Ülke genelinde kronik bir sorun haline gelen işsizlik ile mücadele etmek ve eğitime ulaşmada ekonomik engelleri olan öğrenciler için çok yerinde bir karar olan Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan düzenlemenin mesleki eğitim merkezlerini güçlendirerek işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesinde yeni bir dönem başlattı.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimde ilk kez hem gençler hem de işveren için cazip bir mekanizma oluşturulduğunu ifade ettti ve "Mesleki Eğitim Kanunu'ndaki düzenlemenin sağladığı yeni avantajlar, öğrenci sayılarına hemen yansıdı. Bir ay gibi kısa sürede öğrenci sayısı %70 arttı” dedi. Hem okuyan, hem de çalışan öğrencilerin durumunun iyileştirilmesine yönelik 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran bir öğrenci, okurken aylık yaklaşık 1.275 lira ücret alıyor.
Ülke genelinde kronik bir sorun haline gelen işsizlik ile mücadele etmek ve eğitime ulaşmada ekonomik engelleri olan öğrenciler için çok yerinde bir karar olan Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan düzenlemenin mesleki eğitim merkezlerini güçlendirerek işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesinde yeni bir dönem başlattı.
Mezun olan üniversite öğrencilerinin iş bulmakta zorlandığı son yıllarda, Meslek Okullarında okuyan öğrenciler ise iş garantisi ile okullardan mezun oluyor. Üstelik okurken Asgari Ücretin yarısı kadar maaş ve sigorta alıyor.
MESLEK OKULLARINA İLGİ ARTTI
Son düzenleme ile maaşlardaki iyileştirmeler meslek okullarına yönelik ilgiyi de arttırdı. Sınav sistemi, her yıl değişen eğitim sistemini nedeni ile geleceğine kaygı ile bakan öğrenciler artık Meslek Okullarını daha sık tercih ediyor. Aralık ayı sonunda Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklikle hem gençler hem de işveren açısından daha cazip hâle gelen mesleki eğitim merkezlerine ilgi, her geçen gün artıyor. Yasal düzenleme sonrasında bir ay içerisinde mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayısı, 159 binden 270 bine yükselerek yüzde 70 arttı.
"MESLEK LİSESİ, MEMLEKET MESELESİ"
Mustafa Koç, Koç Holding 'den eğitim ve üretimi içeren çok güzel bir sloganı ürettirmişti: "Meslek lisesi, memleket meselesi". Bir yanda kalifiye eleman bulamamaktan şikayet eden binlerce firmanın yakınmasına, bir yandan düz lise mezunu milyonlarca "Ne iş olsa yaparım" söylemiyle iş arayan gençlerin çaresizliğine karşı bundan güzel bir slogan olamazdı. Koç Holding, bunu sadece slogan olarak bırakmadı. Milli Eğitim Bakanlığı'yla işbirliğine girilerek 81 ilde 265 meslek lisesinde 818 öğrenciye burs sağlandı. 4 yılda bu proje ile meslek lisesi öğrenci sayısı yüzde 68 artış gösterdi. Koç Holding çalışanlarının aktif katkısıyla yürütülen kampanya uluslararası ilgi uyandırdı.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE KAYIT YAPTIRAN BİR ÖĞRENCİ, OKURKEN AYLIK YAKLAŞIK 1.275 LİRA ÜCRET ALIYOR
Hem okuyan, hem de çalışan öğrencilerin durumunun iyileştirilmesine yönelik 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran bir öğrenci, okurken aylık yaklaşık 1.275 lira ücret alıyor.
Üç yılın sonunda kalfa olanların ücreti 2.125 liraya yükseliyor. Bu ücretlerin tamamı devlet tarafından ödeniyor. Ayrıca tüm öğrenciler, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalanıyor. Mesleki eğitim merkezi mezunlarının istihdam oranları da oldukça yüksek... Mezunların yaklaşık yüzde 88'i istihdama katılmış durumda. Bu merkezlere kayıt yaptırmak için yaş sınırlaması olmaması da büyük avantaj oluşturuyor.
KAYITLI ÖĞRENCİ SAYISINDA HEDEF 1 MİLYON
Millî Eğitim Bakanlığı, 181 farklı dalda mesleki eğitim fırsatı; 9, 10 ve 11'inci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde 30'u, 12'nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde 50'sine kadar maaş, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta, diploma ve mezunların kendi iş yerlerini açma olanakları gibi sunulan tüm fırsatları anlatmak için bir kamu spotu hazırladı. Diğer taraftan 81 ilde yöneticiler, ailelere mesleki eğitim konusunda rehberlik hizmeti sunmaya devam ediyor. OSB'lerin de bu imkândan yararlanabilmesi için tüm OSB'lere mesleki eğitim merkezleri kuruldu. 2022 yılı sonunda mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrenci sayısında hedef 1 milyon.
BİR AYDA %70 ARTIŞ
Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan düzenlemenin mesleki eğitim merkezlerini güçlendirerek işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesinde yeni bir dönem başlattığına dikkati çeken Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimde ilk kez hem gençler hem de işveren için cazip bir mekanizma oluşturulduğunu ifade etti. Tüm bunların Türkiye'de istihdamı artıracak tarihî bir adım niteliğinde olduğunu belirten Bakan Özer şunları kaydetti "Mesleki Eğitim Kanunu'ndaki düzenlemenin sağladığı yeni avantajlar, öğrenci sayılarına hemen yansıdı. Bir ay gibi kısa sürede öğrenci sayısı %70 arttı. Mesleki eğitim merkezlerinin sunduğu imkânları tanıtmak için kapsamlı bir çalışma başlattık. Kamu spotları hazırladık. Spotlar yayımlanmaya başladı. Ayrıca tüm illerde il yöneticilerimiz ve mesleki eğitim merkezindeki arkadaşlarımız mesleki eğitimi ve imkânlarını tanıtmak için yoğun çaba sarf ediyorlar. İllerde sanayi ve ticaret odalarına, sektör temsilcilerine ve ailelere mesleki eğitim merkezlerini tanıtıyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda öğrenci sayısı, daha çok artacaktır. Mesleki eğitim merkezlerinin hem insan kaynağımızın niteliğinin artmasında hem de özellikle genç işsizliğin azaltılmasında çok önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Bu sürece büyük emek veren çalışma arkadaşlarıma ve 81 il yöneticilerimize teşekkür ediyorum." Dedi.
Arzu Baladur