Çanakkale'de 16-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen 'Troya Kültür Festivali' etkinlikleri hakkında açıklamalarda bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Biz Çanakkale tarihi boyunca bu kadar büyük etkinliği bir arada görmemiştik. İnşallah bundan sonra görmek istiyoruz. Bana kalırsa tarihi bir süreçti bu Çanakkale için, tarihi günler yaşadık. Alışık olmadığımız büyüklükte etkinlikler gördük. Biz bunların devam etmesini Çanakkaleliler olarak arzu ve talep ediyoruz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Troya Kültür Festivali' etkinlikleri son buldu. Festival hakkında basın mensuplarıyla bir araya gelerek, değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Bu tarz kültür, sanat ve sportif etkinliklerin olması Çanakkale’de yaşayan bizleri çok mutlu etti. Her kesimden insan bu etkinliklerde buluştu, kendinden bir parça buldu. Ve gerçekten insanların yüzlerine baktığımız zaman da bu sevinci okuyabildik. Kültür Yolu Festivalleri’nin amacı da insanları kültür ve sanat yoluyla birleştirmek, kaynaştırmak ve tabii ki şehrin tanıtımına, ekonomisine katkı sağlamak. Öncelikle şunu ifade etmek isterim" diye konuştu.
"Böyle tarihi ve yoğun bir etkinliğin altından kalkmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz"
Çanakkale halkının bu festivali çok sevdiğini ifade eden Kaşdemir, "Her akşam Çanakkale’de 30 bin kişiyi toplamak çok kolay bir iş değil, insanlar soğuk da olsa kendi istekleriyle buradaki etkinlikleri başından sonuna kadar izlediler. Festivali düzenleyen Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığımıza gönülden teşekkür ederiz. Zira önce Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, sonra Başkent Kültür Yolu Festivali yapıldıktan sonra böyle büyük bir etkinliğin Çanakkale’de düzenlenmiş olmasının bir anlamı var. Bu konuda Bakanlığımıza gönülden teşekkür ediyoruz. İstanbul ve Ankara’dan sonra böyle büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapmış olmanın hem heyecanını hem gururunu yaşadık. Çanakkale hem sanatın hem kültürün kenti olduğunu bir kez daha ispatlamış oldu. Eylül ayında Çanakkale sokaklarının ve restoranlarının dolması, bu festivalin amaçlarından birini de gerçekleştirmiş oldu. Esnaflarımızdan aldığımız dönüşler bizi çok mutlu etti. Biz Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı olarak, bu işin koordinasyonundaydık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın atadığı ilgili kuruluşuz. Alan Başkanlığı olarak, böyle tarihi ve yoğun bir etkinliğin altından kalkmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
"Alışık olmadığımız büyüklükte etkinlikler gördük"
Bakanlığın profesyonelliği ve gücünü Çanakkale’ye yansımış olduğunu belirten Kaşdemir, " Biz Çanakkale tarihi boyunca bu kadar büyük etkinliği bir arada görmemiştik. İnşallah bundan sonra görmek istiyoruz. Bana kalırsa tarihi bir süreçti bu Çanakkale için, tarihi günler yaşadık. Alışık olmadığımız büyüklükte etkinlikler gördük. Biz bunların devam etmesini Çanakkaleliler olarak arzu ve talep ediyoruz. Ortaya konulan ve ispatlanan şey şudur: Çanakkale bu tip etkinliklere kucak açıyor, seviyor, sahip çıkıyor ve devam etmesini arzu ediyor" dedi.
Bünyamin Nami Tonka