Pazartesi her yeri yakıp yıkan lodos, etkisini dün yitirdi. Lodosun can aldığı ve her yeri yıkıp geçtiği gün eğitime ara verilmezken, etkisini büyük ölçüde yitirdiği Salı günü ilk, orta ve üniversitelerin tatil edilmesi dikkat çekti. Lodosun etkisini azaltması ile öğrenciler de tatilin keyfini çıkarttı. Durum böyle olunca da eleştiriler peş peşe geldi.
Çanakkale’de 28 Kasım Pazar akşamından bu yana etkili olan lodos fırtınası, dün öğle saatlerinden sonra Merkez İlçe’de etkisini kısmen yitirdi.
Pazartesiden beri etkili olan lodos nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada'ya dün sabah planlanan feribot seferleri yapılamazken, Çanakkale-Eceabat, Çanakkale-Kilitbahir ve Gelibolu-Lâpseki arasındaki feribot seferleri de geçici olarak durduruldu.
Dün, saat 08.25'te geçici olarak durdurulan Çanakkale-Kilitbahir, Çanakkale-Eceabat ve Gelibolu-Lâpseki hattındaki feribot seferleri, fırtınanın etkisini kaybetmeye başlamasıyla saat 12.40 itibarıyla tekrar yapılmaya başlandı.
Lodos nedeniyle denizde oluşan dalgalar ise rıhtımı aşarak, Kayserili Ahmetpaşa Caddesi'ne kadar ulaştı.
LODOS ETKİSİNİ YİTİRDİ,  EĞİTİME ARA VERİLDİ
Çanakkale Valiliği de 29 Kasım Pazartesi akşamı bir toplantı yaparak, eğitime bir gün süre ile ara verilmesini kararlaştırdı. Kamu kurumlarında çalışan hamile personeller ile engelli ve kronik rahatsızlığı bulunan personeller idari izinli sayıldı.
Valilikten, önceki akşam gelen açıklamada;  “Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısı ile kuvvetli rüzgâr ve fırtınanın bu gece ve 30.11.2021 Salı da Çanakkale İl Genelinde yüksek kesimler başta olmak üzere batı ve güneybatı yönlerden 60-90 km/sa, yüksek kesimlerde yer yer 100km/sa üzeri hızda tam fırtına şeklinde devam etmesinin beklendiği bildirilmiştir. İlimizde hayatı olumsuz etkileyeceği değerlendirilen bu meteorolojik tahminler nedeniyle; İlimiz genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel tüm eğitim ve öğretim kurumlarımızda yüz yüze eğitime 30 Kasım 2021 Salı günü 1(bir) gün süreyle ara verilmesine karar verilmiştir. Kamu kurumlarında çalışan hamile personeller ile engelli ve kronik rahatsızlığı bulunan personeller idari izinli sayılacaktır. Kuvvetli rüzgâr, fırtına ve tam fırtınanın oluşturabileceği çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem arz etmektedir.  İl Afet Müdahale Planında görevli bulunan çalışma gruplarının personel, taşıt ve ekipman olarak müdahale için hazırlıklı bulunmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
 
ÇOMÜ DE TATİL KARARI ALDI
Eğitime verilen bir günlük ara tatiline Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) de dahil oldu. ÇOMÜ  tarafından yapılan açıklamada hava şartları nedeniyle eğitime bir gün ara verildiğini duyurdu. Üniversitenin duyurusu şöyle; “İl ve ilçelerimizde devam eden olumsuz hava koşulları nedeniyle 30.11.2021 Salı günü, yüz yüze eğitim-öğretim faaliyetlerine ara verilmiştir.
30.11.2021 tarihinde yapılabilen derslerin online yapılması, yapılamayan derslerin hafta sonu veya bir sonraki hafta sonu bir gün yapılmasına karar verilmiştir.
Ayrıca Üniversitemizde çalışan hamile, engelli ve kronik rahatsızlığı bulunan personel, 30 Kasım 2021 Salı günü idari izinli sayılacaktır.”
ÇOCUKLAR TATİLİN KEYFİNİ ÇIKARDI
Lodosun tarihi rekor kırdığı Pazartesi günü hayat durma noktasına geldi. Çatıların üştüğü, ağaçların kökünden koptuğu saatlerde öğrenciler okullarına devam etti. Tüm uyarılara rağmen Pazartesi günü eğitime ara vermeyen yetkililer, havaların etkisini yitirdiği gün olan dün tüm eğitim kurumlarına ara verildi. Fırtınanın etkisini azaltmasının ardından öğrenciler kendini dışarı atarak tatilin keyfini çıkardı. Durum böyle olunca da eleştiriler geldi. Havanın kötü olduğu gün okullar tatil edilmezken, fırtınanın etkisini yitirdiği Salı günü okulların tatil edilmesinin doğru bulunmadı.
Muzaffer Cirtel