Yeni Kordon’un üçüncü etap çalışması çerçevesinde yeni yaşam alanı oluşturuldu. Kıyı AVM’den Yelken kulübüne kadarki alan yeniden düzenlenerek içinde bir çok aktivitenin yapılacağı yaşan alanı haline getirildi. Sanal gerçeklik, sergi, koleksiyon alanı ile deniz yaşamının yeni rotası olacak olan Merkez kentliler, çocuklar ve gençler için de sosyo-kültürel anlamda yeni uğrak noktası olacak.

Çanakkale Belediyesi, Dardanel ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi katkıları ile hazırlanan,  Karina Deniz Merkezi’nin açılışı dün gerçekleştirildi.  Merkez alanı, kapalı ve açık alan olmak üzere 2 bölümden oluşan Karina Deniz Kültür Merkezi dün itibari ile kapılarını açtı. Düzenlenen Açılış Programına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Rektör Sedat Muran, Baro Başkanı Av. Soner Aydın, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. Çanakkale Belediyesi, Dardanel ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi katkıları ile hazırlanan,  Çanakkale’nin denizel ekosisteminin yer aldığı Merkezin açılışı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

 “DENİZE DAYALI SANAYİNİN ARTMASI HEPİMİZİN MENFAATLERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Açılışta ilk konuşmayı Yapan Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen “Türkiye olarak üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen, Çanakkale’miz asırlardır denizin kenarında olmasına rağmen, diğer Akdeniz ülkelerinde gördüğümüz kadarı ile denize çok yakın değil.  Daha fazla yakın olmamız lazım.  Deniz kültürünün artması, denize dayalı sanayinin artması hepimizin menfaatleri açısından önemli.  Biz de Dardanel olarak 40 yıldan beri deniz ürünleri konusunda üretim yaparak, hem ülke içerisinde deniz ürünü tüketiminin arttırılması, hem de bu ürünlerin sanayimizde işlenerek ihraç edilmesi ve ülke ekonomisine kazandırılması açısından faaliyetler gösteriyoruz.  Bundan sonra da faaliyetlerimi bu şekilde devam edecek.   Bize böyle anlamlı bir kazanım için bize destek verilmesi için sağlanan fırsat için teşekkür ederim. Bu tür yatırımların Çanakkale’mize, ekonomimize ve gençlerimize katkısı olacağını düşünüyorum” dedi.

“ÇANAKKALE’NİN SANAYİ DEĞİL TURİZM, KÜLTÜR, SANAT MERKEZİ OLMASINI İSTİYORUZ”
Niyazi Önenin ardından bir konuşma yapan ve Çanakkale’nin sanayiden çok tarım, turizm ve kültür şehri olmasını istediklerini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat “Ben Akademisyenlere, yerel birimlere, yöneticilere STK’lara şunu söylüyorum. Yanlış anlaşılmasın, sanayiye karşı değilim, sanayi büyümek açısından, istihdam açısından önemli. Ama çevreyi kirletemeyecek çok ağır sanayi,  etrafımızda çok büyük katkı sağlarsa önemli sanayi tesisleri vardır. Ama bu şehir ki karşıda yatan ecdadımız da bunu isterdi. Bu pırıl pırıl doğasıyla, sanat ve kültürü ile tarihi değerleri ile burası bir marka şehir olması lazım.  Biz Üniversite olarak bunu istiyoruz.  Çanakkale Turizm, Kültür, Sanat merkezi olmasını istiyoruz. Ama buna artı tarım ve hayvancılık diyoruz. Çünkü ülkemizde bu çok yapılıyor.  Deniz de tarımın bir parçası. Dolayısı ile  tarımda önemli bir dönemden geçiyoruz. Üniversitemiz bu anlamda özellikle Su Bilimleri Fakültesi, Deniz Bilimleri Fakültesindeki hocalarımızın çok güzel çalışmaları var.  Değişik birimlerle çalışmaları var. Belediye Başkanımızın da bizi bu anlamda  destekliyor. Ama ben buradan başta Niyazi Bey olmak üzere, Belediye Başkanımız, değerli kurumlara sizin üniversiteye, deniz bilimlerine daha fazla katkı vermesi gerekiyor.   Çok değil ufak tefek sorunlarımız var. Gemilerimizi aktif hale getirecek, hocalarımızın çok güzel çalışmaları var. Sadece bunları biraz daha sanayiye sokmamız gerekiyor.  Ben bütün yöneticilerin, STK’ların, sektörün bize biraz daha destek vermelerini talep ediyoruz” dedi.

