Kameralar sayesinde, duman 20 kilometre uzaktan tespit edilebiliyor.  Bu sayede ise yangınlara ortalama müdahale süresi 11 dakikaya kadar düştü. Bu sezon çıkan 92 orman yangını çıkarken, tamamı genişlemeden kontrol altına alındı.
 
Çanakkale'deki ormanların 34 gözetleme kulesinden 20'si kameralarla donatıldı. Yangın Koordinasyon Merkezlerine insansız hava araçları, mobil kamera ve yapay zeka destekli kulelerden gelen görüntüler aktarılıyor. Merkez tarafından noktalar, kesintisiz olarak izlenirken, sahadan gelen bilgi anlık değerlendiriliyor. Değerlendirilen görüntüler sayesinde olası bir yangının başlangıcında ekipler hemen  bölgeye gönderiliyor.
Kameralar 20 kilometre uzaktan dumanı tespit ederken, sistem ise alarm gönderiyor. Yangın başlangıcından itibaren 2 dakika içinde belirleniyor.
Ormanlık alanın yapısına göre, karadan ve havadan müdahale ediliyor. Orman ekiplerince, bölge itinayla korunuyor.
 Çanakkale'de bu sezon çıkan 92 orman yangının, tamamı genişlemeden kontrol altına alındı.
"Müdahale süremizi 11 dakika altına düşürmeyi başardık"
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğümüne ait ormanlar bir adet insansız hava aracı ile sürekli gözlendiğini belirten Çanakkale Orman Bölge Müdür Enver Demirci, "Bunun haricinde bölgemizde 34 yangın gözetleme kulesi bulunmakta. Bunlardan 20 tanesi kamera sistemi ile desteklenmiş vaziyette olup, 7-24 gözetleme yapılmaktadır. Kullanılan bu kameralar sayesinde bu sene orman yangınları ile mücadelede erken müdahale noktasında ciddi katkılarını gördük. Müdahale süremizi 11 dakika altına düşürmeyi başardık" diye konuştu.
 
Murat Yüksel