Köy muhtarı Bünyamin Fuçucuoğlu, atıl durumda bulunan köy ilkokul binasında, anaokulu olarak kullanılmak üzere tadilat çalışmasına başladı. Binanın talebe göre halk eğitim kursları için de kullanılabileceğini ifade eden Muhtar Fuçucuoğlu, “Yeter ki eğitimin ve gelişmenin önündeki engelleri iş birliği ile kaldıralım. Köyün kendi imkânlarını kullanarak, İlçe Milli eğitim Müdürümüz Erkan Bilen’in destekleriyle başladığımız tadilat çalışmasının ardından binayı 2022-2023 eğitim öğretim dönemine yetiştirmek istiyoruz” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'nin her noktasında yaklaşık 6 bin 900 atıl duran köy okulunu, hızlı bir şekilde revize ve restore ederek vatandaşların hizmetine açacaklarını bildirmesinin ardından Çanakkale’deki ilk adım Biga İlçesine bağlı Kaldırımbaşı Köyü’nden meydana geldi.
Öğrencilerin, illerde yaşanan göçlerden etkilenmemesi için taşımalı eğitim sisteminin uygulandığını aktaran Özer, salgının ortaya çıkmasının ardından insanların köylerine, ilçelerine dönmeye başladığını belirtmişti. Vatandaşların, büyükşehirlerden daha küçük şehirlere döndüğünü gördüklerini dile getiren Bakan Özer, "Tarım ve hayvancılık ülkeler nezdinde çok fazla itibar görmezken, özellikle son zamanlardaki gıda tedarik zincirlerinde yaşanan uluslararası sıkıntılar, tarım ve hayvancılığı da aynen enerji kadar kritik bir sektör haline dönüştürdü. Bakanlık olarak bu iki süreci birleştirerek, dedik ki köylerimizde atıl duran, kapalı duran okullarımızı hızlı bir şekilde revize ederek, restorasyonunu gerçekleştirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunalım. Bunun için ilk adımı, köy ilkokullarının açılmasıyla ilgili öğrenci sayısını ortadan kaldırarak, yönetmelik değişikliği yaparak gerçekleştirdik. Şu anda istenilen her köyde öğrenci sayısına bakılmaksızın ilkokul açılabilecek. İkinci adımı, köylerde anaokulu açmak için gerekli 10 olan öğrenci sayısını 5'e düşürerek gerçekleştirdik. Sadece bu adımımızla 1800 köyümüzde yaklaşık 20 bin yavrumuz anaokullarıyla buluştu. İlkokul ve anaokulu ihtiyacı yoksa o köye yaşam merkezleri, halk eğitim merkezleri kuralım istedik. Ne yapalım halk eğitim merkezlerinde? Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız, ne istiyorlarsa tarımdan hayvancılığa kadar yaklaşık 3 bin 200 farklı kursu, ilçeye gitmeden ayaklarınıza getirip burada hizmet vereceğiz” açıklamasında bulunmuştu.
MUHTAR FUÇUCUOĞLU’NDAN ÖRNEK BAŞLANGIÇ
Genelgenin yayınlanmasının ardından, Biga İlçesine bağlı, Kaldırımbaşı Köyü muhtarı Bünyamin Fuçucuoğlu, atıl durumda bulunan köy ilkokul binasını tadilat çalışmasına başladı.
Milli Eğitimin taşımalı sisteme geçmesi ile atıl durumda kalan köy ilkokulları Biga'da aslında kanayan yara aslında. Eskiyen köy ilkokulunu kullanıma kazandırmayı amaçlayan Kaldırımbaşı Köyü muhtarı Bünyamin Fuçucuoğlu; “Köyümüz Biga’ya çok yakın ve köyümüzde bulunan ama artık kullanılmayan okul binamız henüz çok yıpranmış değil. Bine yakın nüfusumuz var ve çocuklarımız için güzel işler yapmak istiyoruz. Biz zaten muhtarlık olarak geçtiğimiz yılda binamızın yenilenmesi üzerine bir başvuruda bulunmuştuk. Şu anda eski okul binamızı anaokulu olarak kullanmayı hedefliyoruz ancak taleve göre halk eğitim kursları da açılabilir. Yeter ki eğitimin ve gelişmenin önündeki engelleri iş birliği ile kaldıralım. Köyün kendi imkânlarını kullanarak, İlçe Milli eğitim Müdürümüz Erkan Bilen’in destekleriyle başladığımız tadilat çalışmasının ardından binayı 2022-2023 eğitim öğretim dönemine yetiştirmek istiyoruz” dedi.
Dilek Akşen