Son zamanlarda gündemin en çok takip edilen konuları arasında yer alan Maymun çiçeği virüsü hakkında araştırmalar devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konu ile ilgili açıklamasında;  hastalığın henüz Türkiye’de görülmediğini dile getirdi. Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Alper maymun çiçeği hakkında korunma önerilerinde bulundu ve en önemli şeyin temizlik olduğunu dile getirdi.
Son zamanlarda gündemin en çok takip edilen konuları arasında yer alan Maymun çiçeği virüsü hakkında araştırmalar devam ediyor. İlk Maymun çiçeği vakası İngiltere'de görülmüştü. Virüsün Latin Amerika'ya kadar ulaşmasının ardından gözler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan gelen açıklamalara çevrildi.
MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konu ile ilgili açıklamasında; "Maymun çiçeği hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2, 3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika'da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır." İfadelerine yer verdi.
“EN ÖNEMLİ ŞEY TEMİZLİK”
Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Alper Şener yeni olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde görülen maymun çiçeği hakkında korunma önerilerinde bulundu Şener; “ Bireysel; el hijyeni, su, sabun veya alkollü dezenfektan, bize has kolonya’’ dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Alper Şener; ‘’Bireysel; el hijyeni su ve sabun veya alkollü dezenfektan bize has kolonya,  Cansız yüzeyde düşük düzeyli dezenfeksiyon yeterli. Klor, deterjan(standart) ama havlu -nevresim (oteller için) yıkama ısısı önemli ( ideali >60C) 3. Riskli alanlar farkına varmadan temas riskin tuvaletlerde in yüksek olduğu alanlar, dikkat edilmesi gerekenler, otellerde yıkama ısısı, genel umumi temizlik (alaturka daha güvenli) hamam- sauna - havuz- Aquapark-spor tesisleri için özel hijyen kuralları planlaması’’ dedi.
 
“COVİD 19’DAN ÇOK TEDİRGİN EDİCİ”
 
Prof. Dr Şener  sözlerine; “Eğer salgına döner ise; COVİD-19 kadar öldürücü seyretmez ama daha çok tedirginliğe/ korkuya sebep olabilir, sebep  cilt döküntüleri'' diye konuştu.
 
Muzaffer Cirtel