Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, ‘’Pandemi bize neler öğretti?’’ diyerek sosyal medya üzerinden görüşlerini sıraladı. Klasik Enfeksiyon kontrol önlemlerinin yerini hiçbir şeyin tutmayacağını ifade eden, Dr. Şener, karantina süresinin kısaltılması hakkında da görüş bildirerek; “Karantina süresinin kısaltılması, omicron özelinde bir süre değişikliğidir. Yani yarın başka bir varyant çıkar ve daha uzun süre bulaşı devam ettiği tespit edilirse, bu süre yine değişebilir” dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, ‘’Pandemi bize neler öğretti?’’ diyerek sosyal medya üzerinden görüşlerini sıraladı. Şener; ‘’ İstatistiksel olarak süslenmiş matematik veriler, yalın saha gerçeği ile yüzleşince çaresiz kalıyor. Bireysel tercihlerinizin bedelini toplum ödemek zorunda kalabilir. Laboratuvar testlerde ne kadar abartılabilirim sınırı yok. Klasik Enfeksiyon kontrol önlemlerinin yerini hiç bir şey tutmuyor. Ve tabii, danışan dağları aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış’’ ifadelerini kullandı.
KARANTİNA SÜRESİ YENİDEN UZAYABİLİR
Karantina süresinin kısaltılması hakkında geçtiğimiz günlerde verdiği bir demeçte ise Prof. Dr. açıklamalarda bulundu: “Karantina süresinin kısaltılması, omicron özelinde bir süre değişikliğidir. Yani yarın başka bir varyant çıkar ve daha uzun süre bulaşı devam ettiği tespit edilirse, bu süre yine değişebilir. Yapılan bu düzenlemenin, vaka sayılarına yansıması, olacak bir şey değil. Virüs daha bulaşıcı, ama bu süre daha kısa sürüyor. Karantinanın mantığı, virüs çıktığı sürece kişinin bulaş zincirinden uzak tutulmasıdır. Bu süre, her varyant için farklıdır. Bunu bir tutarsızlık olarak yorumlamak yanlış olur. Bu tip güncellemeler, tam tersine, salgının yönetiminde başarının anahtarıdır. İkinci konuya gelince. Temaslılar aşılıysa, karantinaya alınmama durumu da yine varyanta özel bir durumdur. Evet, Omicron çok hızlı yayılıyor ama toplumda da o kadar fazla aşılı var ki, aşılı ve aşısızların aynı riski içermediği bir gerçek var. Bir bakıma, virüs ve hastalık dinamiğinin değişmesi için yapılmış uygulamalar bunlar…” dedi.
Dilek Akşen