduğunu da belirten esnaf, bayramda yoğunluğun ve satışların artmasını umuyor.

AYNALI ÇARŞI’NIN TARİHİ
‘’Çanakkale Türküsü’’ ile ün kazanan Aynalı Çarşı, 1890 senesinde şehrin Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nın minyatürü olarak yapıldı.  Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz Donanması tarafından atılan toplar sonucu büyük hasar gören Aynalı Çarşı, restore edilerek içerisine küçük dükkanlar ve aynalar konuldu.
Eski yıllarda ‘’ayna’’ denilen at gözlüklerinin satılmasından dolayı isminin ‘’Aynalı Çarşı’’ olduğu düşünülürken, başka bir kesimde de askerlerin çarşıyı ziyaret ettiğinde ‘’cep aynaları’’ aldıkları için halk arasında bu adı aldığı düşünülüyor.

Mehmet Kuzey