Törenin sona ermesinin ardından alternatif törene katılan siyasi parti temsilcileri sivil topluk örgütleri yöneticileri toplu olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı 100. Yıl hatıra fotoğrafı çektirdi.

Millet İttifakı, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanında alternatif tören düzenledi. Törene Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale il Başkanı Metin Ümit Ural, İyi Parti Çanakkale İl Başkanı Selahattin Yıldızlar,Demokrat Parti Çanakkale İl Başkanı Nail Babacan, Demokrasi ve atılım Partisi (Deva) Çanakkale İl Başkanı Berkan Karaca, Gelecek Partisi Çanakkale İl Başkanı Vahap Özsüer, sivil toplum örgütleri yönetimleri ve vatandaşlar katıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi alternatif töreni Atatürk heykeline çelen sunumu ve ardından saygı duruşu ile başladı.

“LOZAN ANTLAŞMASI TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN TAPU SENEDİDİR”
Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Çanakkale Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emekli Albay Eminettin Ergin ; “Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ‘ün önderliğinde kazanılan ve yüce Türk Milleti ile Kahraman Türk silahlı kuvvetlerinin gücünü tüm dünyaya gösteren Şanlı 30 Ağustos Zaferimizin 100. Yıldönümünü gurur ile kutluyoruz.30 Ağustos Zaferi Ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almaya çalışan devletlere karşı, tüm olanaksızlara rahmen yüce Türk Milletinin sarsılmaz azmi, yüksel iradesi,  vatanseverliği ve azmi ile kazanılmıştır. 30 Ağustos zaferi ile kendisini tarih sayfasından silmek isteyenlere karşı, anlamlı,  ağır ve unutamayacakları bir ders vermiştir. 1 asır önce sayı ve silah olarak kendisinden çok çok üstün olan düşman karşısında yüreğindeki vatan sevgisi ve üstün cesareti ile Ülkesini kanının son damlasına kadar koruyacağına ve bugünde bu fedakârlığı ve üstün cesareti göstereceğine hiç süphe yoktur. Yeni Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına sebep teşkil eden ve sonucu bütün dünyada büyük yankı uyandıran tarihin akışını değiştiren büyük taaruz ve kazanılan büyük zafer Türk Milletimin bağımsızlığını, sonsuza kadar hür ve egemen yaşamasını sağlamıştır. Büyük taaruzu bizzat sevk ve idare eden Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk 30 Ağustos’ta tarihin en büyük ve en kesin sonuçlu meydan muharebesini kazanmıştır. Kazanılan bu zafer ile Lozan anlaşması mağlup devletlere kabul ettirilmiş ve Türkiye Cumhuriyetinin temeli atılmıştır. Şimdilerde bazılarının söylediği gibi Lozan antlaşmasının gizli maddeleri söz konusu değildir. Lozan antlaşması Türkiye Cumhuriyetinin tapu senedidir.” dedi.

“YÜZ YIL ÖNCE BUGÜN BAŞKOMUTAN MUSTAFA KEMAL BÜYÜK BİR DESTAN YAZMIŞTIR”
Çanakkale Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emekli Albay Eminettin Ergin 30 Ağustos Zaferinin anlam ve önemini belirttiği konuşmasının ardından kürsüye CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural “ Yüz yıl önce bugün Başkomutan Mustafa Kemal ve silah arkadaşları eşi, benzeri görülmemiş bir mücadele sonucu başarıya ulaşarak büyük bir destan yazmış emperyalizme ve sömürgeciliğe karşı bağımsızlığını, özgürlüğünü kazanmıştır. Milletimiz tüm olanaksızlıklara ve olumsuz koşullara rahmen  sömürgeciliğin yıkılmaya mahkum olduğunu ve yenilebileceğini kanıtlayarak tarihteki yerini almıştır” dedi.
Törenin sona ermesinin ardından alternatif törene katılan siyasi parti temsilcileri sivil topluk örgütleri yöneticileri toplu olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı 100. Yıl hatıra fotoğrafı çektirdiler.
 
Mine Yel