ÇAFAD (Çanakkale Folklor Araştırma Derneği) tarafından Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleştirilen Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Uluslararası Halikarnas Halk Dansları ve Müzik Festivali düzenlendi. Festivalde Çanakkaleli dansçılar izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı.
Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) yurtiçi ve yurtdışında ilimizi temsil ederek çeşitli etkinlikler düzenliyor. Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkılarıyla Çanakkale Folklor ve Araştırma Derneği(ÇAFAD) tarafından Uluslararası Halikarnas Halk Dansları ve Müzik Festivali düzenlendi. Uluslararası dans gruplarının da yer aldığı festivale 3'ü yurtdışından 8 dans ekibi katıldı.
Bodrum Kalesi'nde düzenlenen festival öncesi Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Ukrayna'dan gelen gruplarlar Bodrum Folklor Araştırma ve Spor Kulübü, Milas Folklor Araştırma Grubu Derneği, Hatay Folklor Eğitim Merkezi ve Spor Kulübü ile Çanakkale Folklor ve Araştırma Derneği'nin 2 ekibi, kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. Bodrum Kalesi’ndeki etkinlikte Ukrayna, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'tan, yurt içinden ise Muğla, Hatay, Çanakkale, Balıkesir'den ekipler sahne aldı. Renkli görüntülere sahne olan gösterileri, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu, Bodrum İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl vatandaşlar ve çok sayıda turist katıldı.
‘’GELENEKLERİ YAŞATMAK İÇİN BİR TÜRKÜ, BİR OYUN ÖĞRETELİM’’
Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ‘Çocuklara bir Türkü, bir dans öğretme’ felsefesi ile Selim Yazan Başkanlığında kuruldu. Dernek bünyesinde birçok ulusal ve uluslararası festivale katılan ekipler hem Çanakkale’yi hem de kültürümüzü tanıtırken birçok organizasyona da büyük destekler veriyor. Gösteri öncesinde bir konuşma yapan Çanakkale Folklor Araştırma Derneği(ÇAFAD) Başkanı Selim Yazan, festival hakkında bilgiler vererek “Kültürümüze sahip çımaya çalışıyoruz. Geleneklerimizi, göreneklerimizi unutmamak ve gençlere, gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Çünkü bizi bir arada tutan, bizi toplum olmaya, önemli bir ulus olmamızı sağlayan gelenek ve göreneklerimizden oluşan kültürümüz. Bu önemli gecede Halk Danslarının önemli temsilcileri de bizimle beraber oldular. Benim naçizane tavsiyem bu gelenekleri yaşatmak için bir türkü, bir oyun öğretelim” şeklinde konuştu.
‘’BODRUM İÇİN ÇOK GÜZEL BİR ETKİNLİK OLDU’’
Festivale ilişkin konuşan Bodrum İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, “Bu etkinliğin yapılmasında bana teklif geldiğinde memnuniyetle kabul ettim. Gerçekten de hem bizler için hem de bodrum için çok güzel bir etkinlik oldu. Bu güzel ekipleri bizlerle buluşturan ÇAFAD Başkanı Selim beye ve arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından sahneye çıkan yerli ve yabancı 11 dans ekibi performanslarını sergilediler. Ukrayna, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk gibi yabancı ülkelerin de yer aldığı Festivalde Milas, Bodrum, Balıkesir, Hatay ve ÇAFAD ekipleri de sahne aldı. Gösteri sunan ekipler, sahne performanslarıyla izleyicilerden büyük beğeni topladı. Festival dansçılara verilen plaketlerin ardından sona erdi.
Mine Yel