Gökçeada ve Bozcaada dışında her yer kırmızıya boyanmış durumda. Vakaların en fazla olduğu yerlerin başında merkez ilçe, Çan ve Biga yer alıyor.
 
Yılın son açıklanana illere göre her 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka sayıları Çanakkale birinci sıraya yerleşti. 100.000 kişi içinde bir haftalık toplam yeni Covid-19 vaka sayısı il bazında en fazla vaka Çanakkale’de olduğu belirtildi. 456 vaka ile Çanakkale tüm iller arasında zirveye oturdu.
En fazla vaka görülen Çanakkale yoğunluk haritası da Çanakkale’nin riskli durumunu gözler önüne serdi. Çanakkale, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplandı.  Son varyant olarak bilinen Omicron ise hızla yayılmaya devam ederken, tehdit giderek büyüyor.
 
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de vakalar hızla artıyor. Vaka sayıları gün be yükselmeye başlarken, hızla kırmızıya dönen harita gerçekleri göz önüne serdi.
 
Çanakkaleliler yüksek riskten endişe ediyor. HES yoğunluk haritası verileri il genelinde dikkate alındığında, ilde vakalar hızla artıyor. Kırmızılığın en fazla olduğu ve en fazla risk taşıyan ilçelerin başında Çanakkale Merkez geliyor. Bir haftadır yılbaşı alışverişi için çarşı içerisinde dolaşan vatandaşlar için esas risk yılbaşı gecesi yüksekti. Gerek evlerde gerekse mekanlarda yılbaşı kutlaması yapan bir araya gelen vatandaşlar sosyal mesafe hijyen gibi konuları bir geceliğine de olsa göz ardı etti.
ÇANAKKALE’DE  COVİT MASAYA YATIRILDI
Geçtiğimiz  günlerde,  Covid-19 Çanakkale Sempozyumu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleşti.
Sempozyuma; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Okhan Akdur, Prof. Dr. Pelin Kanten, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Hasan Keser, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Karaayvaz, ÇOMÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Ali Kiraz, ÇOMÜ Hastaneleri Başmüdürü Serap Yontar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyum Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur, böyle bir sempozyumu uzun zamandır yapmayı planladığını ve bunu gerçekleştirmiş olmanın heyecanının yaşadığını belirterek, Covid-19 sürecinin başlangıcından günümüze neler yaşandığını, ÇOMÜ Hastanesinde ve Çanakkale özelinde bu konuyla ilgili nelerin yapıldığını anlattı. Covid-19 ile mücadele konusunda Çanakkale’de çok ciddi çalışmalar yapıldığının altını çizen Prof. Dr. Okhan Akdur sözlerini şöyle sürdürdü:
“2021 YILINDA SADECE ÇOMÜ ACİL SERVİSİNE COVİD ŞÜPHESİYLE BAŞVURAN HASTA SAYISI 25 BİN”
“2021 yılında sadece ÇOMÜ Acil Servisine Covid şüphesiyle başvuran hasta sayısı 25 bin. Bu rakam azımsanacak bir rakam değil. Bu rakam bu savaşın halen bitmediğini ve bizim de halen savaş alanı içinde olduğumuzu gösteriyor. Bu sempozyumda; tanıdan acil servisteki bu hastaların yönetimine, tedavilerine, yoğun bakımda aldıkları hizmetin ayrıntılarını güncel literatür eşliğinde, bu konuda çok deneyimli öğretim üyeleri ile konuşacağız. Bunun dışında özel hasta gruplarında Covid-19’u, sahada bu konuda yapılan çalışmaları ele alacağız.”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen ve Covid-19 ile mücadelede görev alan herkese teşekkür ederek, sempozyumda dünden bugüne Covid-19’un ne duruma geldiği üzerine konuşmaların gerçekleşeceğini bildirdi ve öğretim üyelerinin 2022 yılı içinde Çanakkale özelinde yapacakları çalışmaları artırmalarını istedi. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Covid-19 ile mücadelede en önemli silahın aşı olduğunun altını çizerek sözlerini bitirdi.
“İLİMİZDE KAYBETTİĞİMİZ BİRÇOK HASTAMIZ AŞISIZ”
Vali İlhami Aktaş, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de tüm kamunun enerjisini verdiği bir salgın hastalıkla mücadele edildiğini belirterek “Ülkemizin sağlık alt yapısının son yıllarda iyileştirilmesinin verdiği avantaj ile dünyanın en gelişmiş ülkelerinden daha iyi pandemi yönetimi süreci gerçekleştiriyoruz. Bu da bu salonda ve ülkemizdeki sağlıkçıların sayesinde oldu. Basından da gördüğümüz gibi birçok ülkede bir tercih yapılması gerekti ve bazı gruplar ölüme terk edildi. Ülkemizde bu tür kötü manzaralarla karşılaşmadık ve hangi aşamada olursa olsun tedaviye ihtiyacı olan herkese tüm imkânlar sağlanarak vatandaşa hizmet edildi. Bu hastalıkla mücadelede bilimin bize söylediği tek silah aşı. Normal rutin aşılarımızı ve hatırlatma dozlarımızı yaptırmalıyız. İlimizde kaybettiğimiz birçok hastamız aşısız. Lütfen aşılarınızı olun” dedi.  Vali Aktaş, bu süreçte mücadele eden herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Muzaffer Cirtel