Sudan ucuz sözü tersine döndü. Şimdi fiyatı en çok artan kalemlerden biri su oldu. Damacana suyun fiyatı markalara göre 40 TL’yi aştı. Fiyatlar hızla artınca Çanakkale’de vatandaşların imdadına hacı suyu olarak bilinen sokak çeşmeleri yetişti. Kentte 25 civarında bulunan sokak çeşmelerine rağbet artınca bu suyun kaynağı da yetmedi ve sık sık kesinti yaşanıyor.
Hava sıcakları iyice artarken vatandaşlar en çok su tüketiyor. Su tüketiminin arttığı bu dönemde fiyatı da en çok artan ürünlerden biri su oldu. Akaryakıt fiyatları, ambalaj ve diğer maliyetlerin artması su fiyatlarının artmasına da neden oldu. Geçen yıl 10 TL civarında olan 19 litrelik damacana suyun fiyatı markalara göre 40 TL’yi aşmış durumda. Geçen yıl 0,5 Lt pet su 1 TL civarındayken, şimdi 3 TL’ye satılıyor. Vatandaşlar dışarıya çıkınca evlerinde su doldurup çıkıyor. Çoğu vatandaşlar da içme suyu ihtiyacını evlerine arıtma cihazı taktırarak gideriyor.
İMDADA SOKAK ÇEŞMELERİ YETİŞTİ
4 kişilik bir ailenin bir aylık su ihtiyacı, aile bütçesini zorlayacak duruma geldi. Vatandaşlar, bu yükten kurtulmak için bu sefer ya sokak çeşmelerinden su almaya başladı ya da çeşme suyunu içmek zorunda kaldı. Vatandaşların bu zor gününde imdadına yetişen sokak çeşmeleri1986 yılında bazı girişimci iyiliksever kişiler tarafından Ağı Dağı Kuşça Memba Derneği kuruldu. Karaca Örenden dağa kadar mesafe 27 kilometre 3 kilometrede buradan dağdaki küçük su kanyaklarını toplayarak Çanakkale'ye getirdi. O dönem nüfusu 60 bin olan Çanakkale’de 30 civarında çeşme kurulmuş. Zaman içinde sokaklarda PTT, doğalgaz ve diğer hatların kurulması ile bu çeşmelerin bir kısmı iptal olmuş. Şuanda merkez ilçede bu çeşme sayısı 25 civarında.
Sıcak havalar nedeniyle kaynağın azalması ve su fiyatlarının artmasının ardından vatandaşların sokak çeşmelerine yönelmesi sonucu su artık yetmeyecek duruma geldi. Sokak çeşmelerinde çoğu zaman su akmıyor. Artık her sokak çeşmesinin başında ellerinde bidonlarla bekleyen vatandaşlar göze çarpıyor.
Bünyamin Nami Tonka