Fotoğraf hakkında sosyal medyasından değerlendirme yapan Çanakkale'deki Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eski Rektör Yardımcısı ve Ulupınar Gözlemevi’nin Emekli Müdürü Astrofizik Uzmanı Prof. Dr. Osman Demircan, ''Dünya ilk kez bu kadar detaylı ilk evren oluşumu fotoğrafları (sadece fotoğraf değil; her biri en az yarım gün poz süreli farklı özel filtrelerle alınıp birleştirilmiş en detaylı dijital fotometrik ve tayfsal veriler'' dedi.
NASA, James Webb Uzay Teleskobu ile Dünya'dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre ötede, evrenin 'en derin ve en keskin' görüntüsünü paylaştı. ABD Başkanı Joe Biden'a gösterilen daha sonra kamuoyu paylaşılan görüntü, 6 aylık hazırlık döneminin tamamlanmasıyla yayınladı. NASA, Türkiye saatiyle 17.30’da da James Webb tarafından çekilen diğer renkli kareleri yayınladı. Fotoğraflar arasında Carina Nebulası, Stephan Beşlisi ve Güney Halkası yer aldı. Fotoğraf sosyal medyanın en çok paylaşılan görseli oldu.
Çanakkale'deki Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) eski rektör yardımcısı ve Ulupınar Gözlemevi’nin Emekli Müdürü Astrofizik Uzmanı Prof. Dr. Osman Demircan ''İyi ki bilim dünyası böyle bir olanağa sahip oldu'' ifadelerini kullandığı bir değerlendirme paylaştı.
Demircan; ‘’ NASA James Webb Uzay Teleskobunun 25 Aralık 2021 de fırlatıldığından bu yana uzayda uzaktan yapılan tüm robotik ince ayarlardan sonra dün gönderdiği ilk evrenin en detaylı görüntüleri hakkında orijinal açıklamalar. Dünya ilk kez bu kadar detaylı ilk evren oluşumu fotoğrafları( sadece fotoğraf değil; her biri en az yarım gün poz süreli farklı özel filtrelerle alınıp birleştirilmiş en detaylı dijital fotometrik ve tayfsal veriler. Anlamayan sadece fotoğrafların detayına rengine bakmış olacak. Anlayabilen de dijital verilerden öncelikle konum, sıcaklık, kimyasal yapı, hız alanları, kütle dağılımı, kütle çekimser mercek yapıları ve etkileri, evrenin genişlemesindeki düzensizlikle, anlaşılmaz noktalar, elektromanyetik ve manyetik alanların dağılımı, çevre etkileri, öte gezegen atmosferleri ve oralarda yaşam belirteçleri gibi sayılamayacak kadar bilimsel soruya bilimsel yanıt gelecek. Derin uzayı, evreni daha doğru daha anlamlı yorumlayıp, bu yeni nesil uzay Teleskobunun göndereceği veriler sayesinde ilgili alanlarda daha doğru somut daha bilgiler paylaşacağız. İyi ki bilim dünyası böyle bir olanağa sahip oldu. Keşke tüm ülkeler büyük Atatürk'ü hatırlasa ve tek yolun bilim yolu olduğunu doğru algılayıp uluslararası bilim imecesine katkı sunsa. Dünya bugün çok farklı bir yerde olurdu’’ ifadelerini kullandı.
Arzu Baladur