Biga’nın Güney ve Güneydoğusunda kalan köylerinde yaşayan kadınların, Balkanlar ve Rodoplardan göçlerle getirdikleri kültürel yöresel giysileri ve diğer üretilen eşyaları günlük yaşamın her alanında kullanmaya devam ediyor.

 Elbise, çorap, süs bebeği, çetik, başörtüsü, namazla, çanta, torba, heybe, sofra bezi, kapıüstü süsü, ön mendil, fes, kuşak, kemer ve başörtüsünden oluşan yöresel eşyalarının üretimi yapılarak hem özel günler hem de günlük yaşamın her alanında kullanmaya devam edecekleri gibi gelecek turistlere de satışı yapılarak gelirlerine katkıda bulunacaklar.

 Biga Pomaklar Derneği, Biga'da kullanılmaya devam eden bu kültürel elbiselere ve eşyalara Coğrafi işaret alınması için çalışmalarına başlayacak.
Biga Pomak Yöresel Giysileri’ne Coğrafi İşaret alınmasıyla yüzyıllardır devam eden kültürü koruma altına almakla beraber, b sonraki kuşaklara da aktarılmasını sağlayarak bu kültürümüzü devam ettirmiş olmayı hedefleyen Dernek Başkanı İrfan Çınar, Dünya folklor litaratüründe de kendi yerini almış olan Biga Pomak Yöresel Giysileri ilçemizde hala günlük kullanımda giyilmesi ile yaşayan bir gelenektir. İster tarlada ister evde, hayatın her alanında yaklaşık 150 yıllık yöresel kıyafetlerini kuşanan kadınlar ilçemizin geleneksel kültürünü devam ettirmektedir. Biga Pomak Köylerimizde dokuma tezgahlarında üretilecek yöresel giysilerimiz baştan aşağıya tamamen el emeği göz nuru olup, her bir parçası usta eller tarafından sabırla işlenmektedir. Yöresel kıyafetlerimizin ana öğesi olan iç entari ve dış entari, rengarenk işlemeleriyle dikkat çeker. Dış entarinin üzerine takılan kuşak ve mendil takılır. Salta (cepken) giyilmesi, boncukların takılması, fesin giyilmesi, kollukların takılması, başörtü takılmasının ardından rengarenk çorapların giyilmesi ile elbise tamamlanır. Dokumada kullanılan hakim renkler kırmızı sarı, pembe, mavi ve yeşil tonlarıdır. Günlük hayatta, düğünlerde, bayramlarda, kısacası hayatın her alanında Biga Yöresi Pomak Yöresel giysilerini kullanan bayanlarımız Biga nın en renkli kültürel renkleridir. Biga Pomaklar Derneği olarak bu değerli kültürel elbise ve eşyalarımıza Coğrafi işaret alınması Biga ya turist çekmek için çok önemli bir etken de olacağı düşünülmektedir.  Bu çalışmalarımıza halkımızdan ve üyelerimizden gelecek destekler bizlere güç, enerji ve moral verecektir.” dedi.
 
Hülya Öz