İlki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve bu yıl ikincisi düzenlenen II. Otizm ve Müzik Yaz Okulu’nda Otizmli 15 müzik dehası Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği'niğiyle ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı tarafından organize edilen etkinlik ile Çanakkale’de bir araya geldi.
Otizmli 15 Müzik Dehası Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde II. Otizm ve Müzik Yaz Okulu’nda ikinci kez bir araya geldi.
İlki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen etkinlikte farklı şehirlerden, müziğe yetenekli 15 otizmli öğrenci, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği'nin desteğiyle ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı tarafından organize edilen etkinlikte buluştu.
Büyük ilgi gören bu organizasyon ile otizmli öğrenciler 18-24 Temmuz 2022 tarihleri arasında bir hafta boyunca çalgı, ses, koro, ritim ve solfej eğitimi alacaklar.
II. Otizm ve Müzik Yaz Okulu’nun açılışı Çanakkale Valisi Sayın İlhami Aktaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Sedat Murat, Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Ömer Kalkan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Genel Sekreteri Sayın Ayhan Monus'un katılımlarıyla gerçekleştirildi.
 
“BU ETKİNLİĞİN BENİ ÇOK ETKİLEDİĞİNİ VE DUYGULANDIRDIĞINI SÖYLEMEK İSTİYORUM”
Etkinlikte konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, “Bu etkinliğin beni çok etkilediğini ve duygulandırdığını söylemek istiyorum. Bugünlerde yoğun olarak akademik kurullar yapıyoruz ve 3 konu üzerine duruyoruz. Birincisi, iyi öğrenci, nesil yetiştirebilmek. Geleceğimizi güvence altına almak istiyorsak sağlam nesiller, aklı, bedeni, fikri, zihni sapasağlam ruh sağlığı yerinde nesiller. İkincisi öğretim üyelerimizin topyekün kendini yetiştirmesi. Üçüncüsü de burada bir uygulamasını gördüğümüz toplumsal katkı. Öğretim üyeleri sadece öğrencilerini yetiştirmekle yetinemezler. Topluma karşı borcumuzu yerine getirmek durumundayız” dedi.  
 “TÜRKİYE’DE İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR”
Otizm ve müzik yaz okulu düzenleme kurulu başkanı Didem Karabaş, “Geçen yıl başlayan projemiz Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen tarafından başlamıştır. Geçen sene 7 aile, 7 otizmli birey, 7 gönüldaşımız, 7 eğitmenimiz ve 10 bilim insanıyla gerçekleştirildi. Bu yıl bir hafta boyunca sürecek olan Otizm ve Müzik yaz okulumuz 18-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir. Bugün eğitimimizin son günü akşam bir gala konserimiz var, öğrencilerimiz burada eğitimlerini alıyorlar. Eğitimlerin içerisinde, şan eğitimi var. Koro ve solfej eğitimi var. Birlikte çalma ve eşitleme dersimiz var. Eğitim programımız bu şekildedir. 7 gün boyunca bizlerden eğitim aldılar ve hepsinin yanına 15 Otizmli bireyin yanına 15 gönüldaş ve 15 gönüllü eğitmen verdik. Türkiye’de ilk kez gerçekleştiriliyor ve 15 Otizmli birey yani müzik dehası dediğimiz Otizmli bireylerimiz bir araya geliyor. Birlikte müzik yapıyorlar, şarkı söylüyorlar, sosyalleşiyorlar. Birlikte hareket ediyoruz ve birlikte olmaktan mutluyuz” dedi.
Dilek Akşen