O yıllarda geride kalarak kendilerine yeni bir köy kuran köyün gençlerinden İbrahim ve Safiye Demirel çiftinin oğulları evlendi ve yıllar sonra baraj manzarasında ilk düğün gerçekleştirildi. Umurbeyli İrem ve Emre Demirel bu anlamlı güne, Bakacak Barajı manzarası ile adım atmış oldu.

1561 (Rumi 977) yılında, bölgenin Türk egemenliğine girmesinden sonra çevreye gelen ve göçebe olarak yaşayan Türk-Oğuz boylarından bir grup Yörük tarafından kurulan Biga ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Eşelek köyü, 1990 yılında Bakacak barajının yapımı ile sular altında kalmıştı.
Köy sakinlerinden bir kısmı Biga ilçesinde kalmayı tercih ederken, bir bölümü de devlet tarafından, Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde, aynı adla kurulan ‘Eşelek’ köyüne yerleştirilmiş; yanlarında hatıra olarak ise köy camisinin minaresini taşımışlardı.
Köyünü terk etmek istemeyen birkaç aile ise o yıllarda suyun çıkmadığı yere yeni köy kurmuştu.

900 YILLIK MEZARLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKMIŞTI
 2016 yılında, aradan geçen 26 yılın ardından, Bakacak barajında suların çekilmesi eski köyü de ortaya çıkarmış, sular altında kalan yapılar ve mezarlık gün yüzünde çıkınca köylüler duygu dolu anlar yaşamıştı.

BAKACAK MANZARASINDA İLK KEZ DAVULLAR ÇALDI
www.bigakoyhaberleri.com isimli siteden edinilen habere göre, o yıllarda geride kalarak kendilerine yeni bir köy kuran köyün gençlerinden İbrahim ve Safiye Demirel çiftinin oğulları evlendi ve yıllar sonra baraj manzarasında ilk düğün gerçekleştirildi.
Umurbeyli İrem ve Emre Demirel bu anlamlı güne, Bakacak Barajı manzarası ile adım atmış oldu.

Dilek Akşen