Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Çanakkale’de mavi bayraklı plaj sayısı 12 olarak kaldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yazılı açıklamasında Türkiye'nin, İspanya ve Yunanistan'ın ardından dünyanın en çok mavi bayraklı 3'üncü ülkesi olarak 2022'de de yerini koruduğunu; ödüllü plaj sayısının ise 531'e yükseldiğini duyurdu. Ersoy, 2023 yılında plaj sayısında, uluslararası mavi bayrak uygulaması yapan ülkeler arasında dünya birinciliğini hedeflediklerinin altını çizdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Antalya ve Muğla'da hizmete sundukları halk plajlarında da bu yıl mavi bayrağın dalgalanacağını vurgulayan Ersoy, bakanlığın yaptırdığı Antalya'da 5, Muğla'da 1 halk plajının mavi bayrak almaya hak kazandığını belirtti.
ÇANAKKALE MAVİ BAYRAK SAYISINI KORUDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirmeye göre, merkezi Danimarka'nın başkenti Kopenhag olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE) verdiği mavi bayrak ödüllerinin 2022 yılı değerlendirmeleri sonucunda, Türkiye'nin geçen yıl 519 olan ödüllü plaj sayısı, bu sene 531'e ulaştı. Türkiye'de bu yıl 24 marina ve 15 turizm teknesi ile 5 bireysel yat mavi bayrak ödülü almaya hak kazandı. Mavi bayraklı plaj sayıları Antalya'da 229'a, Muğla'da 111'e, Mersin'de 11'e, Kırklareli ve Sakarya'da 2'ye yükseldi. Geçen yıl 12 mavi bayraklı plajı olan Çanakkale’nin bu sayıyı koruduğu öğrenildi.
MAVİ BAYRAK KRİTERLERİ
Plajlar ve marinalar için Mavi Bayrak Programı, kar amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum örgütü olan FEE (Foundation for Environmental Education-Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı) tarafından yürütülüyor. Mavi Bayrak Programı ilk olarak 1985 yılında Fransa’da başlatıldı. 1987 yılından bu yana Avrupa’da ve Güney Afrika’nın katıldığı yıl olan 2001 yılından bu yana ise Avrupa dışındaki ülkelerde de uygulanmaktadır. Günümüzde Mavi Bayrak sürekli sayısı artan katılımcı ülkeler ile gerçek anlamda küresel bir programa dönüşmüştür.
Mavi Bayrak Programı, tatlı su ve deniz alanlarında sürdürülebilir kalkınmayı desteklemektedir. Program; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği konularında yüksek standartlara ulaşmak için yerel yönetimler ve plaj işletmelerini zorlamaktadır: Yıllar geçtikçe Mavi Bayrak, yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde turizm ve çevre sektörlerini bir araya getiren çok saygın ve tanınmış bir eko-etiket haline gelmiştir.
Kriterler zorunlu (z) ve tavsiye niteliğindeki kılavuz (k) ilkeler olmak üzere iki gurupta sınıflandırılmıştır. Kriterlerinin büyük bir kısmı zorunludur, yani plajın Mavi Bayrak ödülü alabilmesi için bu kriterlere uyması gerekmektedir. Tavsiye niteliğindeki kriterlerde ise uyum zorunlu olmamakla birlikte, tercih edilen bir durum.
ÇANAKKALE’DEKİ MAVİ BAYRAKLI PLAJLAR
Küçükkuyu Mıhlı Plajı
Assos Eden Garden Hotel
Belediye Güzelyalı Plajı
Assos Nazlıhan SPA Hotel
Assos Park Hotel
Gökçeada Sörf Eğitim Okulu Plajı
Çanakkale Belediyesi Dardanos Halk Plajı
Çanakkale Belediyesi Yeni Kordon Plajı
Çanakkale Belediyesi Mega Beach Halk Plajı
Gelibolu Hamzakoy Plajı
Karabiga halk plajı
Club Hotel Albena
Muzaffer Cirtel