İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı olan 2021 yılının, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “İstiklal Marşı Yılı” olarak ilan edilmesi kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) düzenlediği “Uluslararası, Bütün Yönleriyle Mehmed Akif Ersoy Sempozyumu” gerçekleşti.
İÇDAŞ Kongre Merkezinde gerçekleşen “Farklı Bakış Açılarına Göre Mehmed Akif Ersoy” oturumuna Vali Vekili Hakkı Uzun, ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Suat Uğur, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, Gelibolu Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun ile il protokolü, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Kuran-ı Kerim Tilavetinin ardından ÇOMÜ’nün tanıtım filminin izlenmesi ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Suat Uğur, Milli mücadelemizin sembolü olan İstiklal Marşımızın şairi Mehmed Akif Ersoy’un sadece milli şair olarak tanımlanamayacak kadar farklı alanlarda kendisini yetiştirmiş olduğunu vurgulayarak şunları aktardı; “Hepimiz onu milli şairimiz olarak biliriz. Tamamını milli şairimizin milli mücadeleden esinlenerek yazdığı, hepimizin içini titreterek okuduğumuz ve o heyecanı her an içimizde yaşadığımız milli şiirimiz, istiklal marşımızdır. Ama Mehmed Akif Ersoy sadece milli şair olarak tanımlanamaz. Mehmed Akif Ersoy aynı zamanda bilimin, sporun, kültürün değişik dallarıyla da ilgilenmiştir. Veterinerlik, ziraat, spor, dil, edebiyat, din, ilahiyat ve Kuran meali yazma gibi bütün alanlarda kendisini yetiştirmiştir. Öyle ki bu farklı yönleriyle bu kadar alanda kendisini yetiştirmiş bir birey entelektüel bir bireydir. Çağımızın insanının da aslında ulaşmak istediği ama gerçekleştirme noktasında çok zorlandığı bir alandır. Bu bağlamda son yıllarda üniversitelerde özellikle disiplinlerarası alanlara gösterilen önem Mehmed Akif tarafından hayata geçirilmiş diyebiliriz.”
ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Suat Uğur konuşmasını, programda bulunamayan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nimetullah Akın adına emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür ederek bitirdi. Açılış konuşmasının ardından oturum Başkanlığını ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Suat Uğur’un yaptığı “Farklı Bakış Açılarına Göre Mehmed Akif Ersoy” oturumuna geçildi. Oturumda; Prof. Dr. Celal Türker “Mehmed Akif Ersoy Düşüncesinde Şahsiyetin İnşası”, Prof. Dr. Murat Şeker “Mehmed Akif Ersoy’un Kaleminden Zeytin Ağacı Eserinin İncelemesi”, Prof. Dr. Muhammet Erat “Mehmed Akif’in İslam Dünyasının Geri Kalması Hakkındaki Düşünceleri, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Alper Kumsar “Safahat’ta Nesil Kavramı” ve Dr. Öğr. Üyesi Erdem Salcan “Mehmed Akif Ersoy’un Anısını Yaşatan ve Günümüzü Ulaşan Yapı veya Mekanlara Mimari Koruma Disiplini Bağlamında Güncel Bir Değerlendirme” konularında sunumlar gerçekleştirdiler. 3 gün süren sempozyumda, milli şairimiz Mehmed Akif Ersoy’un; dil ve edebiyat, tarih, coğrafya, din, ziraat, baytarlık, mimari, eğitim, spor, musiki, felsefe ve diğer farklı yönleriyle ilgili özgün akademik çalışmaları sunuldu.
Haber Merkezi
Kaynak: Haber Merkezi