Çanakkale İl Temsilcisi Doruk Ulaş Özdemir, zammın iptal edilmesini beklediklerini dile getirerek, “Çanakkale Belediyesi’ne sesleniyoruz: Krizin faturası öğrencilere kesilemez, krizin yükü öğrencilerin sırtına bindirilemez! Ulaşım zamları geri alınsın” ifadelerini kullandı.
Çanakkale Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda alınan ulaşım zammı kararı ile Aralık ayında 2,20 olan öğrenci ücreti, ocaktaki zamla 3,00, yeni zamla da 4,50 TL’ye çıktı. Kampüs içi ulaşım bedeli ise 1 TL olarak belirlenmişti.
Alınan ulaşım zammı kararına tepki gösteren, Öğrenci Sendikası Çanakkale İl Temsilciliği İskele Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde İşletme öğrencisi Çanakkale İl Temsilcisi Doruk Ulaş Özdemir, yapılan zamları bu hakka yönelik bir saldırı olarak değerlendirerek kabul etmediklerini söyledi. Özdemir, “Türkiye’nin dört bir yanından iyi bir gelecek hayali ile geldiğimiz üniversitede, ulaşım giderimiz 9 liraya yükseltilerek okuma özgürlüğümüz de elimizden alınmak isteniyor” dedi
“AİLELERİMİZE ULAŞIM MALİYETİ İLE DAHA FAZLA YÜK YÜKLEMEK İSTEMİYORUZ”
Zamdan önce günlük 6 lira ulaşım ücreti verdiklerini, zamla birlikte bu fiyatın 9 liraya çıktığını dile getiren Özdemir, “Enflasyon ve hayat pahalığı ile beli kırılan ücretli çalışanlar ile biz öğrenciler bu taşıma ücretleri ile seyahat etmeye zorlanıyoruz. En doğal insan hakkı olan, seyahat etme hakkımıza yapılan bu saldırıyı kabul etmiyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından iyi bir gelecek hayali ile geldiğimiz üniversitede ulaşım giderimiz 9 liraya yükseltilerek okuma özgürlüğümüz de elimizden alınmak isteniyor. Türkiye genelinde hâlihazırda yaşanan geçim sıkıntısından en ağır biçimde etkilenen öğrenciler adına bu zam kararı, bir yandan okuyup bir yandan çalışarak geçimini sağlamaya çalışan binlerce öğrenciyi ve ailelerini derin bir endişeye sürüklemiştir. Bizlerin okuyabilmesi için her türlü ekonomik zorluk yaşayan ailelerimize ulaşım maliyeti ile daha fazla yük yüklemek istemiyoruz” dedi.
“ULAŞIM ZAMLARI GERİ ALINSIN”
Özdemir, zammın iptal edilmesini beklediklerini dile getirerek, “Öğrenci Sendikası olarak; bu hayat pahalılığının bizleri, sıra arkadaşlarımızı sürüklediği çıkmazı görüyor ve bu durumun acilen tersine dönmesi için mücadele ediyoruz. Öğrencilere reva görülen gelecek kaygısını öngörerek ‘Geleceğimizi Kurtaralım’ çağrısı yapıyoruz. Artık bugünümüzü kurtarmak için bile sesimizi yükseltme ihtiyacı hissettiğimiz bir noktaya geldik. Çanakkale Belediyesi’ne sesleniyoruz: Krizin faturası öğrencilere kesilemez, krizin yükü öğrencilerin sırtına bindirilemez! Ulaşım zamları geri alınsın! Öğrenciler; yarınlarına ceplerindeki kuruşları nasıl yetiştireceklerini, mesaileriyle saatlerini nasıl uyduracaklarını düşünerek değil; hangi kitabı okuyacaklarını, kendilerini nasıl geliştireceklerini düşünerek, ulaşmak için mücadeleyi sürdürecekler” ifadelerini kullandı.
Muzaffer Cirtel