Marmara’nın müsilaj sorunu denizin altında devam ediyor. Manisalı Gazeteci Berfin Adıcan Çanakkale Boğazındaki müsilajı görüntüledi. Adıcan, ‘’Çanakkale’de 18 metreye dalıp müsilaj çektik bugün. Deniz bitmiş o kadarını söyleyeyim, balık ya da deniz canlısı hiçbir şey yok’’ dedi.

Marmara Denizi ile Çanakkale kıyılarında Mart ayından beri görülen müsilaj Halk arasındaki adıyla deniz salyası etkisini denizin derinliklerinde sürdürmeye devam ediyor. Tüm Marmara bölgesinde etkisini gösteren müsilaj,  Mart ayında Çanakkale Boğazında da görülmeye başladı. Çanakkale Boğazı’nın sahillerini boydan boya kaplayan Köpüğü andıran deniz salyası görenleri de aylarca tedirgin etti. Marmara Belediyeleri ise denizi ve denizdeki çeşitliliği tehdit eden müsilaj sorununa çözüm için 22 Maddelik eylem planını uygulamaya koydu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 6 Haziran’da Marmara için ‘Koruma Eylem Planı’nı açıklamış, 8 Haziran’da ‘temizlik seferberliği’ başlatılmış, 15 Haziran’da ‘müsilaj’ toplantısı düzenlenmişti. Toplantıların ardından ise çeşitli araçlarla denizdeki müsilajın toplanması için temizleme çalışmaları başladı. Bu kapsamda Çanakkale’ye de 2 adet deniz süpürgesi temin edilmişti. Yapılan çalışmaların ardından hava sıcaklıkları ve rüzgarların da etkisiyle Boğazdaki müsilajın boyutu deniz yüzeyinde her geçen gün azaldı.

Vatandaşlar ise yüzeydeki müsilajın ortadan kalkmasına rağmen balık tüketmek için tedirgin olmaya devam ederken yaz sezonu ile Marmara çevresinde denize girmek ne kadar sağlıklı soruları da merak edilenler arasında yer aldı. 

Deniz yüzeyinde artık müsilaj görülmediğine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 14 Temmuz’da müsilajın bittiğini söyleyerek “İlk 20 metrede artık müsilaja rastlanmıyor. Yüzme suyu alanlarında herhangi olumsuz bir sorunla karşılaşılmadı. Vatandaşlarımız rahatlıkla denize girebilirler, balık yiyebilirler” ifadelerinde bulunmuş ardından  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile beraber kameralar önünde Marmara Denizi’nden yakalanmış sardalya balığını yemişti.
Vatandaşlar Bakanının açıklamasının ardından rahat bir nefes alarak hem balık tüketmeye hem de Marmara kıyılarında denize girmeye devam etti. Özellikle bayram döneminde tatilcilerin gözde mekanı olan Çanakkale kıyıları müsilajın etkisinden kurtulunca vatandaşlar adeta akın etti.

YÜZEYDE YOK DİPTE VAR
Türkiye aylardır özellikle Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunuyla mücadele ediyor. Kimi bölgelerde kısmen yüzeydeki müsilajın temizlendiği görülse de denizin altında hala sorunun devam ettiği görüldü. Çanakkale Boğazı’nda denizin 17 metre altını görüntüleyen gazeteci Berfin Adıcan, müsilaj sorunun hala devam ettiğine dikkat çekti.
Görüntüleri Çanakkale Boğazı Havuzlar Koyu’nda çekildiğini belirterek, Twitter hesabından görüntüleri paylaşan Adıcan, “Çanakkale Boğazı’na yaptığımız 18 metrelik dalıştan diğer müsilaj görüntüleri… Dalış sırasında dalgıç kıyafetlerimiz müsilajla kaplandı. 5 metreden 18 metreye kadar gördüğüm nadir canlılardan biri deniz yıldızıydı, o da müsilajla kaplanmış…’’ dedi.

‘’Bugün Çanakkale Boğazı’nda müsilaj haberimiz için gerçekleştirdiğimiz dalışta 17.1 metreden bir an’’ diyen Adıcan, ‘’Geçmiş olsun arkadaşlar, el birliğiyle bir denizi öldürdük. Durumun vahametini anlamanız için küçük bir kesit paylaşıyorum” dedi.
Denizdeki canlı çeşitliliğinin son bulduğunu ifade eden  Adıcan, ‘’Abarttığımı düşünenler olacaktır, burası Çanakkale Boğazı Havuzlar Koyu, yaklaşık 10 metre… Boğazımızın durumu işte bu kadar kötü. Burada iddia edildiği gibi tutulacak, yenilecek bir balık görebiliyor musunuz? Beni en çok yaralayan görüntüyü sizlerle paylaşmak istiyorum. Çanakkale Boğazı dalışımızda belki bilmediğim türde bir deniz anasıdır diye düşünüp üstüne vurdum, gördüğünüz gibi bir poşet çıktı... Bizim dalış yaptığımız yerde bir poşet ve müsilajdan başka hiçbir şey kalmamış…’’ ifadelerini kullandı.

Adıcan, Görüntüleri paylaşarak, ‘’Deniz çayırları, deniz ekosisteminde oksijen üretiminde çok büyük bir yer tutuyor, ama durum bu. Bize, “20 metreye kadar müsilaj yok” diyen sayın yetkililere sesleniyorum, bu deniz çayırlarının üzerindekiler ne?’’ dedi.

Denizin 18 metre altından kaydedilen görüntülerde müsilaj sorunun henüz çözülmediği ortaya çıktı. Adıcan’ın müsilajı kaydederek paylaştığı görüntüler sosyal medyada olay oldu. Deniz salyası, hem balıkçıların avlanmasını etkilerken diğer yandan da balık popülasyonunu ciddi boyutta tehdit ediyor.  Uzmanlar müsilajın sebebinin Hava sıcaklıklarının değişimine bağlı olarak kirlilik ve deniz suyu sıcaklığının neden olduğunu belirtiyor.  Deniz salyası, hem balıkçıların avlanmasını etkilerken diğer yandan da balık popülasyonunu ciddi boyutta tehdit ediyor.

Bünyamin Nami Tonka