Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda Şubat 2022 ayının olağan Meclis toplantısında konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “ Geçen hafta elektrik faturaları geldi, telefonlarım susmadı. Oda binamız bir sanayi kuruluşu değil. Standart bir elektrik faturası var. Bir yıl öncesine kadar buranın elektrik faturası 28 bin ile 30 bin arasında gelirken geçen ay 63 bin lira bu ay da 73 bin lira geldi. Yani birçok restoran sahibi, otel sahibi arkadaşlarıma serzenişte bulunuyorlar iş sürdürülebilir olmaktan çıktı arkadaşlar. Bu gelirlerle bu enerji faturaları çok zor.” dedi. 
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda Şubat 2022 ayının olağan Meclis toplantısı, 15 Şubat 2022 Salı günü ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ Salonunda fiziki ve online katılımla gerçekleştirildi.
 
“SANAYİ DURURSA İHRACATI ARTIRMAMIZ ZORLAŞIR
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
Okyay konuşmasında “Ocakta ihracatın ithalatı karşılama oranı, enerji hariç bakıldığında, yüzde 88,3 olarak kaydedildi. Döviz kurlarında da devam eden yatay hareketi olumlu karşılıyoruz. Ekonomik büyümeye destek olabilecek ve ihracatı artıracak her strateji her politika bizler için çok kıymetli. Ülkemizi etkileyen birçok sayıda etmen, sanayi başta olmak üzere farklı alanlarda üreticiyi zor koşullara itmeye devam ediyor. Geleceğe umutla bakmaya çalışsak da yaşanan olumsuz gelişmeler bizleri ciddi önlemler almamız gerektiği konusunda uyarıyor. İran’ın doğalgaz kesintisi yapması nedeniyle Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) yönelik uygulanan doğalgaz kısıtlaması ve elektrik kesintisi üretimi sert şekilde etkiledi. Enerji olmazsa üretim olmaz, üretim olmazsa refah olmaz. İhracat artırılarak ekonomik büyümenin hedeflendiği yeni ekonomi modeline göre sanayide “Durmak” kabul edilir bir durum değildir. Sanayi durursa ihracatı artırmamız zorlaşır. Sanayici açısından böyle bir tablonun bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum zira sanayicinin korunması üretimin sürdürülebilirliği için elzemdir. Umuyorum ki bu olumsuz koşullar düzelir ve sanayicimiz, üreticimiz katma değer üreterek fayda oluşturmaya kesintisiz devam edebilir. Bizler enerjide yaşanan bu kriz sonrası üretimin aksamasını takip ederken küresel piyasalarda sert satış baskısı devam ediyor. Dünyada da yaşanan enerji krizi, petrol fiyatlarının son yıllardaki en yüksek seviyeye gelmesi ve küresel enflasyon krizi ile kendinden emin mücadele edebilmek için ülkemizin de ekonomi politikalarını dirençli bir noktada tutması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
“TARIM VE HAYVANCILIK AÇISINDAN BEREKETLİ BİR YIL OLACAĞINI UMUYORUM”
Okyay, konuşmasının devamında çiftçilerin hem kuraklık hem de çok yükselen girdi maliyetleri ile başa çıkmaya çalıştığını dile getirerek “İklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklık dünya için büyük tehdit oluşturmaya devam ediyor. Ülkemizde yaşanan son yağışlarla bir nebze de olsa yüzümüz güldü ancak bu konuda kalıcı etkiler ortaya koyacak faaliyet planları hazırlamamız elzem olmuştur. Kuraklığın etkisi ile olumsuz bir seyir izleyen tarım alanında, girdi maliyetlerindeki artış da dâhil olduğunda maalesef iç karartıcı bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. Gübre, yem ve mazot fiyatlarının artmasıyla birlikte 2022 yılı için tarım ve hayvancılık alanında bizi zor günlerin beklediğini görebiliyoruz. Bu durum da başta gıda enflasyonunda artışa sebep olmasıyla, hepimizi düşündürüyor. Hükümetimizin bu faktörleri göz önüne alarak hızla çiftçimizi, yetiştiricimizi üretimden vazgeçmeyecek bir noktada tutacak önlemleri alması beklentimizi dile getirmek istiyorum. Çiftçimize, yetiştiricimize, 2022 bütçesinden 22,8 milyar lira doğrudan destek ödemesi yapılacak. Bu desteklerin tarımda beklenen kötü tabloyu düzeltebilmesini en azından güzel başlangıçlar için önemli bir adım olmasını temenni ediyorum. Tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen tarım ve hayvancılık açısından bereketli bir yıl olacağını umuyorum.” dedi.
