Bahar aylarının yaklaşması ile birlikte mevsimlik tarım işçilerinin de mücadele dolu yaşamı başlıyor. Sarıçay kenarı kimi zaman kalaycılık ile geçimini sağlayanlara kimi zaman göçmenlere yuva olurken son günlerde mevsimlik tarım işçisi bir aile ile dört çocuğa yuva oldu. Bir süre Edremit’te çalıştıktan sonra Çanakkale’ye gelen aile 4 küçük çocuk ile yeni bir iş bulana kadar çay kenarında kalmaya başladı. Korona ile mücadele edildiği dönemde sıcak bir çorbadan bile mahrum olan bu çocuklara ulaşılamıyor olması yürekleri burkuyor. 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında desteklenen Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğünün projesi, eğitimden uzak kalan çocuklara eğitimde fırsat eşitliği sunacak. Güney Marmara Kalkınma Ajansı toplam bütçesi 2.069.468,00 TL olan SOGEP kapsamında Çanakkale'de 5 ilçede tarım işçilerinin 3-6 yaş aralığındaki 200 çocuğa okul öncesi eğitim verecek fakat Sarıçay kenarında yaşayan bu aile gibi daha bir çok aileye ulaşılması gerekiyor.
Barakalarda yaşayan sosyal haklardan mahrum çoğu zaman sigortasız çalışan mevsimlik tarım işçilerinin dramı bitmek bilmiyor. Özellikle kadınların ve çocukların yaşam mücadelesi yürek burkuyor. Çoğu bölgede kadınlar gündüz bahçede çalışıyor akşam ise çocukların yıkanması, yatakların hazırlanması yemeklerin pişirilmesi, bulaşık çamaşır hepsi kadınların omzunda. Gece ilerleyen saatlerde ise uyumadan hemen önce ertesi gün yenilecek yemeklerin hazırlanması yine kadınların iş yükü arasında yer alıyor. Erkekler ise çevreden odun topluyor, yakında varsa çeşme, su taşıyor. Çeşitli devlet destekleri ve projeler hayata geçirilse de hala eksikler, hala ulaşılamayan işçiler var.
Sarıçay kenarı kimi zaman kalaycılık ile geçimini sağlayanlara kimi zaman göçmenlere yuva olurken son günlerde mevsimlik tarım işçisi bir aile ile dört çocuğa yuva oldu. Bir süre Edremit’te çalıştıktan sonra Çanakkale’ye gelen aile 4 küçük çocuk ile yeni bir iş bulana kadar çay kenarında kalmaya başladı.
Kiralık bir araç ile sürekli yer değiştirerek hayatlarını sürdüren mevsimlik tarım işçisi aile zor şartlarda yaşam mücadelesi veren ailelerden sadece bir örneği.
200 ÇOCUKTAN FAZLASI VAR, DESTEKLER YETERSİZ
Güney Marmara Kalkınma Ajansı toplam bütçesi 2.069.468,00 TL olan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Projesi (SOGEP) kapsamında Çanakkale'de 5 ilçede tarım işçilerinin 3-6 yaş aralığındaki 200 çocuğu okul öncesi eğitim verecek. Kurulan prefabrik yapılarda eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunulacak. Projenin 1.600.000 TL'lik tutarı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilecek.
MİNİK ELLER HAYATA HAZIRLANIYOR
2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında desteklenen Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğünün projesi, eğitimden uzak kalan çocuklara eğitimde fırsat eşitliği sunacak.
2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)’na sunulan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmeye uygun görülen “Minik Eller Hayata Hazırlanıyor” isimli projede Çanakkale’nin tarımsal faaliyetlerin yoğunlukta olduğu beş ilçesinde, tarımsal faaliyetlere katılan yerleşik ve mevsimlik tarım işçilerinin, eğitimden uzak kalan 3-6 yaş aralığındaki çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına devamlılıkları sağlanarak, kurumlardan ücretsiz olarak yararlanmalarına destek verilmesi amaçlanıyor.
Proje kapsamında çocukların tüm gelişim alanlarını desteklemek ve okul öncesi eğitim kurumlarından yararlanmalarını sağlamak amacıyla Çanakkale’de bulunan meslek liselerinin de katkılarıyla prefabrik yapıların imal edilmesi planlanıyor. Yerleşik tarım faaliyetlerinde bulunan kırsal alanda yaşayan halkın yaşam standardı ve üretim miktarı artıracak proje, Ayvacık, Bayramiç, Ezine, Lapseki ve Yenice ilçelerinde belirlenen alanlarda kurulacak yapılarda çocuklara eğitim vermeyi amaçlıyor. Buralarda çocukların gelişim süreçleri alanında uzman kişiler tarafından takip edilerek ailelere çocukları hakkında bilgi verilecek, aynı zamanda başta aileler olmak üzere projemizin uygulandığı bölgelerde tüm halk tarafından eğitimin değerinin kavratılmasına katkı sağlanacaktır. Proje sayesinde çocuklarını güvenli, sağlıklı ve huzur dolu eğitim merkezine gönderen ebeveynlerin ekonomik hayata katkıları ve istihdamı artacağından uzun vadede ulusal kalkınma hedeflerine katkı sağlanacağı öngörülüyor.
Cemhan Şen