Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, korona virüsünün son varyantına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şener, korona virüsünün bir kardeşi olduğuna dair benzetme yaparak, BA.2 varyantı hakkında bilgiler verdi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve yapan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, “Omicron’un bir kardeşi var. BA.2 Danimarka ve Hindistan’da bu alt grup baskın hale geliyor. Bulaş/ Klinik Tablo açısından bir fark yok. İki kardeş kendi arasında kapışmaya başladı gibi, Hekimlere ek bilgi, aşıdan kaçma potansiyeli daha yüksek olabilir! SGTF bölgesi bu varyantta yok!’’ ifadelerini kullandı.  
 
 COVİD-19’UN MEVSİMSEL HALE GELMESİ ZARARSIZ OLDUĞU ANLAMINA GELMİYOR
Şener, ‘’Covid 19’un Endemik-Mevsimsel hale gelmesini, Zararsız hale gelmesi gibi anlaşılmaması lazım, Belirli yaş grubu için ölüm/ hastaneye yatış riskini devam ettirecektir. Hastalığın adı üstünde SARS CoV-2, ciddi erişkin solunum yetmezliği virüsü belli gruplara aşılanma önerisinin ileride değişme durumu söz konusu değil. Omicron diğer varyantlardan farklı olarak IFN yanıtını baskılıyor. Klinik sürenin kısa olması ve özel konak dışında hafif seyretme sebebi bu (olasılıkla), Erken dönemde hafif atlatanlardan sonrasında hastaneye yatışta artışa sebep olabilir (özel konakta) ve tabii long/ post Covid daha çok görebiliriz’’ diye ekledi.  
 
OMİCRON DAHA FAZLA BULAŞICI
Artık Omicron’un daha bulaşıcı olduğunun bilindiğini söyleyen Şener; ‘’Çünkü olgu sayısı artışı, tüm ülkelerde aynı hızda artış gösteriyor ve bulaş skorları üç aşağı beş yukarı aynı… Virüsün havada kalış süresi kısa demek, aerosol bulaş demektir. Bu da diğer varyantlarda görmediğimiz bir şey… Havada kalış süresi kısa olan virüsler, bulaş zincirinde yüksek kapasitede devinim gösteriyorsa taşınmak için damlacığa ihtiyaç duymazlar. Aslında aerosol yayılım modeli uzun zamandır tartışılan bir konu. Bunu kapalı alandaki dinamikler ile açıklamak kolay ama açık alanda bunun sebeplerini göstermek çok zorlaşıyor. Kapalı alanda partikülün havada kalma süresi bunda etkili olabilir ama açık alanda çok farklı faktörler var” dedi.
 
Arzu Baladur