Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Otizm ve Müzik Yaz Okulu ile otizmli 15 müzik dehası Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) bir araya geldi.
 
Ülkemizin farklı şehirlerinden, müziğe yetenekli 15 otizmli öğrenci, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği'nin desteğiyle ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı tarafından organize edilen etkinlikte buluştu.
 
Otizm ve Müzik Yaz Okulu’nun açılışı, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, ÇOMÜ Genel Sekreteri Ayhan Monus, Anadolu Üniversitesi Otizm ve Müzik Yaz Okulu Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Torun, Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen, akademisyenler, öğrenciler ve ailelerin katılımıyla Eğitim Fakültesi Konservatuar Galerisinde gerçekleşti.
 
Otizm ve Müzik Yaz Okulu Konserinde ise Rektör Prof. Dr. Sedat Murat’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur, Genel Sekreter Ayhan Monus, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç ve Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen eşlik etti.
 
Öğrencilerin icra ettiği eserlerin ardından Yaz Okulu Yürütme Kurulu Üyesi, aynı zamanda Otizm ve Müzik Yaz Okulu öğrencilerinin ailelerinden olan Zeynep Koyunseven, Yasemin Atyıldız ve Filiz Serin yaptıkları konuşmalar ile çocukların kazanımları ve gösterdikleri başarı için duydukları memnuniyeti ifade ederek, katkı sunan herkese teşekkür ettiler.
 
Rektör Prof. Dr. Sedat Murat ise şunları aktardı; “Böyle anlamlı bir etkinliğin yapılması beni çok mutlu etti. Otizmli öğrencilerimizin hayatlarına dokunulduğu zaman ne kadar başarılı olduklarını bugün bir kez daha görmüş olduk. Her konuşmamda değindiğim gibi akademisyenlerimizin yapmalarını istediğim üç önemli konu var. Bunlardan birincisi aklı, bedeni, zihni sağlam nesiller yetiştirmek; ikincisi akademisyenlerimizin alanlarında kendilerini geliştirmesi ve üçüncü olarak toplumsal katkı. İçerisinde yetişmiş olduğumuz bu topluma karşı borcumuzu ödemeliyiz. Gerçekleştirmiş olduğumuz bu etkinlik toplumsal katkıya bir örnektir. Bu tür etkinliklerin devamının gelmesini temenni ediyorum” dedi ve bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bu organizasyon ile İzmir, Ankara, Afyonkarahisar, İstanbul, Bursa, Antalya gibi farklı illerden gelen otizmli öğrenciler bir hafta boyunca çalgı, ses, koro, ritim ve solfej eğitimi aldılar. Öğrenciler derslerine devam ederken; aileler ise bilim insanları tarafından hazırlanan konferanslara katıldılar. 15 otizmli öğrenciye 15 gönüllü ve 15 eğitimcinin destek olduğu organizasyonda konservatuar eğitimcilerinin yanı sıra lisans ve yüksek lisans öğrencileri de katkı sağladı. Konser; protokol üyeleri, öğrenciler ve ailelerinin hep birlikte seslendirdiği şarkı ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.