Anzac torunları şafak ayini ile atalarını anarken, sahur vaktinde Eceabat’buluşan vatandaşlar tıpkı Çanakkale Savaşı’na katılan kahraman askerler gibi kırık buğday çorbası ile sahur yaparak, 57’nci Alan Vefa Yürüyüşü’ne başladı. Çanakkale Kara Savaşları'nın 107'nci yıl dönümü anma törenleri kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından, iki yıldır pandemi nedeni ile yapılamayan 57’nci Alan Vefa Yürüyüşü ve temsili 57'nci Alay Sancağı devir teslim töreni düzenlendi.  Ramazan ayına denk gelen anma törenleri kapsamında kırık buğday çorbası ile sahur da yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu Kasapoğlu, yaptığı konuşmasında; “Bedrin Aslanları’nı imrendiren kahramanlıkların diyarı türkülerin, destanların ve hedefi olan topraklardayız. Bizler hep birlikte birliğimizi, hep birlikte kardeşliğimizi, hep birlikte beraberliğimizi güçlü ama çok güçlü kılmak durumundayız. İşte bunun Çanakkale'dir. Onun için hep birlikte Hacı Bektaş'ın ifadesiyle bir olmaktan, iri olmaktan, diri olmaktan başka bir kurtuluş çaresi yoktur” dedi.
Sahur vaktinde yürüyüşten önce katılımcılara, tümü şehit düşen 57'nci Alay askerlerinin son yemeği olan kırık buğday çorbası dağıtan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Çanakkale Ruhunu, 57'nci Alay'ın o fedakârlığını diri tutmak, önemli misyonlarımızdan bir tanesi" dedi.
SAHURDA KIRIK BUĞDAY ÇORBASI İÇİLDİ
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü programı, Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Eceabat ilçesinde bulunan Konuk Evi'nde saat 04.00'te başladı.
Yürüyüş öncesinde, sahur vakti katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından, tümü şehit düşen 57'nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı
“BU RUHU DİRİ TUTMA VE KUTSAL EMANETİ YARINLARA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE TAŞIMA ADINA BURADAYIZ”
Çorba dağıtımı sırasında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Çanakkale Savaşları'nın 107'nci yılında 57'nci Alayı yad etmek üzere Vefa Yürüyüşü için bir aradayız. Çanakkale Ruhunu, 57'nci Alay'ın o fedakarlığını diri tutmak, önemli misyonlarımızdan bir tanesi. Nasıl Sarıkamış'ta, Zafer Tepe'de, Dumlupınar'da var isek, ülkemizin dört bir yanından gelen gençlerimizle birlikte her yıl 57'nci Alay Vefa Yürüyüşünde bir aradayız. Bu ruhu diri tutma ve kutsal emaneti yarınlara güçlü bir şekilde taşıma adına buradayız. Gençlerimizin tarih bilincini, vefa duygusunu diri tutma adına buradayız. Şükürler olsun her daim gençlerimizle birlikte bu çalışmalarımızın ne kadar anlamlı ve ne kadar gençlerimiz açısından heyecan verici olduğunu görüyoruz ve bu gece gençlerimizle Çanakkale'deki kamp alanımızda buluşmanın sevinci içerisindeyiz. Ramazan'ın ruhuna uygun bir buluşmayı da gerçekleştiriyoruz. Az önce sahur ikramımızı gençlerle birlikte paylaştık. Biraz sonra yürüyüşümüze başlayacağız. Hakikaten ecdadımızın bize emanetini hem güçlü bir şekilde yarınlara taşıma adına onun bilinci ile yaşamaya gençlerimiz ile birlikte devam edeceğiz. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, Çanakkale'nin tüm kahramanlarını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle yad ediyorum" diye konuştu.
Ardından, Kur'an-ı Kerim Tilaveti yapıldı ve çifte ezan okundu. 107 yıl önce şehit olan askerler gibi sabah namazı kılındı. Bakan Kasapoğlu ve katılımcılar, 57. Alay Yürüyüşü'ne başlamak için Kocadere Kamp Alanı'na hareket etti
“57'NCİ ALAY SANCAĞI DEVİR TESLİM TÖRENİ DÜZENLENDİ”
 
Çanakkale’de 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'nün sona erdiği Conkbayırı'ndaki Atatürk Anıtı önünde temsili 57'nci Alay Sancağı devir teslim töreni düzenlendi.
Tören, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasıyla başladı.
Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı okundu. Kur'an-ı Kerim tilaveti sonrasında ise dua edildi. 
“BEDRİN ASLANLARI’NI İMRENDİREN KAHRAMANLIKLARIN DİYARINDAYIZ”
Bakan Kasapoğlu, yaptığı konuşmasında "57'nci Alay’ın aziz hatırasını saygıyla yad ediyoruz. Biliyorsunuz 2020 ve 2021’de pandemi sebebiyle bu anlamlı buluşmayı gerçekleştiremedik. Bugün 57'nci Alay Vefa Yürüyüşümüzü kaldığımız yerden devam ettiriyor olmaktan ayrı bir heyecan duyuyoruz. ‘Bedrin Aslanları’nı imrendiren kahramanlıkların diyarı türkülerin, destanların ve hedefi olan topraklardayız. 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü’nde sizlerle bir arada bulunmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Biliyorsunuz, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bu önemli çalışmayı 57'nci Piyade Alayı şehitleri başta olmak üzere, Çanakkale şehitlerimizi yad etmek vesilesiyle her yıl 24- 25 Nisan tarihlerinde düzenliyoruz. Farklı ilimizden gelen binlerce gencimiz, burada aynı tarih bilincini paylaşıyorlar. Ecdadın şehadete yürüyüşündeki ayak izlerini takip ediyorlar. Böylesine anlamlı bir çalışmayı geleneksel bir şekilde gerçekleştiriyor olmak hem şahsım hem de bakanlığımız için bir bahtiyarlık meselesidir. Bu vesileyle emeği geçen herkese ve katılan tüm gençlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.
“BİR OLMAKTAN, İRİ OLMAKTAN, DİRİ OLMAKTAN BAŞKA BİR KURTULUŞ ÇARESİ YOKTUR"
Bakan Kasapoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu vatanın aziz evlatları süngüleriyle şanlı bir destanı yazdılar. Canlarından vazgeçerek Çanakkale'yi geçilmez kıldılar. Şehitlerimizin bu şanlı mücadelesinde hepimiz için alınacak çok ama çok mühim dersler var. 57'nci Alay bu milletin tefrikayla bölünmeyeceğini, isminin sonsuza dek payidar kalacağını dosta düşmana tüm dünyaya ilan eden bir kardeşlik öyküsüdür. O gün burada farklı şehirlerden gelen, farklı dilleri konuşan ancak aynı medeniyetin çocukları olan bir hilalin gölgesinde birleşmeyi bilen yiğitler vardı. 'Biz buradayız' dediler. 'Biz Çanakkale’deyiz, biz müdafaayız' dediler. Trakya'sı, Anadolu'su, Balkanlar'ı, Kerkük'ü, Filistin'i, Bakü'sü ile biz buradayız, dediler. 'Biz bin yıldır buradayız ve burayı ilelebet terk etmeyeceğiz' dediler. Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı, Çerkez'i, Boşnak'ı, Roman'ı ile bu milletin inşallah kıyamete kadar burada olacağının sözünü verdi. Vatan tehlikeye düştüğünde bu toprakları işgalci çizmelerine çiğnetmeyen o yiğitler, bizlere çok ama çok anlamlı bir emaneti bıraktılar. İşte bu emanet Türkiye'dir. Ona sahip çıkmak, hepimizin sorumluluğudur. Türkiye'nin sadece 783 bin kilometrekareden ibaret olmadığını, mazlum milletlere karşı gönül coğrafyamıza karşı sorumluluklarımız, mesuliyetlerimizin olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Çanakkale'yi bilmeyenler, bu savaşın nerede, bu savaşın hangi şartlarda, hangi özveriyle yapıldığını anlamayanlar ne bugünün ne de yarının manasını kabul ediyorlar. Bizler hep birlikte birliğimizi, hep birlikte kardeşliğimizi, hep birlikte beraberliğimizi güçlü ama çok güçlü kılmak durumundayız. İşte bunun delili burasıdır. Bunun delili Conkbayırı'dır. Bunun delili Çanakkale'dir. Onun için hep birlikte Hacı Bektaş'ın ifadesiyle bir olmaktan, iri olmaktan, diri olmaktan başka bir kurtuluş çaresi yoktur."
 
Konuşmaların ardından 57’nci Alay'ın temsili sancağı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğrenci Konseyi'ne teslim edildi. Devir teslim töreni, askeri bando konseriyle sona erdi.
Nazif Cemhan Şen
Foto: DHA