1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında her yıl gerçekleştirilen deniz dibi temizliğinde manzara yine değişmedi.
Lâpseki Belediyesi personeli tarafından yapılan temizlikte denizden çıkan şişe, boş bidon, kirli atık, pet şişeler, giyim eşyalarını bir süre sahil kenarında tutarak'' Denizlerimizi kirletmek, geleceğimizi kirletmektir’ ‘denildi.
Personel tarafından yapılan açıklamada; “ 1 Temmuz Kabotaj Bayramında Lâpseki Belediyesi olarak bir farkındalık oluşturmak istedik; sahilden çöpleri toplayıp bir güzellik oluşturmak istedik. Deniz içerisinde yok yok. Kırık şişeler, cam kırıkları.. Mümkün olduğu kadar sahilleri temizlemeye çalıştık çünkü deniz kenarlarında, kumlarda çocuklarımız oynuyor. Denizden çıkanları bir süre sahilde vatandaşların görmesi için tuttuk. Doğa bize emanet en güzel şekilde sahip çıkmalıyız” dedi.
Türk Deniz Vakfının araştırmalarına göre; deniz çöplerinin %60 ila %80’inini plastik çöpler oluşturuyor.
Okyanus ve denizlerde, yaklaşık 100 ila 150 milyon ton plastik çöpün yüzdüğü tahmin ediliyor. Buna her yıl 6,5 milyon ton daha ekleniyor. BM Çevre Programı’nın verilerine göre, açık denizlerde her kilometrekare başına ortalama 13 bin plastik düşüyor. Akıntılar bu çöpleri dünyanın her köşesine dağıtıyor.
Plastikler atık olarak denize ulaştıklarında bozunma sıcaklıklarının yüksek olması, ultra viyole ışınlarına ve bakterilere karşı dayanıklı olması nedeniyle yüzyıllarca denizlerde varlıklarını sürdürüyor; insanlar, doğal yaşam ve ekosistem için büyük tehlikelere neden oluyor.
Arzu Baladur