Geçtiğimiz gün Balıkesir’de yaşanan 4,7’lik depremin ardından Ayvacık İlçesi’nin Tartışık, Hüseyinfakı ve Budaklar köyünde, Biga İlçesinin de Pekmezli ve Kozçeşme köylerinde yaşanan ama büyüklüğü küçük olduğu için hissedilmeyen depremlere dikkat çeken Jeolog Prof. Dr. Doğan Perinçek “Bandırma-Erdek-Biga-Karabiga-Çan-Bayramiç-Ayvacık dolayında yer alan aktif fayların yarattığı depremleri küçük dahi olsalar yakından izliyoruz. Dün gece olan 4 deprem küçük olsalar da bizim dikkatimizi çektiler. İzlemeye devam edeceğiz. Üstümüze düşen bilgilendirme görevini halkımızla paylaşacağız” dedi.

4 Haziran  Cumartesi günü,  Balıkesir’de 4.1’lik depremin ardından  saat 01.58'de Halkapınar'da 4.7'lik ikinci bir deprem de yaşanmış, 12 saat içerisinde Balıkesir'de büyüklüğü 1 ile 3.5 arasında değişen 55 deprem  gerçekleşmişti.

Depremlerin ardından açıklama yaparak en az bir ay dikkatli olmamız gerektiğini vurgulayan Jeolog Prof. Dr. Doğan Perinçek, Biga ve Ayvacık’ta peşpeşe olan ama hissedilmeyen depremlerden  sonra açıklamalarda bulundu. Depremler Ayvacık İlçesi, Tartışık,  Hüseyinfakı ve Budaklar köylerinde, Biga İlçesi Pekmezli ve Kozçeşme köylerinde meydana geldi.

“BEN TESADÜF OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”
Depremlerin ardından Prof.Dr.Perinçek şu açıklamaları yaptı:
Dün Biga yakınlarında tekrar Balıkesir depremlerinden ikisi ile eş zamanlı bir deprem yaşadık.Balıkesir depremlerinin büyüklükleri 3.3 ve 3.2 zamanları sırasıyla 13.28 ve 13.31 oldu. Biga depremi ise bu depremleri takip etti ve 1.9 olarak 13.34 de gerçekleşti. Bunlar bir tesadüf mü yoksa Balıkesir depremleri Gönen Biga yöresindeki fayları tetikliyor mu? Ben tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Nedeni çok açık. Eş zamanlı depremler her iki alanda ilk defa olmuyor; 4-5 Haziran günleri bu durumu altı kez yaşadık. Bir iki kez olsa tesadüf diyebiliriz ama altı kez aynı durumla karşı karşıya kalınca oturup düşünmek lazım. Ezber bozmak lazım Kullandığım veriler Kandilli Rasathanesi verileridir. Maalesef depremlerin zamanı AFAD kayıtlarında farklıdır. Fakat her iki sitede de Gönen Biga dolayındaki fayların tetiklendiği kanısı bende hakim olmuştur.”

“İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
“Ayvacık dolayındaki hayalet faylar (MTA haritalarında olmayan fakat benim haritaladığım faylar) deprem yaratmaya devam ediyor. Sözü edilen alanda ilk defa deprem olmadı. En son 2020 ve 2021 de olan depremleri 29 Ekim 2021 yılında alttaki haritayı kullanarak paylaşmıştım.Dün ve önceki yıllarda da bu bölgede depremler oldu. Hatta Assos antik kentini yıkan depreminde; Ayvacık güneyindeki faydaki hareketlilik nedeniyle yaşandığını; önceki paylaşımlarımda delilleri ile sunmuştum. Dün gece 22.15 den sonra Ayvacık dolayında 2.2, 2.1, 1.9 ve 1.6 büyüklükte dört hissedilmeyen deprem yaşadık (üstteki harita). Deprem haritalarında söz konusu alanda aktif fay yok gibi gözükse de 2014 yılından bu yana alanda yaptığım çalışmalarda deprem yaratma potansiyeli olan fayları haritaladık. Alttaki haritada kırmızı kesikli çizgiyle görülen faylar sözünü ettiğim zaman diliminde haritalandı. Bilindiği gibi Bandırma-Erdek-Biga-Karabiga-Çan-Bayramiç-Ayvacık dolayında yer alan aktif fayların yarattığı depremleri küçük dahi olsalar yakından izliyoruz. Dün gece olan 4 deprem küçük olsalar da bizim dikkatimizi çektiler. İzlemeye devam edeceğiz. Üstümüze düşen bilgilendirme görevini halkımızla paylaşacağız.”
 
Dilek Akşen