Troya Savaşının başlamasındaki kilit isimlerinden biri olan İphigenia’nın hikayesinden yola çıkan Mira Koldaş, Aslı Sinman Kutluay, Şükrü Aslışen, Evrim Özeskici, Tuba Batu ve Uğur Halıcı’nın eserlerinin yer aldığı ‘İphigenia ‘ sergisi Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
30’dan fazla eserin yer aldığı sergi hakkında bilgiler veren Küratör Berna Demirhan “59. Uluslararası Troia Festivali kapsamında ikinci İphigenia sergisini açmış olduk. Çanakkale’nin kültür sanat anlamındaki en kapsamlı festivalinde biz de yer almış olduk. Ustalar, yerel sanatçılar uluslararası sanatçılar üzerine hep beraber çalıştığımız bir galeri olan Mira Koldaş Sanat Galerisi olarak Çanakkale’nin tarihine dokunmak istedik. Sergimizde oluşturduğumuz eserlerle oradaki yaşamı canlandırmak amacı ile çalışmalar yapıyoruz. Daha önce de Hatay’da Uluslararası sanatçılarla yaptığımız bir sergi açmıştık, Troia Festivali Kapsamında Çanakkale’deyiz. Şimdi de Mardin için bir proje hazırlıyoruz. Yine sanatçılarımızla yaptığımız çalışmalar çok keyifli olacak. Her bölgede yaptığımız bu projeyi bir şehir gibi düşünüyoruz aslında, sonrasında Çanakkale’yi seçmiş olduk. Madamın Yeri olan bu galeri de çok keyifli bir mekân. Ambiyansı ile de Sergiye çok uygun bir yerdi. Troia Festivali kapsamında da Çanakkale Belediyesinin destekleri ile burada sergimizi açmış olduk. Sergimizin ismini deİphigenia koyduk. Çünkü Troia demişken, troia ile ilgili bir kahraman ile anılmak istedik” dedi.
Uluslararası Başarılara Sahip Sanatçıların Eserleri Yer Aldı
‘İphigenia’ sergisinde uluslararası başarı yakalayan sanatçıların yanı sıra ulusal ve yerel sanatçıların eserlerine de yer verildi. Sergiye seramik heykelleri ile katılan isimlerden bir tanesi de ÇOMÜ El Sanatları Bölümünde Doçent olarak görev yapan Tuba Batu oldu.
Kişisel sergilerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası birçok sergide eserleri ne yer verilen ve sanatseverler tarafından beğenilen Tuba Batu, eserleri ile ‘İphigenia’ sergisine katıldı.
Sıradışı çizimleri, stilize kadın figürleri ve soyutlanmalara odaklı tablolar çizerek, sanatseverleri farklı bir yolculuğa çıkaran Uğur Halıcı, ‘İphigenia’ sergisinde de eserlerinden söz ettirdi. Koleksiyona özel hazırladığı eserleri ile Halıcı, tablolarında tarih öncesi kadın idollere gönderme yaparak, sanatseverleri heyecanlandırdı.
‘İphigenia’ sergisine tabloları ile katılan Şükrü Aslışen ise resimlerinde haksızlığa uğrayan, hakkı gasp edilen, orantısız baskıları ve zulümlere maruz kalan insanları ele aldı. Aslışen, hayatta olan olumlu ya da olumsuz şeyleri sanat diliyle tablolarına işledi.
İphigenia kimdir
İphigenia Agamemnon’un kızıdır. Menelaos ile evlenmek üzere olan Helen Paris ile Troyaya kaçmıştır. Bunu öğrenen Sparta Kıralı Menelaos, sefere çıkmak ister. Ancak çeşitli nedenlerle sefer iki yıl gecikir. Agamemnon önderliğinde Ordu iki yıl toplansa da Agamemnon Artemis’in kutsal saydığı geyiği öldürdüğü için rüzgâr çıkmaz bu nedenle gemiler de yola çıkamıyordu. Pek çok kuşun kurban edilmesine rağmen kehanet kalkmıyor, rüzgar esemiyordu. Kâhinler kehanetin ancak Agamemnon’un kızı İphigenia’nın kurban edilmesi ile kalkabileceğini söylediler. Bunun üzerine İphigenia kurban edilmeye karar verilir. İlk başlarda dirense de İphigenia sonradan hayatını feda eder.
Mine Yel