Türkiye’nin sayılı araştırma kütüphanelerinden biri olan ve 7 gün 24 saat hizmete açık olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Merkez Kütüphanesi, boğaz manzarası ve zengin içeriğiyle kendine hayran bırakıyor.
 
ÇOMÜ Türkiye’nin en güzel manzaraya sahip üniversitelerinden biri. Çanakkale Boğazı’na nazı bir tepede kurulan üniversitenin en güzel manzaraya sahip binalarından biri de kütüphanesi. Güney ve Batı Marmara’nın en büyük kütüphanesi ve aynı zamanda Türkiye’nin akademik anlamda en büyük üniversite kütüphanesi olan ÇOMÜ Merkez Kütüphanesi, zengin içeriği ve boğaz manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Öğrencilerin içeriğinin yanında ders çalışmak ve vakit geçirmek için de gittiği kütüphane, manzarası nedeniyle de sık sık ziyaret ediliyor. Özellikle vize ve final dönemlerinde sabaha kadar tamamen dolu olan kütüphane, öğrenciler tarafından yoğun ilgi görüyor.

560 BİN KİTAPLIK ZENGİN İÇERİĞE SAHİP
1992 yılında Anafartalar Kampüsü’nde ana kütüphane olarak kurulan ve mütevazı sayıda kitapla faaliyete geçen kütüphane, 1990’ların sonunda 50 bin kitaplık bir koleksiyona ulaşmıştır. 2002 yılında bugün hala kullanılan Terzioğlu Kampüsü’ndeki yerine geçen kütüphane, 2011 yılı başında 80 bin cilt kitaplık bir koleksiyona sahipken bu sayı 2012 yılı başında 250 bini aştı. ÇOMÜ Kütüphanesi, kendisine en az 500 bin matbu kitap, en az 500 bin de elektronik kitap hedefi koymuştur. Bununla birlikte kitap sayısı 2013 Mart ayında 350 bin basılı kitabı aşmış, toplamda 560 bin kitaplık bir düzeye ulaştı.

Kütüphanenin en güçlü olduğu alanlar arasında arkeoloji, tarih (özellikle Çanakkale Savaşları), edebiyat, eğitim ve siyaset bilimi var. Ana kütüphaneyi günlük 5 bin kişi kullanırken, üye sayısı ise yaklaşık olarak 20 bindir. Kütüphanede 47 uzman çalışmaktadır. Kısmi zamanlı çalışanlarla bu rakam 100’e yaklaşmaktadır. Merkez Kütüphanesi 1000 kişilik okuyucu kapasitesine sahiptir. Kütüphanede bir adet konferans salonu, özel okuma odaları, akıllı sınıf ve yabancı dil öğretim salonu bulunmaktadır. Aynı zamanda 200 civarında 24 saat açık bilgisayar terminalleri bulunan bilgi işlem salonları da mevcut.

Kütüphanede ÇOMÜ bünyesindeki tüm akademik, idari personel ve öğrenciler tüm hizmetlerden faydalanabiliyor. Bunun dışındaki kullanıcılar ise; 7 gün 24 saat kütüphaneden faydalanabiliyor fakat yayınları ödünç alamıyorlar.
 
ÖĞRENCİLERİN GÖZDESİ ÇOMÜ
SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenen ve aynı zamanda 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye’nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi’nde
yer alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ); eğitimi, konumu, boğaz manzarası gibi etkenleriyle çok sevilen ve tercih edilen üniversitelerden biri.

2021 yılı itibarıyla 1.936 akademik personel ve 48.487 öğrenciyi barından okulda; Fen Edebiyat Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Biga İ.İ.B. Fakültesi, Ayvacık, Bayramiç Meslek Yüksekokulu, Çan, Ezine, Gelibolu ve Yenice Meslek Yüksekokulları ile Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ziraat, Su Ürünleri, İlahiyat ve Mühendislik-Mimarlık Fakülteleri, Sağlık Yüksekokulu, Gökçeada Meslek Yüksekokulu, Lapseki Mesek Yüksekokulu bulunmaktadır. Ayrıca Güzel Sanatlar Fakültesi, Tıp Fakültesi, İletişim Fakültesi, Biga Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile 18 Fakülte, 13 Meslek Yüksekokulu, 4 Yüksekokul, 1 Enstitü ile 46 akademik birim ve 41 araştırma merkezine sahip.

Mine Yel