MALİYET BASKISI ÖNÜMÜZÜ GÖRMEMİZE ENGEL OLUYOR
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu da meclis kürsüsünden yaptığı  konuşmada “2022 yılına umutlarla girdik. Pandeminin ekonomimize ve sosyal hayata olumsuz etkilerinin azalması öncelikli beklentimizdi. Dış ticaret ve büyüme rakamlarımız da bu beklentimizi arttırdı. Osman Başkanım ifade etti ama bende üzerinden geçmek istiyorum. Ülkemizin ihracatı bir önceki yıla göre % 32,8 artarak 2021 yılında 225 milyar dolara, ithalatımız da % 23,6 artarak 271 milyar 424 milyon dolara yükseldi. 2022 Ocak ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre % 17,3 artarak 17,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Üretim devam ediyor, talep var, yanlış tüketim alışkanlıklarından arınmış olarak gerçek alım gücü de piyasada yerini bulacak ve arz talep dengesini sağlayacak buna inanıyoruz ancak maliyet baskısı önümüzü görmemize engel oluyor. İşletmelerimizin sürdürülebilirliği için en önemli faktör güven ortamıdır. Enflasyonla mücadele politikamız bizlere güven vermeli, Türk Lirası döviz ve altın karşısında dimdik durmalı, faizler bizi korkutmamalıdır” dedi.
“İŞ SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKTI ARKADAŞLAR”
Semizoğlu son dönemde gündemde olan elektrik faturaları konusunda da konuşarak “Sayın Cumhurbaşkanımızın geçen hafta içerisinde açıkladığı temel gıda maddelerinde KDV oranının %1’e indirilmesi tabiri caizse yetmez ama evet diyebiliriz. Geçen hafta enerji faturalarımız birçoğumuzun evine, işyerine, fabrikasına ulaştı. Benim telefonlarım susmadı arkadaşlar. Bununla ilgili Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak açıklamamızı da yaptık. KDV ve ÖTV muafiyetinin enerji, elektrik faturalarına da yansıtılmasını istiyoruz. Yani KDV ve ÖTV’nin alınmamasını istiyoruz. Şöyle bir örnek verebiliriz arkadaşlar; bizim içerisinde bulunduğumuz Oda binamız bir sanayi kuruluşu değil. Yani bir gün çalışıp bir gün çalışmıyor değil. Standart bir elektrik faturası var. Bir yıl öncesine kadar buranın elektrik faturası 28 bin ile 30 bin arasında gelirken geçen ay 63 bin lira bu ay da 73 bin lira geldi. Yani birçok restoran sahibi, otel sahibi arkadaşlarıma serzenişte bulunuyorlar iş sürdürülebilir olmaktan çıktı arkadaşlar. Bu gelirlerle bu enerji faturaları çok zor.” dedi. 
“NE ÜRETECEĞİMİZİ DEVLETİMİZİN BİZE GÖSTERMESİNİ İSTİYORUZ”
 
Türkiye’de ihracatın ithalata bağlı olduğunu da dile getiren Semizoğlu “İhracatımız artarken ithalatımız da artıyor çünkü ihracatımız da ithalata bağımlı. Üretimimiz artıyor ama üretimimiz de ithalata bağımlı. Bunun önüne geçmek için Devletimiz ve biz elimizden geleni yapmamız lazım. Ne üreteceğimize bir plan, program dahilinde karar vermemiz lazım. Finansmana erişim daha kolay olmalı. Uzun vadeli gerçekten üretim kredilerinin olmasını istiyoruz. Ne üreteceğimizi Devletimizin bize göstermesini istiyoruz. İthal ettiğimiz malı ithal etmemeli ve bunları üretmeliyiz. Çok basit bir mantık. Ülkemizin geleceği için, gelecek nesiller için her alanda yerlileşeceğimiz, yerli ve milli bir Türkiye olmazsa olmazımızdır. Bu duygu ve düşünceler ile sizleri saygı ile selamlıyor, içinde bulunduğumuz üç ayların hepimize sağlık, huzur, işlerimizde hayırlı kazançlar getirmesini diliyorum.” dedi
 
Arzu Baladur