Verimli geçen üretim sezonu sayesinde bu yıl bölgeden 150-160 bin ton üretim bekleniyor. Şeftalinin çok olması fiyatların düşmesine de neden oldu. Tarlalarda ağaç altı diye tabir edilen en düşüş fiyattan şeftali satışı yapılıyor. Tarlada kilosu 3 TL, semt pazarında ise 5- 10 TL arasında değişiyor. Bu durumdan üreticiler dertli, tüketiciler ise memnun.
Türkiye’nin ikinci büyük üretim merkezi konumunda bulunan Çanakkale’nin Lâpseki ilçesine bağlı Umurbey şeftali üreticinin yüzü verimde güldü ama fiyattan gülmüyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescili yapılan Lâpseki Şeftalisinin pazardaki gücü arttı. Meyve fiyatları geçtiğimiz yılla aynı fakat ürün fazla bazı bahçelerde iki kat fazla bazı bahçelerde ise üç kat fazla şeftali var.
ŞEFTALİ PAZARDA 5-10 TL
Sezon başında 15- 20 TL arasındaki etiketlerle semt pazarında yer bulan Lâpseki şeftalisi hasat arttıkça yurt içinde pazar fiyatları 7 ile 10 TL’ye kadar düştü. Tarlada ise şeftali fiyatı çok daha düşük. En düşük fiyat olarak belirtilen ağaç altı fiyatına şeftali satıldığı belirtiliyor. Şeftali tarlada 3 TL civarında satıldığı belirtiliyor. Çiftçi bu yıl verimin artmasından memnun olduğu fakat fiyattın çok düşük olmasından dolayı zarar ettiklerini belirtti.
ÜRÜNLERİN YARIDAN FAZLASI YURTDIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR
Haziran ayı ortasında 3 milyon civarında ağaçtan toplanmaya başlanan mahsul, eylül sonuna kadar hasat ediliyor. Son dönemde yetiştirilen ürünün yarısından fazlası Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelere gönderiliyor.
“BU YIL BÖLGEDEN 150-160 BİN TON ÜRETİM BEKLENİYOR”
Bu yıl yüzde 25 rekolte artışı beklenen mahsul ilçedeki yaklaşık 35 bin 600 dekar alanda, yılda ortalama 120 bin ton üretim hacmine sahip. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl kentte 123 bin ton üretim yapıldı. Verimli geçen üretim sezonu sayesinde bu yıl bölgeden 150-160 bin ton üretim bekleniyor.
Dilek Akşen