Koronavirüs tehdidi devam ederken uzun zamandan sonra vatandaşlar kısıtlamasız bir bayram geçirecek. Müslüman alemi için kutsal bir bayram olan Kurban Bayramında yeni varyant virüsler ortaya çıkarken uzmanlar tedbirlere uyulması gerektiğini ifade ediyor.  

Salgınla mücadelede büyük adımlar atıldı. Aşılamanın yaygınlaşması ile vaka sayıları tüm şehirlerde düşüşe geçti. Çanakkale’nin vaka sayısında Türkiye genelinde birinci olmasının ardından alınan tedbirler sonuçlarını verdi. Türkiye’de en az vavaka olan iller arasında yer alırken aşılamada ise ikinci sıradaki yerini koruyor.

Öte yandan İllerde yüzbinde nüfusa karşılık gelen, bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren insidans haritası -paylaşıldı. 3-9 Temmuz tarihleri için Çanakkale haritada yüzbinde 17,73 olarak kaydedildi. Her geçen gün vaka sayısında düşüş kaydedilen kentimizde Kurban Bayramı ile birlikte yoğunluk yaşanıyor. Trakya ve Marmara Bölgesinden Ege ve Akdeniz Bölgesine geçmek isteyen vatandaşlar Çanakkale’yi güzergah olarak kullanırken, özellikle adalar ve assos bu dönemde tatilcilerin akınına uğruyor. Çanakkale’ye diğer illerden ziyaretler nedeniyle virüs riski de artıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle bu yıl kurban bayramında, vakaların yeniden artmamasın için önlem ve tedbirlerin ön planda tutulması gerekiyor. Bu hassas dönemde maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının uygulanması, hastalığın yayılmaması açısından hayati önem taşıyor.

Bayram ziyaretleri yapan vatandaşların maske mesafe ve hijyen tedbirlerini elden bırakmaması çok önemli.  Ayrıca, Kurban Bayramı süresince, müşterilerin ve satıcıların dikkat etmesi gereken önlemlerin yanı sıra kesim yerlerinde tedbirlerin elden bırakılmaması gerekiyor.
Uzmanlar, koronavirüs riskinin yanı sıra vatandaşları kesim esnasında oluşabilecek yaralanmalar, sağlıklı beslenme ve et tüketimi gibi konularda da dikkatli olmaları ve tedbiri elden bırakmamaları yönünde uyarıyor.

Arzu Baladur