Çanakkale ekonomisinin en büyük kaynağı kuşkusuz öğrenciler. İş imkanının çok az olduğu Çanakkale’de esnaf gelirinin büyük bölümünü öğrenciler oluşturuyor. Yaklaşık 50 bin öğrencinin bulunduğu Çanakkale’de herkesi gözü
kulağı gelecek öğrenciler.
Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerde tercih telaşı başladı. 27 Temmuz ile başlayan tercihler 5 Ağustosa kadar devam edecek. Tercihlerin bu hafta bitmesinin ardından öğrenciler yerleştikleri üniversitelerin bulunduğu yerlere gidecek. Bu yıl Çanakkale’ye yeni binlerce öğrenci gelecek.
Şehre renk katan öğrenciler ekonomik olarak da şehir için büyük önem sağlıyor. Ancak barınmadaki fiyat artışları hem öğrencileri hem de velileri şimdiden kara kara düşündürüyor. Her alanda kat kat artan fiyat artışları öğrenci barınma alanlarına da yansıdı. Yurt geneline de hâkim olan hayat pahalılığı Çanakkale’yi de vurdu. KYK yurtlarının kontenjanı sınırlı sayıda olduğu için birçok öğrenci özel yurtlara yöneliyor. Özel yurtların fiyatları ise geçen yıla göre iki katına çıkmış durumda. Geçen yıl 3 kişilik odanın kişi başı aylık taksit fiyatı 1500 TL iken, bu yıl 3000 -3500 TL aralığında. Yani öğrencilerin 3 kişilik odada kalmaları için ortalama vermesi gereken bedel yıllık 30 bin TL’den başlıyor. Ayrıca bazı öğrenciler yeni yıl fiyatları alırken bazı yurtların fiyatlara yemek ücretini dahil etmediğini söylüyor.
Aileler en az öğrenciler kadar endişeli. Hayat pahalılığını her geçen gün artmaya devam ediyor. KYK yurtlarını kazanamayan öğrencilerin ortalama aylık barınma masrafı asgari ücretin yarısından fazla. Asgari ücretle çalışan ailelerin bu şartlar altında çocuklarını başka şehir de okutması imkansız hale geldi.
YURT FİYATLARININ ARTIŞI NORMAL
Pandemiden önce Çanakkale merkezde 50 civarında yurt bulunuyordu. Pandemi ile beraber zor günler geçiren özel yurtların bir kısmı kapandı. Şuanda Çanakkale merkezde 40 civarında özel yurt bulunuyor. Her alanda olduğu gibi özel yurtlar da maliyet artışlarından dertli. Tüm Özel Öğrenci Yurtları İşverenler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Özel Öğrenci Yurtları Derneği Başkanı Refik Ercan, öğrenci yurtları fiyatlarının iki katına çıktığı yönünde oluşan algıya tepki göstererek, maliyet artışlarını hatırlattı. Başkan Ercan, “Fiyatlar ortada. Geçen yıl gıda fiyatları ortada. Şekerin kilosu geçen yıl 4 TL civarındaydı bu yıl 21 TL. 5 kattan fazla artış var. Kiralar belli. Temmuz ayı enflasyonu ortada iken, bir acıtasyon yaratır gibi yansıtılmasının bir mantık tarafı yok. Tüm artışlar ortada. Devlet özel yurtlara destek vermiyor. Kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor.” dedi.
Çanakkale genelinde 40 bin civarında öğrenci olduğunu hatırlatan Başkan Ercan, şuanda şehir merkezinde 40 civarında özel öğrenci yurdu olduğunu söyledi. Çanakkale’de barınma konusunda bir sıkıntı yaşanmayacağını da belirten Ercan, pansiyon adı altında korsan yurt olarak hizmet veren işletmelere dikkat çekti.
Mine Yel