“DENİZ MESLEK YÜKSEKOKULU İÇİN DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUM”
Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, kurulacak Deniz Bilimleri Meslek Yüksek Okulu ile ilgili de bilgiler vererek “Ben Rektör olarak Çanakkale’ye geldim.  4 yıllık bir süre için geldim. Bu süreç içerisinde bir şeyler yapmak ihtiyacı hissediyorum.  Çanakkale’ye bizim borcumuz var.  Su sporlarına önem vermemiz gerekir, deniz sporlarına önem vermemiz gerekir,  dalışa önem vermemiz gerekir.  Dünyanın en önemli dalış için tercih edilen bir şehir.  Burayı bu anlamda da turizm merkezi yapabiliriz.   Buraya önemli hedeflerimizden bir tanesi su sporları alanında dalış merkezi bakımından önemli bir dalış merkezi yapmayı planlıyoruz.  Deniz Bilimleri Meslek Yüksek Okulu için bize dur Yolcunun altında 80 dönüm civarında yer verildi.  Orayı sektörde faaliyet gösteren bütün birimleri ile ilgili orada program açmayı düşünüyoruz.   Önemli bir merkez olacak bu alanla ilgili herkesin de desteğini bekliyoruz” dedi.

“REKTÖR HOCAMIZA SONUNA KADAR DESTEĞİZ”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı konuşmasında Çanakkale’nin deniz ile bağlantısına ve deniz ile ilgili yapılması gerekenlere değinerek “Çanakkale biliyorsunuz hem su hem de rüzgarın kenti. Burada hem su hem de rüzgâr var.  Çanakkale aynı zamanda Türkiye’de en uzun kıyıya sahip ikinci şehir.  İki tane adamız, iki adamız var.  Çift taraflı akan bir boğaz akıntısına sahibiz.  Bütün bunlara rağmen denizlerle yeterince haşır haşır neşir olamıyoruz.  Onun için yeni nesiller ve gençler denizi tanısın, denizciliği tanısın, balıkçıyı tanısın, balık tutmayı öğrensin.  Marina gibi yaptığımız bir alan var  küçük küçük tekneler var orada. Halbuki yelkencilerin olması lazım.  O yelkenciler yaz kış dolaşıyor olması lazım.  Ama bizde yok, hiç görmüyorum.  Halbuki özellikle Avusturalya’da görmüştüm hafta sonu denizde yer  kalmıyor.  Dolayısı ile bu denize bir bakmamız lazım.  Denizin önemini anlamamız lazım. Şimdi batıklara dalma programı çıktı çok önemli.  Dalış turizmi çok önemli bir gelir kaynağı aynı zamanda  çünkü pahalı insanlar dalıyor.  Dolayısı ile biz de çocuklarımızın denizi tanımasını istedik.  Dolayısı ile bu merkezi açmaktaki amacımız, Çanakkale’deki deni ekosistemini anlatmak, rüzgar ve su altı sporlarını görünür kılmak. Çanakkale aynı zamanda bir üniversite kenti.  Belediye ile Üniversitenin iş birliği için de öncü bir proje bu.  Bunun devam etmesi lazım.  Bu konuda rektör hocamıza da söyledim sonuna kadar destek olacağız hiç tereddüt yok” dedi.
Kapalı ve açık alan olmak üzere 2 bölümden oluşuan Karina Deniz Kültür Merkezi,  Kapalı alan içerisinde akvaryum, Vr teknoloji, denizcilik, sergi ve koleksiyon bölümleri ile alg üniteleri yer alırken, açık alanda ise sualtı ve rüzgâr sporları, sportif balıkçılık atölyeleri, çocuklar için deniz temalı oyun parkı, Piri Reis haritası ve bilgilendirme panoları (rüzgarlar, balık türleri vb.) gibi faaliyet alanları bulunuyor.   Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Dardanel Önentaş A.Ş işbirliği ile hayata  geçirilen merkez,  Yapılan konuşmaların ardından  açılışı gerçekleştirildi.   İçinde deniz ürünleri ve denizciliğin temel bilgilerin yer aldığı  Merkez, Çanakkale denizciliğine ışık tutacak.
 
Arzu Baladur